Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се завърнат ли ИТ-специалистите от чужбина

Снимка: БГНЕС

Около 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, а други 21% се колебаят- това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании сред повече от 4 000 наши сънародници в над 70 държави. Българският софтуерен бизнес твърди, че може да наеме поне 25% повече специалисти в сектора. Представителите на този бранш се обръщат към българите в чужбина, като им предлагат по-добър стандарт у нас. Така ли е всъщност? Ще намерят ли добра реализация тук нашите сънародници? 
Около 35 000 специалисти са ангажирани в ИT- сектора у нас в момента, като 40 процента от софтуерните компании имат потребност да увеличат персонала си, коментира за БНР Георги Захариев, представител на браншовата асоциация: 
"Хора, квалифицирани, които да нямат работа в България, няма. Ние трябва да ги търсим някъде на друго място, защото ръстът на индустрията като цяло е прекалено бурен. Като говорим за нашата индустрия, не всички са ИТ- специалисти" - каза Георги Захариев.
Секторът предлага работа не само за ИТ- специалисти, но и за хуманитаристи и заплати между 3 и 4 пъти по-високи от средната за страната. Компаниите от сектора "Информационни технологии" се обявиха срещу намерението на правителството да повиши максималния осигурителен доход от 2 600 лв. на 3 000 лв. през следващата година. В писмо до институциите те предупредиха, че това ще доведе до отлив на инвестиции и кадри от сектора с интензивно развитие и принос за икономиката и бюджета на страната. Според Доброслав Димитров от Българската асоциация на софтуерните компании човек, който работи в ИТ-индустрията в България, е равен или по-добре платен, отколкото човек, който работи в този вид индустрия в Германия, а вдигането на този праг може да бъде определен като данък "успех". От Българската асоциация на софтуерните компании обмислят да стартират кампания "ЗАвръщането", за да привлекат хора в софтуерната индустрия, коментира още Доброслав Димитров.

Ще намерят ли добра реализация тук нашите сънародници и какви са техните намерения? Робърт Маринов е компютърен специалист от Видин, който вече от година и половина живее заедно със семейството си в Англия. Днес той работи в сферата на системите за сигурност и на този етап не обмисля завръщане обратно в родината, като работната му заплата не е сред водещите критерии за това.

"Нямам представа как върви заплатата на ИТ- тата в Германия, нито знам колко е заплатата в България. Тук, ако го обърнеш в български пари, е от порядъка на 8- 9 000 лева. Нещата са несъизмерими, според мен. Аз много трудно бих се върнал отново, защото в общи линии заплатата не е единственият критерии, когато избираш къде да живееш. Аз съм бил доволен и от приходите си в България, но самото качество на живот тук е много по- различно. Никаква заплата не може да компенсира разправията в дадена институция, например" - каза Роберт Маринов.

Българският Северозапад е един от най- трудните за живеене региони в Европа. Тук ИT- специалистите не са едни от най- предпочитаните от работодателите. Въпреки всичко добре подготвени кадри се срещат все още и в Северозападна България. Разговаряхме с Дилян Трайков, собственик на малък сервиз в Монтана за ремонт и поддръжка на компютърни системи, преинсталация и възстановяване на операционни системи:

"За да се занимава човек с този вид работа, той трябва да я харесва и да я разбира. Постоянно излизат нови неща, които са нови програми, нови ъпдейти и трябва човек да е наясно с тези неща, за да знае как да отреагира при даден казус на клиент." Дилян Трайков не е съгласен с проведеното проучване на Българската асоциация на софтуерните компании и според него не може и да става въпрос за сравнение на заплащането на труда на ИТ-специалистите у нас и в Германия. 

Още един пример на млад човек от Видин, който успешно се реализира у нас в сферата на информационните технологии. Преди две години той представи достойно страната ни на световните финали по ИТ- технологии в САЩ. В състезанието се включиха повече от 400 000 участници от над 130 държави. Калоян Тодоров, тогава ученик във видинската ПМГ "Екзарх Антим І", днес е студент и успешно работи като SAB консултант в София. 

"Не мога да се оплача. Добро е заплащането в този сектор и все повече и повече хора започват да се занимават с професии в тази насока... Според мен това си зависи от човека, ако той се стреми да постигне някаква блестяща и огромна кариера, разбира се, че той ще замине да се реализира в чужбина. От друга страна е и факторът "семейство", който би го задържал тук" - коментира Калоян Тодоров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00