Ще се завърнат ли ИТ-специалистите от чужбина

Снимка: БГНЕС

Около 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, а други 21% се колебаят- това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании сред повече от 4 000 наши сънародници в над 70 държави. Българският софтуерен бизнес твърди, че може да наеме поне 25% повече специалисти в сектора. Представителите на този бранш се обръщат към българите в чужбина, като им предлагат по-добър стандарт у нас. Така ли е всъщност? Ще намерят ли добра реализация тук нашите сънародници? 
Около 35 000 специалисти са ангажирани в ИT- сектора у нас в момента, като 40 процента от софтуерните компании имат потребност да увеличат персонала си, коментира за БНР Георги Захариев, представител на браншовата асоциация: 
"Хора, квалифицирани, които да нямат работа в България, няма. Ние трябва да ги търсим някъде на друго място, защото ръстът на индустрията като цяло е прекалено бурен. Като говорим за нашата индустрия, не всички са ИТ- специалисти" - каза Георги Захариев.
Секторът предлага работа не само за ИТ- специалисти, но и за хуманитаристи и заплати между 3 и 4 пъти по-високи от средната за страната. Компаниите от сектора "Информационни технологии" се обявиха срещу намерението на правителството да повиши максималния осигурителен доход от 2 600 лв. на 3 000 лв. през следващата година. В писмо до институциите те предупредиха, че това ще доведе до отлив на инвестиции и кадри от сектора с интензивно развитие и принос за икономиката и бюджета на страната. Според Доброслав Димитров от Българската асоциация на софтуерните компании човек, който работи в ИТ-индустрията в България, е равен или по-добре платен, отколкото човек, който работи в този вид индустрия в Германия, а вдигането на този праг може да бъде определен като данък "успех". От Българската асоциация на софтуерните компании обмислят да стартират кампания "ЗАвръщането", за да привлекат хора в софтуерната индустрия, коментира още Доброслав Димитров.

Ще намерят ли добра реализация тук нашите сънародници и какви са техните намерения? Робърт Маринов е компютърен специалист от Видин, който вече от година и половина живее заедно със семейството си в Англия. Днес той работи в сферата на системите за сигурност и на този етап не обмисля завръщане обратно в родината, като работната му заплата не е сред водещите критерии за това.

"Нямам представа как върви заплатата на ИТ- тата в Германия, нито знам колко е заплатата в България. Тук, ако го обърнеш в български пари, е от порядъка на 8- 9 000 лева. Нещата са несъизмерими, според мен. Аз много трудно бих се върнал отново, защото в общи линии заплатата не е единственият критерии, когато избираш къде да живееш. Аз съм бил доволен и от приходите си в България, но самото качество на живот тук е много по- различно. Никаква заплата не може да компенсира разправията в дадена институция, например" - каза Роберт Маринов.

Българският Северозапад е един от най- трудните за живеене региони в Европа. Тук ИT- специалистите не са едни от най- предпочитаните от работодателите. Въпреки всичко добре подготвени кадри се срещат все още и в Северозападна България. Разговаряхме с Дилян Трайков, собственик на малък сервиз в Монтана за ремонт и поддръжка на компютърни системи, преинсталация и възстановяване на операционни системи:

"За да се занимава човек с този вид работа, той трябва да я харесва и да я разбира. Постоянно излизат нови неща, които са нови програми, нови ъпдейти и трябва човек да е наясно с тези неща, за да знае как да отреагира при даден казус на клиент." Дилян Трайков не е съгласен с проведеното проучване на Българската асоциация на софтуерните компании и според него не може и да става въпрос за сравнение на заплащането на труда на ИТ-специалистите у нас и в Германия. 

Още един пример на млад човек от Видин, който успешно се реализира у нас в сферата на информационните технологии. Преди две години той представи достойно страната ни на световните финали по ИТ- технологии в САЩ. В състезанието се включиха повече от 400 000 участници от над 130 държави. Калоян Тодоров, тогава ученик във видинската ПМГ "Екзарх Антим І", днес е студент и успешно работи като SAB консултант в София. 

"Не мога да се оплача. Добро е заплащането в този сектор и все повече и повече хора започват да се занимават с професии в тази насока... Според мен това си зависи от човека, ако той се стреми да постигне някаква блестяща и огромна кариера, разбира се, че той ще замине да се реализира в чужбина. От друга страна е и факторът "семейство", който би го задържал тук" - коментира Калоян Тодоров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Слатина - селото на изворите, чака ремонт на водопровод

Днес кметската рубрика ни води в берковското село Слатина. То се намира на 10-ина километра от Берковица и на около 7 км от Клисурския манастир. Жителите на Слатина са малко над 200 души, повечето на пенсионна възраст. Младите, които са останали, работят в Берковица, защото в селото няма от какво да се препитават. "Работим в Берковица. Пътуваме..

публикувано на 14.12.18 в 16:03

Бедни сме, но защо

България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в Европейския съюз показва изследване на икономистите на Българската академия на науките. Те са проучили и териториалните различия в страната, където водещ е Югозападният район.  За 7 години- от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на..

публикувано на 13.12.18 в 14:11

Коледните бонуси в частния сектор- мит или реалност

Отминават последните дни на 2018 година и сякаш отново настъпи и времето за равносметки и... още нещо. По Коледа обикновено стават чудеса и всеки се надява, че чудото ще споходи него и семейството му. Безспорно всеки човек в България се нуждае от повече средства около празниците и малко такива отгоре няма да са му никак излишни. Ще бъде ли..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана,..

публикувано на 10.12.18 в 12:49

Големаново- селото, където разрушаването на къщи е най-печелившият бизнес

Днес казваме "Добро утро" на кметския наместник и жителите на село Големаново- малко село в Северозападна България, на границата ни със Сърбия. В близост до населеното място има два язовира, които са били подходящи за риболов, няма канализация, но пък има пет паметника на загинали във войните, две училища, читалище и църква, построена през 1886 г...

публикувано на 07.12.18 в 17:35

Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и..

публикувано на 06.12.18 в 13:00