Ще се завърнат ли ИТ-специалистите от чужбина

Снимка: БГНЕС

Около 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, а други 21% се колебаят- това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании сред повече от 4 000 наши сънародници в над 70 държави. Българският софтуерен бизнес твърди, че може да наеме поне 25% повече специалисти в сектора. Представителите на този бранш се обръщат към българите в чужбина, като им предлагат по-добър стандарт у нас. Така ли е всъщност? Ще намерят ли добра реализация тук нашите сънародници? 
Около 35 000 специалисти са ангажирани в ИT- сектора у нас в момента, като 40 процента от софтуерните компании имат потребност да увеличат персонала си, коментира за БНР Георги Захариев, представител на браншовата асоциация: 
"Хора, квалифицирани, които да нямат работа в България, няма. Ние трябва да ги търсим някъде на друго място, защото ръстът на индустрията като цяло е прекалено бурен. Като говорим за нашата индустрия, не всички са ИТ- специалисти" - каза Георги Захариев.
Секторът предлага работа не само за ИТ- специалисти, но и за хуманитаристи и заплати между 3 и 4 пъти по-високи от средната за страната. Компаниите от сектора "Информационни технологии" се обявиха срещу намерението на правителството да повиши максималния осигурителен доход от 2 600 лв. на 3 000 лв. през следващата година. В писмо до институциите те предупредиха, че това ще доведе до отлив на инвестиции и кадри от сектора с интензивно развитие и принос за икономиката и бюджета на страната. Според Доброслав Димитров от Българската асоциация на софтуерните компании човек, който работи в ИТ-индустрията в България, е равен или по-добре платен, отколкото човек, който работи в този вид индустрия в Германия, а вдигането на този праг може да бъде определен като данък "успех". От Българската асоциация на софтуерните компании обмислят да стартират кампания "ЗАвръщането", за да привлекат хора в софтуерната индустрия, коментира още Доброслав Димитров.

Ще намерят ли добра реализация тук нашите сънародници и какви са техните намерения? Робърт Маринов е компютърен специалист от Видин, който вече от година и половина живее заедно със семейството си в Англия. Днес той работи в сферата на системите за сигурност и на този етап не обмисля завръщане обратно в родината, като работната му заплата не е сред водещите критерии за това.

"Нямам представа как върви заплатата на ИТ- тата в Германия, нито знам колко е заплатата в България. Тук, ако го обърнеш в български пари, е от порядъка на 8- 9 000 лева. Нещата са несъизмерими, според мен. Аз много трудно бих се върнал отново, защото в общи линии заплатата не е единственият критерии, когато избираш къде да живееш. Аз съм бил доволен и от приходите си в България, но самото качество на живот тук е много по- различно. Никаква заплата не може да компенсира разправията в дадена институция, например" - каза Роберт Маринов.

Българският Северозапад е един от най- трудните за живеене региони в Европа. Тук ИT- специалистите не са едни от най- предпочитаните от работодателите. Въпреки всичко добре подготвени кадри се срещат все още и в Северозападна България. Разговаряхме с Дилян Трайков, собственик на малък сервиз в Монтана за ремонт и поддръжка на компютърни системи, преинсталация и възстановяване на операционни системи:

"За да се занимава човек с този вид работа, той трябва да я харесва и да я разбира. Постоянно излизат нови неща, които са нови програми, нови ъпдейти и трябва човек да е наясно с тези неща, за да знае как да отреагира при даден казус на клиент." Дилян Трайков не е съгласен с проведеното проучване на Българската асоциация на софтуерните компании и според него не може и да става въпрос за сравнение на заплащането на труда на ИТ-специалистите у нас и в Германия. 

Още един пример на млад човек от Видин, който успешно се реализира у нас в сферата на информационните технологии. Преди две години той представи достойно страната ни на световните финали по ИТ- технологии в САЩ. В състезанието се включиха повече от 400 000 участници от над 130 държави. Калоян Тодоров, тогава ученик във видинската ПМГ "Екзарх Антим І", днес е студент и успешно работи като SAB консултант в София. 

"Не мога да се оплача. Добро е заплащането в този сектор и все повече и повече хора започват да се занимават с професии в тази насока... Според мен това си зависи от човека, ако той се стреми да постигне някаква блестяща и огромна кариера, разбира се, че той ще замине да се реализира в чужбина. От друга страна е и факторът "семейство", който би го задържал тук" - коментира Калоян Тодоров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30

Как да преборим стреса?

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа. Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е..

публикувано на 07.02.19 в 11:56