Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелар от Видин след протеста: Песимизмът надделява

Снимка: Радио ВИДИН


Пчеларският протест не постигна резултати, а лидерите на многобройните браншови организации не са подготвени да водят преговори. Това каза председателят на видинското пчеларско дружество Петър Младенов. След организираното недоволство в столицата вчера пчеларите се договориха с управляващите от следващия месец да бъде създаден постоянно действащ консултативен съвет по проблемите на сектор „Пчеларство“.
"Опитът ни учи, че когато се създават такива структури, те на практика не вършат абсолютно нищо и то е, така образно казано, когато някой ти каже "Ще видим", това означава, че никога няма да видиш нищо. По-скоро песимизмът надделява, отколкото оптимизмът", посочи Петър Младенов.
Основните искания на протестиращите бяха за помощ de minimis в размер на 40 лв. за пчелно семейство, вместо предвидените около 5 лв., както и включване на услугата "опрашване" в новата Обща селскостопанска политика от 2021 г. с европейско финансиране на пчелно семейство. 
От 17 декември до 15 януари пчеларите ще могат да кандидатстват за средства по програма de minimis.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04

Във Враца заплатите са сред най-високите в страната

Област Враца е в топ 3 по заплати в страната, показват данните за последното тримесечие на 2023 година на Националния статистически института.  От октомври до декември м.г. средното брутно възнаграждение в града под Околчица и областта е било 1 965 лева, което подрежда региона на трето място в България.   Най-много пари получават в столицата – 2 900..

публикувано на 26.04.24 в 10:02

Пет са избирателните секции в Бойница

Ясни са избирателните секции за изборите на 9 юни в Бойница Във всички 5 избирателни секции в община Бойница за провеждане на избори за членове на Европейски парламент от Република България и за народни представители в 50-то Народно събрание на 9 юни 2024 година ще се гласува с хартиена бюлетина. Номерата и адресите са публикувани на интернет..

публикувано на 26.04.24 в 10:00

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Увеличиха финансовата помощ за първо и второ новородено дете в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева. Промените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и осиновени деца...

публикувано на 26.04.24 в 08:05

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53