Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Козлодуй получи 3.6 млн. лева от Правителството

Правителството отпуска един милион лева за ремонт на изгорялото читалище в село Гложене
Снимка: Община Козлодуй, архив

Един милион лева за реконструкция на читалището в село Гложене и 2.6 млн. лева за цялостно обновяване на централна градска част са гласувани на заседание на Министерски съвет днес.

"През август изгоря читалището в Гложене. Бяха унищожени покривът, салонът, целият инвентар – носии, музикални инструменти, библиотека с 15 000 тома книги, компютърна техника. Това беше голяма болка за нас и всички жители на селото. Със сумата от 1 019 525 лева ще успеем да реставрираме изцяло читалището през 2019-та година и да отбележим достойно 120-годишния му юбилей. Останалата част от целевите средства са за цялостна реконструкция на централна градска част /ЦГЧ/ в Козлодуй. Започваме работа буквално от днес, за да успеем следващата година да реализираме проекта”- коментира кметът на Община Козлодуй Маринела Николова.

Според архитектурния проект за централната градска част се предвижда реновиране на осветителната инсталация, полагане на 8 700 квадратни метра пешеходна настилка, 250 метра бордюри, 1 350 метра градински бордюри, изграждане на поливна система, подмяна на кошчета, пейки, нови подобрения на градската среда и др. дейности.

"Тротоарите от СУ „Св. "в. Кирил и Методий” до читалището ще бъдат изцяло подновени. Ще успеем да подменим и целия тротоар източно от училището, който е доста компрометиран. Централна градска част не е ремонтирана от 1986 година и се радвам, че и Козлодуй ще доживее да изглежда като модерен европейски град. Благодарна съм на Правителството, че се оценяват усилията на общинското ръководство да работи в полза на жителите на община Козлодуй. Истината е, че от ноември 2015-та година до момента сме получили 6 млн. лева целеви средства. Приключваме 2018-та година успешно. Въпреки че беше много трудна година, аз съм удовлетворена от крайния резултат. И нека гражданите да знаят, че за три години са изплатени стари дългове над 1.6 млн. лева и дължим още 600 000 лева за наследени проблеми от предходната местна власт. Ще успеем и тях да изплатим, но е добре да се знае с какви проблеми се сблъскваме ежедневно. Все още имаме много недоброжелатели, но нека да са живи и здрави”, каза още кметът на община Козлодуй.

Подкрепата на правителството е от първостепенна важност за развитието на община Козлодуй и за създаването на по-добри условия за живот на жителите на населените места. Тя е доказателство за това, че ръководството на община Козлодуй върви по верния път към стабилизиране и изграждане на европейски облик на общината, запазвайки местната идентичност.

„Благодаря от името на жителите на Община Козлодуй”, каза в заключение Маринела Николова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34