Религията в училище - прозорец към себе си, към света и към Бог

Снимка: Архив Радио ВИДИН

След светлите Рождественски празници в "Посоките на делника" отваряме темата за предмета "Религия" в училище. Изучаването на религия в училище предизвика доста полемики, но вече е факт.
Идеята не е нова- проектът на БПЦ за изучаване на религия е отпреди 8 години. Според автора на проекта д-р Десислава Панайотова, болшинството български ученици трябва да учат „Религия - Православие", а тези, които имат друга религия, например ислям, ще изучават нея.
Предметът религия вече е въведен за изучаване някои училища. Той не е задължителен, но има интерес. Един от основните радетели за това е и Ивелина Николова- преподавател по Нравствено богословие и Християнска апологетика в Пловдивския университет и по Религия в Кюстендил.
"Ние, чрез предмета "Религия", желаем да им открехнем и да им отворим един прозорец към себе си, към света, към Бога. Един прозорец към доброто и към светлината. Дали те самите биха пожелали да се включат активно в цялостната дейност и спектър, които ние им предлагаме - това зависи единствено и само от децата...

В Кюстендил където преподавам, нещата са много напред... Във Видин започнахме от тази година. Има интерес...Имаме обучени богослови...Преподава се с иновативни методи... Децата не скучаят... Научават полезни неща..."- коментира богословът.
Религия да се изучава от децата в детските градини и училищата, предложи през пролетта на работна среща във Видин и Видинският митрополит Даниил: "Хората имат нужда да общуват с личностите, които ги сочим за пример, като свети Иван Рилски, свети цар Борис"- каза митрополитът.

Началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова посочи, че според учебните програми и според желанието на родителите, предметът ще се изучава един или два часа. Обучението бе започнато с богослови от Видинска митрополи, а министерството на образованието и науката подготви курсове за учители по философия, история и начални учители, които ще могат да получат преквалификация "Богословие" и също ще могат да преподават по този предмет. Елена Велкова преподава предмета във видинското  средно училище "Цар Симеон Велики".

"Смятам за много полезно изучаването на религия в училище... Има интерес и децата идват с удоволствие... От началото на учебната година групи по "Религия" са организирани в пет училища и шест детски градини... Ще подготвим и изнесени часове..."

"...Имаме малко, но подготвени преподаватели...Децата се учат на хубави неща... Всичко става със съгласието на родителите...", каза и  отец Илия Симеонов.

За седмокласничката Мария Тутунджиева, която посещава тези часове, изучаването на Религия е  много интересно и полезно:

"На мен ми е интересно. Госпожа Елена е много добра и ни учи на полезни неща... Нека повече деца да ходят."


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Цеца Велкова, кмет на с. Новоселци

Кметът на Новоселци: Пътищата са ни най-големият проблем

Днес в рубриката „Добро утро, кмете“ сме в село Новоселци , което е близо до Видин, само на 3 км от областния град. Разположението на населеното място е много удобно, но пък има много неуредени въпроси, които кметът Цеца Велкова се опитва да решава.   Тя е управник на селото от 2015 година, като преди това е била секретар в кметството...

публикувано на 22.03.19 в 11:30

Католиците от Северозапада ще посрещнат папа Франциск в София

Католическата общност в северозападна България се готви за посещението на папа Франциск у нас. Католици, които живеят във Видин, ще отнесат на среща с папа Франциск вратите на строящата се в града катедрала. Енория във Видин е имало след Освобождението, възстановена е преди три години. Преди да започне служба във Видин, отец Пламен Гечев..

публикувано на 21.03.19 в 14:31

Избираме ли работата си според местоживеенето

Преди години сред българите неусетно бе създадена традиция, според която, когато човек започне работа някъде, той трябва да се устрои на това място, да създаде семейство и обзаведе дом, и да работи там до пенсионирането си. Така ли е това, обаче днес? В началото на годината представители на социологическата агенция "Галъп интернешинъл" проведоха..

публикувано на 20.03.19 в 12:21

Кметове от Северозапада: Допълнителната субсидия за общините се дава без правила

Кметовете на БСП напуснаха Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Причината е, че според тях допълнителните средства, отпускани с постановления на Министерския съвет, се насочват основно към общини на ГЕРБ и ДПС , като липсват правила и обективни критерии за разпределянето им. Напрежението започна в края на миналата година,..

публикувано на 19.03.19 в 14:24

За активен и достоен живот на възрастните хора

В новата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България са заложени мерки, които имат за цел да повишат продължителността на живота и да ограничат ефектите от демографската криза, да създадат условия за активен и достоен живот на възрастните чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и..

публикувано на 18.03.19 в 13:32

В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква..

публикувано на 15.03.19 в 16:45

Все по- малко млади хора от България имат нагласата да емигрират

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019".  Проучването е реализирано през 2018 година от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт" и Института по социология "Иван Хаджийски". То е част от международен..

публикувано на 14.03.19 в 12:40