Религията в училище - прозорец към себе си, към света и към Бог

Снимка: Архив Радио ВИДИН

След светлите Рождественски празници в "Посоките на делника" отваряме темата за предмета "Религия" в училище. Изучаването на религия в училище предизвика доста полемики, но вече е факт.
Идеята не е нова- проектът на БПЦ за изучаване на религия е отпреди 8 години. Според автора на проекта д-р Десислава Панайотова, болшинството български ученици трябва да учат „Религия - Православие", а тези, които имат друга религия, например ислям, ще изучават нея.
Предметът религия вече е въведен за изучаване някои училища. Той не е задължителен, но има интерес. Един от основните радетели за това е и Ивелина Николова- преподавател по Нравствено богословие и Християнска апологетика в Пловдивския университет и по Религия в Кюстендил.
"Ние, чрез предмета "Религия", желаем да им открехнем и да им отворим един прозорец към себе си, към света, към Бога. Един прозорец към доброто и към светлината. Дали те самите биха пожелали да се включат активно в цялостната дейност и спектър, които ние им предлагаме - това зависи единствено и само от децата...

В Кюстендил където преподавам, нещата са много напред... Във Видин започнахме от тази година. Има интерес...Имаме обучени богослови...Преподава се с иновативни методи... Децата не скучаят... Научават полезни неща..."- коментира богословът.
Религия да се изучава от децата в детските градини и училищата, предложи през пролетта на работна среща във Видин и Видинският митрополит Даниил: "Хората имат нужда да общуват с личностите, които ги сочим за пример, като свети Иван Рилски, свети цар Борис"- каза митрополитът.

Началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова посочи, че според учебните програми и според желанието на родителите, предметът ще се изучава един или два часа. Обучението бе започнато с богослови от Видинска митрополи, а министерството на образованието и науката подготви курсове за учители по философия, история и начални учители, които ще могат да получат преквалификация "Богословие" и също ще могат да преподават по този предмет. Елена Велкова преподава предмета във видинското  средно училище "Цар Симеон Велики".

"Смятам за много полезно изучаването на религия в училище... Има интерес и децата идват с удоволствие... От началото на учебната година групи по "Религия" са организирани в пет училища и шест детски градини... Ще подготвим и изнесени часове..."

"...Имаме малко, но подготвени преподаватели...Децата се учат на хубави неща... Всичко става със съгласието на родителите...", каза и  отец Илия Симеонов.

За седмокласничката Мария Тутунджиева, която посещава тези часове, изучаването на Религия е  много интересно и полезно:

"На мен ми е интересно. Госпожа Елена е много добра и ни учи на полезни неща... Нека повече деца да ходят."


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45