Религията в училище - прозорец към себе си, към света и към Бог

Снимка: Архив Радио ВИДИН

След светлите Рождественски празници в "Посоките на делника" отваряме темата за предмета "Религия" в училище. Изучаването на религия в училище предизвика доста полемики, но вече е факт.
Идеята не е нова- проектът на БПЦ за изучаване на религия е отпреди 8 години. Според автора на проекта д-р Десислава Панайотова, болшинството български ученици трябва да учат „Религия - Православие", а тези, които имат друга религия, например ислям, ще изучават нея.
Предметът религия вече е въведен за изучаване някои училища. Той не е задължителен, но има интерес. Един от основните радетели за това е и Ивелина Николова- преподавател по Нравствено богословие и Християнска апологетика в Пловдивския университет и по Религия в Кюстендил.
"Ние, чрез предмета "Религия", желаем да им открехнем и да им отворим един прозорец към себе си, към света, към Бога. Един прозорец към доброто и към светлината. Дали те самите биха пожелали да се включат активно в цялостната дейност и спектър, които ние им предлагаме - това зависи единствено и само от децата...

В Кюстендил където преподавам, нещата са много напред... Във Видин започнахме от тази година. Има интерес...Имаме обучени богослови...Преподава се с иновативни методи... Децата не скучаят... Научават полезни неща..."- коментира богословът.
Религия да се изучава от децата в детските градини и училищата, предложи през пролетта на работна среща във Видин и Видинският митрополит Даниил: "Хората имат нужда да общуват с личностите, които ги сочим за пример, като свети Иван Рилски, свети цар Борис"- каза митрополитът.

Началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова посочи, че според учебните програми и според желанието на родителите, предметът ще се изучава един или два часа. Обучението бе започнато с богослови от Видинска митрополи, а министерството на образованието и науката подготви курсове за учители по философия, история и начални учители, които ще могат да получат преквалификация "Богословие" и също ще могат да преподават по този предмет. Елена Велкова преподава предмета във видинското  средно училище "Цар Симеон Велики".

"Смятам за много полезно изучаването на религия в училище... Има интерес и децата идват с удоволствие... От началото на учебната година групи по "Религия" са организирани в пет училища и шест детски градини... Ще подготвим и изнесени часове..."

"...Имаме малко, но подготвени преподаватели...Децата се учат на хубави неща... Всичко става със съгласието на родителите...", каза и  отец Илия Симеонов.

За седмокласничката Мария Тутунджиева, която посещава тези часове, изучаването на Религия е  много интересно и полезно:

"На мен ми е интересно. Госпожа Елена е много добра и ни учи на полезни неща... Нека повече деца да ходят."


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Висше образование у нас или в чужбина- какво избират младите

През последните години все по- често на младите хора се налага да избират къде да продължат образованието си, след завършване на средното училище- в България или в чужбина. За съжаление знаещите и можещите хора, избрали да придобият висшето си образование у нас, са изправени пред редица трудности, които често са пречка за нормалното следване...

публикувано на 26.06.19 в 11:59

Българските емигранти биха се върнали, но при три условия

Негативните демографски тенденции в България се задълбочават. Освен че през последните десетилетия ражданията са по-малко от умиранията, за намаляването на населението съществен принос има и емиграцията. Според данните на Националния статистически институт, през последните 7 години около 190 000 българи са напуснали България. В същото време са се..

публикувано на 25.06.19 в 14:18

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40