Перко Костов- за удобното кметско кресло преди и трудовия живот днес

Снимка: Десислава Андреева

74-годишният дългогодишен кмет на видинското село Плакудер, родом от Градец, изкарва три мандата, тогава по 2,6 години, от 1979 до 1986 година. Перко казва, че целият му съзнателен живот преминава под знака на политиката и днес следи обществено-политическите процеси в страната с голям интерес. Още си спомня завета на дядо си към неговия баща и чичо:


"С политика не се занимавайте!"


"90% бях приет за вечен кмет на Плакудер", казва нескромно Перко, по чието време се асфалтира четирикилометровият път от с. Градец до малкото селце. По него той пътува всеки ден на работа с Москвич. Сега кара старо Сузуки.


През първия мандат Перко успява да загради училището и гробищния парк в село Плакудер с бодлива тел, като работи наравно с доброволците. Успех за него е и баластрирането на улици. Има желание да прекара телефони в селото, но тази привилегия се пада на Данка, жената, която заема поста след него. Кметица на Плакудер по-късно става и Паска Симова, а днес кметски наместник е Людмил Любенов.


"Работихме с един черен телефон, като през Втората световна война", спомня си Перко.


По думите му, назад в годините в Плакудер е имало магазин и пивница, сега търговията е замряла, комуникации липсват, няма поща и редовна автобусна линия. Пътуват единствено два рейса седмично до Видин. Безплатно е пътувал и той, това е била единствената му облага като кмет.


"Важно за мен бе уважението на хората..."


За себе си Перко Костов казва, че е щастлив човек и спокоен пенсионер, има син и дъщеря, и двама внуци. В Градец си гледа лозе, прави си и ракия. Бившият кмет отглежда животни- козите Цецка и Веска, а с млякото им жена му прави сирене и понякога продава.

"Не може вечно да бъдем кметове", заяви Перко. Той каза добри думи за управлението на кмета на Градец Илия Томов, а на Радио ВИДИН пожела да пребъде във вековете.Вижте още

Социализацията- важен момент за хората с интелектуални затруднения

Желанието да помогнат на собствените си деца преди почти 30 години събира родители от Видин с обща съдба. Създават Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения , което е сред първите в страната. Част е от мрежата на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и сега предлага социални услуги в Дневен..

публикувано на 18.01.19 в 17:35

Възпитават ли "възпитателните" шамари

Тормозът над най-малките и невинни създания е изключително сериозен проблем, значимостта на който се определя, както от неговото разпространение, така и от тежките последици, които може да окаже върху детското развитие.  Именно този проблем се оказва и един от основните, с който се сблъскват немалко малчугани и в нашата мила родина...

публикувано на 18.01.19 в 17:30

Млада видинска авторка представя стихосбирка

Симона Стойкова ще представи дебютната си стихосбирка "Малка тишина" във Видин . Събитието ще се състои в 17:30 ч. в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  "Започнах да пиша на 12-13-годишна възраст, но не съм търсила поезията, тя сама ме намери" , каза в "Цветовете на деня" младата..

публикувано на 18.01.19 в 17:01

Ново село събира жени от общината на Бабинден

Уважението към бабата, помогнала за раждането на нов живот, новоселянките традиционно поднасят в навечерието на 21 януари. Затова днес, 18 януари, в салона на кооперацията във видинското село  Ново село ще се съберат жените от цялата община, за да пресъздадат обичая „Поливане на бабата“ и да отпразнуват Деня на родилната помощ, Бабинден ...

публикувано на 18.01.19 в 09:57

Състезание по риболов за деца за първи път организират в Кула

Състезание по риболов ще се проведе в Кула на 1 юни, когато отбелязваме Международния ден на детето. 10 деца са заявили участие до момента, като организаторите предвиждат в първото издание на надпреварата да се включат 30 деца до 14 години. "Важно е поне минимален опит да имат в риболова. Идеята ни беше записването за състезанието да е от 1..

публикувано на 17.01.19 в 17:17

Млади хора раздават помощи във видински села

В края на миналата година група млади ентусиасти от Видин проведоха инициатива, в помощ на възрастните хора, които живеят в села в северозападния край. Учениците успяха да съберат 1 458 лв и множество хранителни продукти и пакети. Според младите хора събраното е толкова много, че се е наложило да разделят посещенията се на два етапа, следващият от..

публикувано на 17.01.19 в 13:15