Перко Костов- за удобното кметско кресло преди и трудовия живот днес

Снимка: Десислава Андреева

74-годишният дългогодишен кмет на видинското село Плакудер, родом от Градец, изкарва три мандата, тогава по 2,6 години, от 1979 до 1986 година. Перко казва, че целият му съзнателен живот преминава под знака на политиката и днес следи обществено-политическите процеси в страната с голям интерес. Още си спомня завета на дядо си към неговия баща и чичо:


"С политика не се занимавайте!"


"90% бях приет за вечен кмет на Плакудер", казва нескромно Перко, по чието време се асфалтира четирикилометровият път от с. Градец до малкото селце. По него той пътува всеки ден на работа с Москвич. Сега кара старо Сузуки.


През първия мандат Перко успява да загради училището и гробищния парк в село Плакудер с бодлива тел, като работи наравно с доброволците. Успех за него е и баластрирането на улици. Има желание да прекара телефони в селото, но тази привилегия се пада на Данка, жената, която заема поста след него. Кметица на Плакудер по-късно става и Паска Симова, а днес кметски наместник е Людмил Любенов.


"Работихме с един черен телефон, като през Втората световна война", спомня си Перко.


По думите му, назад в годините в Плакудер е имало магазин и пивница, сега търговията е замряла, комуникации липсват, няма поща и редовна автобусна линия. Пътуват единствено два рейса седмично до Видин. Безплатно е пътувал и той, това е била единствената му облага като кмет.


"Важно за мен бе уважението на хората..."


За себе си Перко Костов казва, че е щастлив човек и спокоен пенсионер, има син и дъщеря, и двама внуци. В Градец си гледа лозе, прави си и ракия. Бившият кмет отглежда животни- козите Цецка и Веска, а с млякото им жена му прави сирене и понякога продава.

"Не може вечно да бъдем кметове", заяви Перко. Той каза добри думи за управлението на кмета на Градец Илия Томов, а на Радио ВИДИН пожела да пребъде във вековете.Вижте още

Свидетели ли сме на отклоняване от климатичните норми?

Напоследък в още младото лято се наблюдават порои - както на Балканите, така и у нас. Днес се очакват дъждове в пет области на страната, ако вече не се и случват. Климатолозите предупреждат за големи жеги през тази седмица в различни части от Европа - Испания, Франция, Белгия и Италия. Лятото във Видин е горещо, но с чести превалявания.  Аномалии..

обновено на 26.06.19 в 18:09

"Неделник" от 23 юни 2019 година

Магичен, вкусен и любопитен!!! Неделник" брой 263- ти вече е на сайта. Преглеждаме старите вестници и се захващаме със стари оръжия и хайдушки игри, с фестивал, със "самодиви" и с магията на цирковото изкуство. Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" е на фолклорния събор "Леденика". Той замина вчера, но нека разберем от него..

публикувано на 23.06.19 в 15:17

Докога комарите ще тормозят видинчани?

Едва ли има жител на Видин и близките населените места по поречието на река Дунав, който да не е бил хапан от комар. Комарите не са нещо ново за нашият град, но тази година те са изключително много и тормозят всички ни. Освен неприятния сърбеж, който предизвикват, те могат при ухапване и да ни заразят с много опасни болести. Затова и Общината се мъчи да..

публикувано на 21.06.19 в 16:33

Мария Йорданова - живот отдаден на читалищното дело

В рубриката "Думата имат старейшините" ни гостува Мария Йорданова. Тя е  родена в село Гъмзово през 1949 година.  Работата на Мария Йорданова не е обикновена, тя е най-вече просветителска, защото тя работи като библиотекар, а по-късно и като секретар в народно читалище "Просвета 1928" Гъмзово . И така цели 43 години. Днес въпреки че е..

публикувано на 20.06.19 в 17:55

Архитектура и природа ще привличат туристи във Видин

Агенциите за регионално развитие във Видин и Монтана работят за представяне на природните забележителности на трансграничния регион по иновативен и атрактивен начин, насочен към опазване и популяризиране на природните обекти. Изработени са рекламни материали- каталози и албуми, мултимедийна презентация представя туристически маршрути. "Природното..

публикувано на 20.06.19 в 17:36

Челопек ще е домакин на детски театрален лагер

Куклено-театрален лагер "Хвърчило" ще се проведе от 7 до 13 юли във врачанското село Челопек. Творческото приключение е за деца от 8 до 13-годишна възраст, с интерес към кукленото изкуство. Организатори са актрисите, вдъхновени от богатството на кукления театър и от любовта към природата- Мануела Саркисян и Силвия Тенева.  "Решихме, че..

публикувано на 20.06.19 в 17:35

Как ще се промени центърът на Видин след ремонта

Усилено се работи по ремонта на централната пешеходна зона във Видин- от Крайдунавския парк до средно училище "Цар Симеон Велики". Почти са приключили дейностите в първия участък, на който започна реконструкцията- от дигата в Крайдунавския парк до сградата на Бюрото по труда. Ротондата до сградата на драматичния театър е премахната, положени са..

публикувано на 20.06.19 в 16:52