Перко Костов- за удобното кметско кресло преди и трудовия живот днес

Снимка: Десислава Андреева

74-годишният дългогодишен кмет на видинското село Плакудер, родом от Градец, изкарва три мандата, тогава по 2,6 години, от 1979 до 1986 година. Перко казва, че целият му съзнателен живот преминава под знака на политиката и днес следи обществено-политическите процеси в страната с голям интерес. Още си спомня завета на дядо си към неговия баща и чичо:


"С политика не се занимавайте!"


"90% бях приет за вечен кмет на Плакудер", казва нескромно Перко, по чието време се асфалтира четирикилометровият път от с. Градец до малкото селце. По него той пътува всеки ден на работа с Москвич. Сега кара старо Сузуки.


През първия мандат Перко успява да загради училището и гробищния парк в село Плакудер с бодлива тел, като работи наравно с доброволците. Успех за него е и баластрирането на улици. Има желание да прекара телефони в селото, но тази привилегия се пада на Данка, жената, която заема поста след него. Кметица на Плакудер по-късно става и Паска Симова, а днес кметски наместник е Людмил Любенов.


"Работихме с един черен телефон, като през Втората световна война", спомня си Перко.


По думите му, назад в годините в Плакудер е имало магазин и пивница, сега търговията е замряла, комуникации липсват, няма поща и редовна автобусна линия. Пътуват единствено два рейса седмично до Видин. Безплатно е пътувал и той, това е била единствената му облага като кмет.


"Важно за мен бе уважението на хората..."


За себе си Перко Костов казва, че е щастлив човек и спокоен пенсионер, има син и дъщеря, и двама внуци. В Градец си гледа лозе, прави си и ракия. Бившият кмет отглежда животни- козите Цецка и Веска, а с млякото им жена му прави сирене и понякога продава.

"Не може вечно да бъдем кметове", заяви Перко. Той каза добри думи за управлението на кмета на Градец Илия Томов, а на Радио ВИДИН пожела да пребъде във вековете.Вижте още

Държавата иска да чуе младите

Проблемите на Северозападния регион са много, но ситуацията с напускащите региона младежи определено е сред задълбочаващите се проблеми. Ярък пример е Видин, където много от завършилите училище се насочват към по-големите градове или чужбина. Някои от тях заминават, за да продължат образованието си, а след като завършат, повечето от тях не се..

публикувано на 22.03.19 в 17:14

Отбелязваме Световния ден на поезията

Поезията върви ръка за ръка с човечеството от край време и ще продължава да го следва. Тя разказва за тъгата и за щастието, за живота ни посредством рими. Чрез поезията човечеството може да се огледа, както в огледало, а творбите на поетите представляват съкровищница, която съхранява многобройните човешки чувства и емоции. По повод Световния ден на..

публикувано на 21.03.19 в 18:05

Отбелязваме Световния ден на гората

На 21 март отбелязваме Световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 година в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Младежкият парламент в Бяла Слатина ще отбележи Деня на гората със залесяване. За..

публикувано на 21.03.19 в 15:20

В "Музикална зона" на 21 март 2019 слушаме Панчо Владигеров – 2 част

Не случайно Панчо Владигеров е наречен "баща на българската музика". Възпитава цяло поколение млади композитори, полага основите на българския симфонизъм, негови работи за пръв път представят България извън границите на родината. Произведенията му носят не само национален дух, но са с общочовешко значение. Носител е на редица престижни награди..

публикувано на 21.03.19 в 08:00

Търсят се 350 души за разкопки по трасето на газопровода "Турски поток" край Видин

60 свободни работни места предложиха представителите на 30 местни работодатели, по време на проведената Трудова борса във Видин. Борсата е организирана от Бюро по труда Видин. Близо 100 човека търсещи работа посетиха форума и се запознаха с обявените свободни места и изискванията на фирмите към бъдещите работници. Работодателите предложиха свободни..

публикувано на 20.03.19 в 15:20

В Студено буче мечтаят за автобус

Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана,..

публикувано на 18.03.19 в 18:10

В "Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. На 20 май тази година Шер ще стане на цели 73 години. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година..

публикувано на 18.03.19 в 09:45