53 са лекарските практики във Видинско

Снимка: архив

53 лекарски практики за първична медицинска помощ имат договор със Здравната каса във Видин. Към тях работят и 18 филиала, каза главният експерт в Районната здравноосигурителна каса Десислава Петрова. Тя посочи като добър пример община Макреш, където няма център на лекарска практика, но се осигурява добро медицинско обслужване:

"И двете големи населени места - Раковица и Макреш, се посещават редовно, хората споделят, че са доволни, получават адекватна медицинска помощ, редовна. Това е благодарение на груповата практика на д-р Ирена Александрова и д-р Александър Александров. Техният център на практиката е в Димово, но те поеха изключителната отговорност да обслужват и община Макреш."


Община Грамада остава без център на лекарска практика, населението се обслужва от лекар от град Кула. Ново село, Ружинци и Чупрене имат по една лекарска практика и работещи филиали. Община Кула е с две практики, с по три са общините Белоградчик, Брегово и Димово.

6 са лекарските практики в населени места от община Видин. Отделно работят няколко филиала, обясни Десислава Петрова:

"Обезпечени са село Гомотарци, село Сланотрън, град Дунавци, селата Иново, Капитановци и Буковец. Там си има лекари постоянно. Отделно има филиали в Бела Рада, Покрайна и Кошава, Майор Узуново, Дунавци има филиали, тоест там има още един лекар, който посещава населеното място, тъй като е по-голямо. В Градец все още има регистриран филиал."

По повод оттеглянето на груповата практика, работеща в момента в най-голямото село от общината-Градец,, Десислава Петрова обясни, че е възможно друга лекарска практика от Видин да поеме обслужването на населението.

"Има възможност действително видински практики, които преценяват, че финансово и организационно могат да си позволят да наемат лекар, който няма възможност самостоятелно да разкрие практика, който да обхване и друго населено място извън областния град, или пък тази форма на групови лекарски практики, наблюдава се за областта, малко са, но има такива, при които двамата лекари, които практикуват там, да поемат повече от едно населено място."

Важна роля при договарянето с новия лекар, който да посещава населеното място, ще има кметът на село Градец, добави експертът.

След закриването на лекарската практика, обслужвала село Цар Петрово, видинският лекар д-р Любомир Гаврилов е поел грижите за населението. Лекарят посещава и село Бойница.
Вижте още

Читалището във видинското село Флорентин прие отчет за дейността си

В неделната вечер, на 24 март, в салона на Народно читалище "Пробуда-1925“ в крайдунавското село Флорентин се събраха членовете на старата българска организация, за да проведат своето отчетно- изборно събрание. Селото има около 300 жители, но неговият ансамбъл "Флорентиана" успя само за една година да направи седем изяви в Румъния, две в Сърбия..

публикувано на 25.03.19 в 08:35

Ще се подобрява състоянието на видинския парк "Владикина бахча"

Община Видин ще продължи да подобрява състоянието на парк "Владикина бахча", въпреки вандалските актове в края на миналото лято, когато новопоставените кошчета за отпадъци и част от пейките бяха отново счупени от неизвестни извършители. Това каза за радио Видин кметът на Общината Огнян Ценков . "Не можем да сложим служител на Общината, служител на..

публикувано на 24.03.19 в 13:45

Мездренски танцьори с награда от Национален фестивал

Пореден голям успех постигнаха момичетата и момчетата от хип- хоп групата при градското читалище в Мездра, водени от Елеонора Бутакова. На провелият се в столицата  Национален танцов конкурс "Ритъмът в сърцето ми 2019- София", мездренската група завоюва трето място. Успехът бе постигнат в оспорвана битка с 16 състава от цялата страна и поредното..

публикувано на 24.03.19 в 10:06

Нови икономични лампи ще бъдат монтирани в Лом

Община Лом е обявила процедура  за доставка на ел. материали за улично и парково осветление с прогнозна стойност 70 000 лева.  Енергоспестяващи LED, луминисцентни и натриеви лампи ще бъдат монтирани поетапно в кварталите на града, както и в кметствата от общината. От април ще започне тяхното монтиране, а парите от икономията на ел. енергия ще..

публикувано на 24.03.19 в 09:56

Рокери от Монтана откриват новия мотосезон

Любителите на високите скорости от мотоклуб "Монтана МС" откриват днес новия мотосезон. Проявата е един своеобразен апел към всички участници в движението, че със затоплянето на времето и ние вече сме на пътя, каза президентът на клуба Светослав Струнджев . "Идеята на откриването на сезона е да обърнем внимание на другите шофьори, че вече и ние сме на..

публикувано на 24.03.19 в 09:50

Стимулират работодатели от Лом да наемат безработни

Работодатели от община Лом вече могат да кандидатстват за финансиране на заплати, осигуровки и обучение на безработни лица, регистрирани в Бюрото по труда. Финансирането е в размер на близо 80 хиляди евро от Европейския социален фонд, чрез кандидатстване пред Местната инициативна група. Румяна Симеонова , изпълнителен директор на групата заяви, че..

публикувано на 24.03.19 в 09:23
МБАЛ

Отбелязваме Световния ден за борба с туберколозата

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберколозата. В последните години се наблюдава значителен ръст на туберколозно болните хора в Световен мащаб. Статистиката на Световната здравна организация сочи, че всеки трети или около 2 млрд. души са заразени с туберколозни бактерии и заболяването е доста сериозно. "Всички, които имат някакви..

публикувано на 24.03.19 в 08:32