Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

53 са лекарските практики във Видинско

Снимка: архив

53 лекарски практики за първична медицинска помощ имат договор със Здравната каса във Видин. Към тях работят и 18 филиала, каза главният експерт в Районната здравноосигурителна каса Десислава Петрова. Тя посочи като добър пример община Макреш, където няма център на лекарска практика, но се осигурява добро медицинско обслужване:

"И двете големи населени места - Раковица и Макреш, се посещават редовно, хората споделят, че са доволни, получават адекватна медицинска помощ, редовна. Това е благодарение на груповата практика на д-р Ирена Александрова и д-р Александър Александров. Техният център на практиката е в Димово, но те поеха изключителната отговорност да обслужват и община Макреш."


Община Грамада остава без център на лекарска практика, населението се обслужва от лекар от град Кула. Ново село, Ружинци и Чупрене имат по една лекарска практика и работещи филиали. Община Кула е с две практики, с по три са общините Белоградчик, Брегово и Димово.

6 са лекарските практики в населени места от община Видин. Отделно работят няколко филиала, обясни Десислава Петрова:

"Обезпечени са село Гомотарци, село Сланотрън, град Дунавци, селата Иново, Капитановци и Буковец. Там си има лекари постоянно. Отделно има филиали в Бела Рада, Покрайна и Кошава, Майор Узуново, Дунавци има филиали, тоест там има още един лекар, който посещава населеното място, тъй като е по-голямо. В Градец все още има регистриран филиал."

По повод оттеглянето на груповата практика, работеща в момента в най-голямото село от общината-Градец,, Десислава Петрова обясни, че е възможно друга лекарска практика от Видин да поеме обслужването на населението.

"Има възможност действително видински практики, които преценяват, че финансово и организационно могат да си позволят да наемат лекар, който няма възможност самостоятелно да разкрие практика, който да обхване и друго населено място извън областния град, или пък тази форма на групови лекарски практики, наблюдава се за областта, малко са, но има такива, при които двамата лекари, които практикуват там, да поемат повече от едно населено място."

Важна роля при договарянето с новия лекар, който да посещава населеното място, ще има кметът на село Градец, добави експертът.

След закриването на лекарската практика, обслужвала село Цар Петрово, видинският лекар д-р Любомир Гаврилов е поел грижите за населението. Лекарят посещава и село Бойница.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35