53 са лекарските практики във Видинско

Снимка: архив

53 лекарски практики за първична медицинска помощ имат договор със Здравната каса във Видин. Към тях работят и 18 филиала, каза главният експерт в Районната здравноосигурителна каса Десислава Петрова. Тя посочи като добър пример община Макреш, където няма център на лекарска практика, но се осигурява добро медицинско обслужване:

"И двете големи населени места - Раковица и Макреш, се посещават редовно, хората споделят, че са доволни, получават адекватна медицинска помощ, редовна. Това е благодарение на груповата практика на д-р Ирена Александрова и д-р Александър Александров. Техният център на практиката е в Димово, но те поеха изключителната отговорност да обслужват и община Макреш."


Община Грамада остава без център на лекарска практика, населението се обслужва от лекар от град Кула. Ново село, Ружинци и Чупрене имат по една лекарска практика и работещи филиали. Община Кула е с две практики, с по три са общините Белоградчик, Брегово и Димово.

6 са лекарските практики в населени места от община Видин. Отделно работят няколко филиала, обясни Десислава Петрова:

"Обезпечени са село Гомотарци, село Сланотрън, град Дунавци, селата Иново, Капитановци и Буковец. Там си има лекари постоянно. Отделно има филиали в Бела Рада, Покрайна и Кошава, Майор Узуново, Дунавци има филиали, тоест там има още един лекар, който посещава населеното място, тъй като е по-голямо. В Градец все още има регистриран филиал."

По повод оттеглянето на груповата практика, работеща в момента в най-голямото село от общината-Градец,, Десислава Петрова обясни, че е възможно друга лекарска практика от Видин да поеме обслужването на населението.

"Има възможност действително видински практики, които преценяват, че финансово и организационно могат да си позволят да наемат лекар, който няма възможност самостоятелно да разкрие практика, който да обхване и друго населено място извън областния град, или пък тази форма на групови лекарски практики, наблюдава се за областта, малко са, но има такива, при които двамата лекари, които практикуват там, да поемат повече от едно населено място."

Важна роля при договарянето с новия лекар, който да посещава населеното място, ще има кметът на село Градец, добави експертът.

След закриването на лекарската практика, обслужвала село Цар Петрово, видинският лекар д-р Любомир Гаврилов е поел грижите за населението. Лекарят посещава и село Бойница.
Вижте още

Аварирал камион ограничи движението при село Белотинци

Пътно транспортно произшествие с товарен камион ограничи в следобедните часове движението по пътя Видин- Монтана при село Белотинци. Камионът е аварирал в страничната канавка и е затруднил движението в пътния участък. Ранени и пострадали при пътния инцидент няма, а движението се осъществява в едната лента и се регулира от пътна полиция.

публикувано на 20.01.19 в 14:59

В мездренското село Церевец отбелязаха Бабинден

Една традиция намира нов живот в мездренското село Царевец. Всяка година на 19 януари- Бабинден по стар стил, жените с деца до 3- годишна възраст се събират, пременени в народни носии, и заедно отиват при бабата-акушерка, на която ритуално измиват ръцете и подаряват пешкири.  Традиционно в честването на Бабинден в Царевец се включва и конски впряг,..

публикувано на 20.01.19 в 14:40

Странни инциденти през почивните дни във Врачанско

Почивните дни във Врачанско преминаха под знака на два странни инциденти. Катастрофа между два камиона и две леки коли се размина без сериозни наранявания на международния път Е79. Инцидентът от събота на обяд бил предизвикан от движение с несъобразена скорост, потвърдиха от полицията. Замесените шофьори обаче твърдят, че са счупили някой и друг..

публикувано на 20.01.19 в 14:18
Синдикат

От Синдикат "Образование" искат по- високи заплати за класните ръководители

Класните ръководители да получават по- високи възнаграждения за труда си- за това се обявяват от Синдикат "Образование" към Конфедерацията на труда "Подкрепа". Това ще бъде допълнителен стимул и за младите учители да останат и активно да работят в системата, каза за радио Видин д-р Юлиян Петров , председател на синдиката: "Класовото ръководство е нещо..

публикувано на 20.01.19 в 13:04

Видинското отделение по хемодиализа с препоръки за установени нарушения

Нарушения в отделението по хемодиализа във видинската многопрофилна болница за активно лечение бяха открити след проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит", направена по жалба на пациенти. Валери Нинков е един от хората, изискали проверката: "Много са нещата, които не са редни. Главните са, че персоналът не е ваксиниран против хепатит В,..

публикувано на 20.01.19 в 10:47

Около 500 декара е залесило видинското горско стопанство

448 дка е залесило горското стопанство във Видин през 2018 година. Планът за зелесяване тази година се очаква да е близък до миналогодишния каза директорът на Държавно горско стопанство Видин Радослав Николов и допълни: "Планът ни все още не е готов в окончателния му вариант, но предполагам, че обемът на дейностите, които ще бъдат извършени в..

публикувано на 20.01.19 в 09:59