53 са лекарските практики във Видинско

Снимка: архив

53 лекарски практики за първична медицинска помощ имат договор със Здравната каса във Видин. Към тях работят и 18 филиала, каза главният експерт в Районната здравноосигурителна каса Десислава Петрова. Тя посочи като добър пример община Макреш, където няма център на лекарска практика, но се осигурява добро медицинско обслужване:

"И двете големи населени места - Раковица и Макреш, се посещават редовно, хората споделят, че са доволни, получават адекватна медицинска помощ, редовна. Това е благодарение на груповата практика на д-р Ирена Александрова и д-р Александър Александров. Техният център на практиката е в Димово, но те поеха изключителната отговорност да обслужват и община Макреш."


Община Грамада остава без център на лекарска практика, населението се обслужва от лекар от град Кула. Ново село, Ружинци и Чупрене имат по една лекарска практика и работещи филиали. Община Кула е с две практики, с по три са общините Белоградчик, Брегово и Димово.

6 са лекарските практики в населени места от община Видин. Отделно работят няколко филиала, обясни Десислава Петрова:

"Обезпечени са село Гомотарци, село Сланотрън, град Дунавци, селата Иново, Капитановци и Буковец. Там си има лекари постоянно. Отделно има филиали в Бела Рада, Покрайна и Кошава, Майор Узуново, Дунавци има филиали, тоест там има още един лекар, който посещава населеното място, тъй като е по-голямо. В Градец все още има регистриран филиал."

По повод оттеглянето на груповата практика, работеща в момента в най-голямото село от общината-Градец,, Десислава Петрова обясни, че е възможно друга лекарска практика от Видин да поеме обслужването на населението.

"Има възможност действително видински практики, които преценяват, че финансово и организационно могат да си позволят да наемат лекар, който няма възможност самостоятелно да разкрие практика, който да обхване и друго населено място извън областния град, или пък тази форма на групови лекарски практики, наблюдава се за областта, малко са, но има такива, при които двамата лекари, които практикуват там, да поемат повече от едно населено място."

Важна роля при договарянето с новия лекар, който да посещава населеното място, ще има кметът на село Градец, добави експертът.

След закриването на лекарската практика, обслужвала село Цар Петрово, видинският лекар д-р Любомир Гаврилов е поел грижите за населението. Лекарят посещава и село Бойница.
Вижте още

Снимката на 19 юни 2019

14 къщи за гости в областите Видин и Монтана, построени или подобрени със средства по европейски програми, подлежат на проверка.  Проверяващи посетиха туристически обекти в община Белоградчик. Не са констатирани нередности, каза Димитрана Каменова, директор на Фонд "Земеделие" в Монтана. Ще бъде ли достъпен след ремонта централният площад на Видин за..

публикувано на 19.06.19 в 18:25

Детски лагер е организиран в село Синаговци

Летен лагер е организиран за поредна година в базата на филиала на Детска градина "Детелина" в село Синаговци.  Базата приема през летния сезон деца на възраст от 5 до 7 години от детските градини на територията на Общинап Видин. В момента там са 17 деца от детска градина "Зорница". "Престоят е една пет  дни" , каза за Радио Видин директорката на..

публикувано на 19.06.19 в 16:02

Ученически клуб по фотография откри изложба във Видин

Изложба с най-хубавите снимки на клуба по фотография към средно училище "Цар Симеон Велики" Видин откриха в художествена галерия "Никола Петров". "Занимаваме се със снимане на различни части на Видин и даване на нова перспектива върху старите неща", каза Антония Каменова от училищния клуб по фотография и добави: "Не ни отне много време и смятам, че..

публикувано на 19.06.19 в 16:00

Асфалтираха улица "Рибарска" във Видин

Днес е положен нов асфалт на улица "Рибарска" във Видин. Тя не е ремонтирана от години и беше в окаяно състояние, това каза за Радио ВИДИН инж. Георги Кардашимов , който отговаря за ремонта на улиците и пътищата в Община Видин. "Улицата е представителна и кметът на общината изяви желание да се асфалтира, за да се направи градът по-приветлив и..

публикувано на 19.06.19 в 14:44

Лекарства за ревматизъм, диабет и Паркинсон покрива най-често НЗОК във Видин

Районната здравноосигурителна каса е изплатила 460 313 лв. на 25 аптеки в област Видин. Средствата са за осигурените лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за домашно лечение за периода от 1-ви до 15-ти май. Най-често отпускани лекарства по заболявания за област Видин са за ревматоидни заболявания,..

публикувано на 19.06.19 в 14:38

Започна мащабна операция на "Пътна полиция"

Специализирана операция на „Пътна полиция“ се провежда в цялата страна. Тя ще продължи до 24:00ч. на 22 юни. Ще бъде засилен контролът върху скоростта, неправоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание ще се..

публикувано на 19.06.19 в 11:44

Ремонтът на бреговското училище ще завърши до началото на учебната година

Ремонтът на сградата на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово ще бъде приключен до началото на новата учебна година. 200 000 лева отпусна Министерството на образованието и науката за предвидените дейности. Със свое решение Oбщинският съвет в Брегово задели средства, за  да се извърши и боядисване.  "Изпълнението на проекта започна от 17 юни...

публикувано на 19.06.19 в 11:31