Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В мездренското село Церевец отбелязаха Бабинден

Снимка: Петко Котларски

Една традиция намира нов живот в мездренското село Царевец. Всяка година на 19 януари- Бабинден по стар стил, жените с деца до 3- годишна възраст се събират, пременени в народни носии, и заедно отиват при бабата-акушерка, на която ритуално измиват ръцете и подаряват пешкири. Традиционно в честването на Бабинден в Царевец се включва и конски впряг, теглещ каруца, с която бабата- акушерка отива при най-малкото бебе в селото. Тази година щастливото бебе е 7- месечната Вероника Ангелова. Бабата дари малката Вероника с дрешки, китка здравец и паричка за здраве и благоденствие. След посещението при бебето, бабата-акушерка беше ритуално "изкъпана" на селската чешма от жените, които е изродила. Там се изви и кръшно хоро. Предвождани от кмета на селото Маргарита Петкова, жените обиколиха Царевец, наричайки за здраве и плодовитост. Отбелязването на Бабинден завърши на селския мегдан с хора и музика от самодейците от местното читалище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иво Цанев оглави листата на ДПС във Видин

Бившият народен представител от СДС Иво Цанев (на снимката - вторият от дясно наляво)  е водач на листата на политическа партия Движение за права и свободи за област Видин на предстоящите на 9 юни парламентарни избори. Търсим варианти за обединение около политики, а не разединение, каза Иво Цанев.  "Желанието на националното ръководство на..

публикувано на 07.05.24 в 17:05

Кутово се подготвя за шестия Фестивал на народната носия

 Фестивал на народната носия "От раклата на баба"  ще се проведе н а 25 май във видинското село Кутово , обясни Татяна Любенова секретар на местното читалище "Просвета-1937": "Започваме усилена подготовка по Шестия фестивал на народната носия "От раклата на баба", който ще се проведе на 25 май на площада в село Кутово от 17:00 часа...

публикувано на 07.05.24 в 16:48

Проф. Николай Дойнов ще представи две книги във Видин

Литературна среща с председателя на Съюза на народните читалища професор Николай Дойнов организира утре видинското читалище „Цвят“ . Професор Дойнов ще участва във форум във Видин за новите идеи и възможности пред културните средища. Срещата с него във видинското читалище „Цвят“ ще е от 18:00 часа. Той ще представи последните си две книги - „Форми..

публикувано на 07.05.24 в 16:07
Георги Кадиев

Георги Кадиев води листата на "Солидарна България" във Видин

Коалиция "Солидарна България" подаде документи за регистрация на листа във Видин за участие на парламентарните избори на 9 юни. Петима са кандидатите за народни представители, а водач е Георги Кадиев  - икономист и бивш заместник-министър на финансите. Родом не е от Видин, но по думите му, личен елемент прави избора му лесен. Съпругата му е..

публикувано на 07.05.24 в 15:03

Още два случая на коклюш в област Монтана

Възрастен мъж и дете са потвърдени с коклюш в област Монтана .  Мъж на 70 години от бойчиновското село Владимирово и 11-годишно момче от Лом са установени с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Дядото сам е решил да си направи тест, който е положителен. Мъжът е самотно живеещ и няма контактни лица, уточниха от РЗИ. Другият..

публикувано на 07.05.24 в 14:56

Беседа за изначалното родово познание ще се проведе във Видин

Беседа за изначалното родово познание и пазенето на традициите ще се проведе в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" във Видин днес, 7 май. Лектор ще бъде родовият терапевт Росица Гергова, която се определя и като родолог, пазител на българщината, и обучител:   "Идвам във Видин за трети път и моето посещение е..

публикувано на 07.05.24 в 13:00

Пътни полицаи задържаха пил шофьор след преследване в Берковица

Шофьор на 41 години от село Горна Лука, управлявал лек автомобил след употреба на алкохол , е задържан след преследване в берковската местност „Йончови ханове“ , съобщават от полицията в Монтана. Водачът отказал да се подчини и да спре на подаден сигнал от служители на сектор "Пътна полиция“. При извършената проверка на шофьора са отчетени 2,00..

публикувано на 07.05.24 в 12:00