Петя Аврамова: Пътят Видин-Ботевград ще бъде факт

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова посети Видин.
Снимка: Радио ВИДИН

Пътят от Видин до Монтана ще е магистрала, а от Мездра до Ботевград скоростен четирилентов път, съобщи министърът на Регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Заедно с Дончо Атанасов от управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура тя се срещна с кметове на общини от област Видин, за да съобщи за напредъка по проекта за изграждане на пътя Видин- Ботевград.Първо ще стартира строителството в участъка Мездра- Ботевград, а след това и на територията на област Видин. Пътят е сред приоритетите на правителството, обяви във Видин министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова:

"Лично ще следя, няма да има никакво забавяне. Никой няма да си позволи нито в агенцията, нито в министерството, да се опитва да забавя поради субективни причини процеса."

За да няма забавяне, едновременно ще се подготвят отчуждаването и тръжните процедури:

"Искам да уверя всички, че този проект ще бъде факт. Тази година, успоредно с процедурите, които трябва да се извършат по отчуждаване, знаете, че има такива административни процедури, докато стигнем до разрешение за строеж, ангажимент на Агенция "Пътна инфраструктура" е да изготви и тръжните процедури, и съвместно с административните по ЗУТ (Закона за устройство на територията- бел. ред.), да вървят и тръжните процедури по ЗОП (Закона за обществените поръчки- бел. ред.), така че, когато приключим, да имаме избран изпълнител. Знаете, че пътят Мездра-Ботевград, поради обжалвания, се проточи тръжната процедура над една година. Така че, за да спестим време, което ни е безкрайно важно, пускаме едновременно и се готвим с тръжните процедури."
Вече има изготвени технически проекти. Петте общини от областта, през които ще минава трасето на новия път, са получили подробните устройствени планове и предстои да ги обявят.

"Гражданите имат едномесечен срок, които са засегнати от проекта, така, че да спазим всички законови изисквания и да продължаваме с административните процедури, които са невидими за хората,но те отнемат доста време"- каза министър Аврамова.

От пътната агенция се надяват до края на годината да започне строителството на територията на област Видин.

„Седем пътни възела в този участък от 50 километра, където го няма никъде, в никоя магистрала на България, но това  ще даде възможност за бързи връзки до всички населени места, контролно пропускателни пунктове, тъй като област Видин има доста пропускателни пунктове и към трансевропейски коридори“- каза  Дончо Атанасов.Вижте още

Дадоха на прокуратурата строежа на спортната зала във Враца

Строежът на новата спортна зала в двора на Средно училище "Христо Ботев" във Враца се превърна в тема на дискусии. Общинският съветник от ДПС Борислав Банчев внесе сигнал в прокуратурата заради забавения строеж и нарушения, които той е забелязал. 2 часа преди Банчев да влезе в съдебната палата кметът Калин Каменов обяви, че общинската управа е..

публикувано на 23.07.19 в 17:16

Добра събираемост на данъци отчитат от Община Видин

Увеличават се събраните данъци в община Видин за първото полугодие на тази отчетна година в сравнение със същия период на 2018 година.  Към 30 юни са събрани малко над 4 милиона и 225 хиляди лева, съобщи началникът на отдел "Местни данъци и такси" Владимир Георгиев : "Миналата година са били малко над 4 млн. и 145 хиляди лева. Увеличението в..

публикувано на 23.07.19 в 16:25

Обновяват центъра на Мездра

В Мездра започна обновяването на централната градска част и Младежкия клуб. Работници на ОП "Чистота" възстановяват отлепени и счупени плочки по площада и цветните градинки. Подменят се решетките на водоотточния канал пред входа на хотела, съобщават от Общината. В Младежкия дом е подменена дограмата, направен е ремонт на входа на Центъра за..

публикувано на 23.07.19 в 15:07

Над 10 000 кутии нелегални цигари хванаха на Дунав мост Видин-Калафат

11 585 кутии цигари с български акцизен бандерол са иззети за нарушения при митнически проверки в районите на Дунав мост Видин и Русе, през първите две седмици на юли. При по-голяма част от случаите  пътниците не са представили необходимия придружителен документ за цигарите, според изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове. На нарушителите..

публикувано на 23.07.19 в 14:50

Общините могат да получат до 200 000 евро за управление на отпадъците

Как Общините, бизнесът и неправителственият сектор могат да работят за намаляване на битовите отпадъците, разясниха от Областния информационен център /ОИЦ/ във Видин. На срещата бе представена възможността за кандидатстване с проекти. Финансират се три типа дейности- предотвратяване на образуването на отпадъци, подготовка за повторна употреба или..

публикувано на 23.07.19 в 14:34

Дариха книги на читалището в Ружинци

Дарение от 145 книги получи библиотеката към читалище "Христо Ботев" в село Ружинци. Дарението е от Кирил Бучински от София, който е с корени от ружинското село Дражинци. "Много сме благодарни за дарението" , коментира за Радио Видин Иво Иванов секретар в читалището: "Днес получихме дарение, което донесе кметcj на Дражинци Велизар Петров...

публикувано на 23.07.19 в 13:27

61-годишен от Белоградчик с хулиганска проява

Досъдебно производство за хулиганство е образувано в районното управление на полицията в Белоградчик. Късно вечерта снощи, на ул."Карловица" в града неизвестно лице извършило непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред- възпроизвело един изстрел с пистолет и с брадва счупило летва от ограда на частен имот. Обитателят на имота предал на..

публикувано на 23.07.19 в 11:05