Петя Аврамова: Пътят Видин-Ботевград ще бъде факт

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова посети Видин.
Снимка: Радио ВИДИН

Пътят от Видин до Монтана ще е магистрала, а от Мездра до Ботевград скоростен четирилентов път, съобщи министърът на Регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Заедно с Дончо Атанасов от управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура тя се срещна с кметове на общини от област Видин, за да съобщи за напредъка по проекта за изграждане на пътя Видин- Ботевград.Първо ще стартира строителството в участъка Мездра- Ботевград, а след това и на територията на област Видин. Пътят е сред приоритетите на правителството, обяви във Видин министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова:

"Лично ще следя, няма да има никакво забавяне. Никой няма да си позволи нито в агенцията, нито в министерството, да се опитва да забавя поради субективни причини процеса."

За да няма забавяне, едновременно ще се подготвят отчуждаването и тръжните процедури:

"Искам да уверя всички, че този проект ще бъде факт. Тази година, успоредно с процедурите, които трябва да се извършат по отчуждаване, знаете, че има такива административни процедури, докато стигнем до разрешение за строеж, ангажимент на Агенция "Пътна инфраструктура" е да изготви и тръжните процедури, и съвместно с административните по ЗУТ (Закона за устройство на територията- бел. ред.), да вървят и тръжните процедури по ЗОП (Закона за обществените поръчки- бел. ред.), така че, когато приключим, да имаме избран изпълнител. Знаете, че пътят Мездра-Ботевград, поради обжалвания, се проточи тръжната процедура над една година. Така че, за да спестим време, което ни е безкрайно важно, пускаме едновременно и се готвим с тръжните процедури."
Вече има изготвени технически проекти. Петте общини от областта, през които ще минава трасето на новия път, са получили подробните устройствени планове и предстои да ги обявят.

"Гражданите имат едномесечен срок, които са засегнати от проекта, така, че да спазим всички законови изисквания и да продължаваме с административните процедури, които са невидими за хората,но те отнемат доста време"- каза министър Аврамова.

От пътната агенция се надяват до края на годината да започне строителството на територията на област Видин.

„Седем пътни възела в този участък от 50 километра, където го няма никъде, в никоя магистрала на България, но това  ще даде възможност за бързи връзки до всички населени места, контролно пропускателни пунктове, тъй като област Видин има доста пропускателни пунктове и към трансевропейски коридори“- каза  Дончо Атанасов.Вижте още

Вършец с палеонтологичен парк

Със средства на стойност 904 986, 92 евро във Вършец започва изграждането на уникален палеопарк. Във връзка с това на 22 април 2019 г., от 10 ч. в сградата на секция «История-Археология» на Музей Олтения – гр. Крайова се проведе стартиращата конференция заедно с партньорите в трансграничната инициатива музеят «Олтения». На нея от българска страна..

публикувано на 24.04.19 в 08:49

Деца доброволци в помощ на абитуриенти във Враца

Традиционната кампания на Български младежки Червен кръст Враца за фондонабиране в подкрепа на завършващите средното си образование сираци и полусираци - „Цветница 2019 година” протече по традиция пред храмовете на Българската православна църква.  На територията на област Враца тя започва през 2009г. с мотото „Твоите дребни пари в помощ..

публикувано на 24.04.19 в 08:44

Добро дело преди Великден в Мездра

За трета поредна година 21 доброволци от БМЧК в община Мездра реализираха своята инициатива за набиране на средства за деца полусираци и сираци абитуриенти, които тази година са 10.  Младите червенокръстци от Мездра и Зверино с ръководители Христина Иванова и Петя Илиева реализираха фондонабирането в 6 храма - в Мездра, Зверино ,Игнатица и Оселна..

публикувано на 24.04.19 в 08:06
Кметът на Оряхово Росен Добрев

Изграждането на трети мост е начин за съживяване на Врачанско, смятат в Оряхово

В Оряхово доста предпазливо приемат новините за проявен инвеститорски интерес и евентуалното изграждане на трети мост над река Дунав. Това пролича от изявление на кмета Росен Добрев , направено преди дни: „Темата е доста експлоатирана през последните години. Много е говорено по нея, но нищо не е направено. За област Враца няма по-добро..

публикувано на 24.04.19 в 07:53

Повишават енергийната ефективност на жилищни сгради в Берковица

В Берковица по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 са инвестирани 7,5 млн. лв. в проекти, изпълнявани от общината. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при откриването на обновена жилищна сграда в града. Сградата е с изпълнени енергийноефективни мерки по проект „Повишаване на..

публикувано на 24.04.19 в 07:40

Закриха маратона на четенето в Мездра

Маратона на четенето в град Мездра, организиран от библиотеката при градското читалище, беше закрит с Парад на приказните герои, с участието на всички деца и ученици,посетили детския отдел и изявите през месец април.    Сред феерията на цветните и пищни костюми на любими приказни герои, сред драматизации на популярни народни приказки „Сливи за..

публикувано на 24.04.19 в 07:33

Снимката на 23 април 2019 година

Средно училище “Цар Симеон Велики” спечели  Областното състезание  на ученическите екипи по първа помощ във Видин.  Инициативата бе организирана от Български Червен кръст Видин и се проведе в спортна зала "Фестивална".  В община Чупрене, която остана без кмет след задържането на Ваньо Костин, е насрочено заседание на Общинската избирателна..

публикувано на 23.04.19 в 18:00