Петя Аврамова: Пътят Видин-Ботевград ще бъде факт

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова посети Видин.
Снимка: Радио ВИДИН

Пътят от Видин до Монтана ще е магистрала, а от Мездра до Ботевград скоростен четирилентов път, съобщи министърът на Регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Заедно с Дончо Атанасов от управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура тя се срещна с кметове на общини от област Видин, за да съобщи за напредъка по проекта за изграждане на пътя Видин- Ботевград.Първо ще стартира строителството в участъка Мездра- Ботевград, а след това и на територията на област Видин. Пътят е сред приоритетите на правителството, обяви във Видин министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова:

"Лично ще следя, няма да има никакво забавяне. Никой няма да си позволи нито в агенцията, нито в министерството, да се опитва да забавя поради субективни причини процеса."

За да няма забавяне, едновременно ще се подготвят отчуждаването и тръжните процедури:

"Искам да уверя всички, че този проект ще бъде факт. Тази година, успоредно с процедурите, които трябва да се извършат по отчуждаване, знаете, че има такива административни процедури, докато стигнем до разрешение за строеж, ангажимент на Агенция "Пътна инфраструктура" е да изготви и тръжните процедури, и съвместно с административните по ЗУТ (Закона за устройство на територията- бел. ред.), да вървят и тръжните процедури по ЗОП (Закона за обществените поръчки- бел. ред.), така че, когато приключим, да имаме избран изпълнител. Знаете, че пътят Мездра-Ботевград, поради обжалвания, се проточи тръжната процедура над една година. Така че, за да спестим време, което ни е безкрайно важно, пускаме едновременно и се готвим с тръжните процедури."
Вече има изготвени технически проекти. Петте общини от областта, през които ще минава трасето на новия път, са получили подробните устройствени планове и предстои да ги обявят.

"Гражданите имат едномесечен срок, които са засегнати от проекта, така, че да спазим всички законови изисквания и да продължаваме с административните процедури, които са невидими за хората,но те отнемат доста време"- каза министър Аврамова.

От пътната агенция се надяват до края на годината да започне строителството на територията на област Видин.

„Седем пътни възела в този участък от 50 километра, където го няма никъде, в никоя магистрала на България, но това  ще даде възможност за бързи връзки до всички населени места, контролно пропускателни пунктове, тъй като област Видин има доста пропускателни пунктове и към трансевропейски коридори“- каза  Дончо Атанасов.Вижте още

Снимката на 21 февруари 2019 година

Постоянната комисия по общинска собственост на видинския Общински съвет прие предложението на кмета Огнян Ценков за поемане на общински дълг за осигуряване на финансиране на проекта "Реставрация и адаптация на видинската Синагога".  Проектът е за около 11 милиона лева, като съфинансирането от Общината е около 1,5 милиона лева, каза председателят на..

публикувано на 21.02.19 в 17:45

Кметове поискаха във Видин собствен бюджет и по-нисък праг за избори

Представители на Националното сдружение на кметовете на кметства (НСКК) обсъдиха във Видин част от все още нерешените проблеми пред управлението на по-малките населени места, като липсата на собствен бюджет и промяната в Изборния кодекс, която предвижда кметове да бъдат избирани само в населени места с над 350 жители.  "Искаме да имаме..

публикувано на 21.02.19 в 16:05

Почивните дни с минусови температури

Рязко застудяване на времето очакват синоптиците през почивните дни. През последните няколко дни температурите в Монтанско бяха високи за това време на годината. Те достигнаха до 14-16 градуса, а в събота ще паднат до минус 8 градуса . "Застудяването няма да бъде фатално, не се очакват измръзвания, защото трябва да има поне седмица до..

публикувано на 21.02.19 в 15:49

Инвеститор иска да изгради завод във Враца

Високотехнологичен завод за производство на акумулаторни батерии във Враца планира да изгради българският производител „Монбат“, съобщават от Общината. Инвестиционното намерение от акционерното дружество е изпратено до кмета Калин Каменов на 19 февруари. Изпълнителният директор на „Монбат“ – Атанас Бобоков възнамерява да инвестира във..

публикувано на 21.02.19 в 14:27

Крадци взеха над 7 000 лева от Дом за възрастни във Владимирово

Домът за стари хора  "Св. Николай" в бойчиновското село Владимирово е бил обран вчера през нощта. Два метални шкафа, със сумата от 7 300 лева, са откраднати от счетоводството на социалното заведение. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед и е образувано досъдебно производство. 

публикувано на 21.02.19 в 11:38

Един е задържан за телефонна измама, два неуспешни опита в Монтанско 

Мъж на 67 години от Лом е задържан за телефонна измама в Монтана . Случаят е от 13 февруари, когато 73-годишен жител на областния град подал сигнал, че е станал жертва на телефонните измамници. Възрастният човек е бил заблуден, че помага на полицията. Той дал на измамниците 4000 лева, около 2000 евро, златна монета и златни обици. Ч аст от парите и..

публикувано на 21.02.19 в 11:04

"Красива България" помага за 3 обекта в Северозапада

Управителният съвет на „Красива България“ одобри проектите, които ще подкрепи през тази година. На свое заседание от 19 февруари, ръководният орган даде зелена светлина на 38 инициативи. Три от тях са в Северозападна България, като две от финансираните са инициативи във Врачанско . Сред одобрените са вътрешното преустройство на 3-ия етаж на..

публикувано на 21.02.19 в 09:58