Протест ще се проведе във Видин заради забавянето на магистралния път

| обновено на 27.01.19 в 09:06
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Година след протестите с искане за магистрала до Видин от гражданското обединение, което ги организира, излизат отново на пътя. Твърдят, че сроковете по индикативния график за строителството на пътя Видин- Ботевград, за което има решение на Министерски съвет от март миналата година, не се спазват, а забавянето е с повече от 8 месеца. Настояват виновните да понесат отговорност. 
Според Росица Кирова, председател на Гражданско обединение "Единни за промяна" не са направени предложения за промени в общите устройствени планове на общините Видин и Димово и затова се е стигнало до законодателна промяна:
"Кой ще поеме отговорност за това, че резултатът от желанието на видинските граждани и от желанието на българското правителство до момента е нулев."
Кметът на Видин Огнян Ценков е категоричен, че не може да бъде упрекван:
"Нито аз, нито Община Видин не може да бъде обвинявана в някакви действия, с които е възпрепятствано или забавено изграждането на магистралния път Видин-Ботевград."
Причината да се стигне до промени в Закона за устройство на територията е правен казус, какъвто досега не е имало за други отсечки в страната, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова:
"А дали промяната в Закона, която направихме е по-дълга като процедиране в Народното събрание, или промяната на Общия устройствен план, може да се окаже, че е промяната на Общия устройствен план е по-дълго като процедура."
Протестът ще започне в 11 часа с автошествие през града. Сборният пункт ще е на булевард „Панония“ на изхода на Видин. В уведомление до Общината организаторите посочват, че гражданите ще изразят своите искания пред паметника на Христо Ботев, а протестът ще е до 14 часа.

Вижте още

Шофьори от Селановци с нарушения зад волана

Три жени бяха хванати в нарушения през почивните дни в оряховското село Селановци, съобщиха от полицията във Враца. Срещу Г.М. е образувано бързо производство, след като автопатрул я спипал да кара пияна. Шофьорката била спряна за проверка малко преди 4 часа сутринта в неделя от униформени служители, които констатирали след тест с дрегер, че е..

публикувано на 16.06.19 в 14:05

Подобряват сигурността на електрозахранването в Северозапада

Над 5 милиона ще вложи ЧЕЗ разпределение за подобряване сигурността на електрозахранването в област Враца , съобщават от пресцентъра на дружеството. Компанията ще инвестира и в започнатото по-рано преустройство на мрежата и присъединяване на Община Роман към подстанция Роман, с цел повишаване качеството на захранването в района. Над 20 хиляди ще..

публикувано на 16.06.19 в 13:43

Моторист загина при катастрофа в Манастирище

Мъж на 29 години загина на място при зловеща катастрофа, станала в събота във врачанското село Манастирище. Според полицията, инцидентът е станал малко преди 10 часа на кръстовище в населеното място, когато управляваният от Цони Цонов мощен мотор се забил в лек автомобил, собственост на 54-годишен софиянец. При удара мотористът е загинал на..

публикувано на 16.06.19 в 11:38

Петдесетница е - Рожденият ден на Христовата църква

Православната църква чества един от големите си празници - Петдесетница . На петдесетия ден след Христовото Възкресение, Светият Дух, във вид на огнени езици, слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат. От древни времена празникът се смята за рожден ден на църквата. "Петдесетият ден след Възкресение Христово. На самия..

публикувано на 16.06.19 в 08:08

Продължава кампанията "Северозапазване"

Приключи вторият етап на кампанията "Северозапазване" в град Кула, която цели възстановяване на градския парк. "Сега третият етап предстои. Почти всичко е окосено, изчистено, сухите дървета са изрязани. Сложени са вече нови пейки и кошчета съвместно с Община Кула. Боядисали сме съоръженията. Изчистили сме пясъчниците. Предстои слагане на..

публикувано на 15.06.19 в 17:55

"Село назаем" за четвърти път в Долни Вадин

Стартира набирането на доброволци за "Село назаем". Инициативата ще се проведе за четвърта поредна година в село Долни Вадин, община Оряхово. Една основна група от 10 човека ще живее със селото 5 дни, други доброволци на по- малки групи ще помагат на местното читалище. "Много ни се иска да направим и втора група, ако намерим финансиране, но..

публикувано на 15.06.19 в 17:37

Забранен е риболовът в част от язовир Кула

Забранена зона за риболов има на язовира до град Кула. В тази част от водоема има риба, която все още не е хвърлила хайвера си, обясни Станислав Кръстев - председател на местното сдружение "Риболовен свят Кула": "Забранената зона включва реката, вливаща се във водоема, около нея има два моста- тази зона и 200 метра след големия мост. Може да се..

публикувано на 15.06.19 в 17:19