Протест ще се проведе във Видин заради забавянето на магистралния път

| обновено на 27.01.19 в 09:06
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Година след протестите с искане за магистрала до Видин от гражданското обединение, което ги организира, излизат отново на пътя. Твърдят, че сроковете по индикативния график за строителството на пътя Видин- Ботевград, за което има решение на Министерски съвет от март миналата година, не се спазват, а забавянето е с повече от 8 месеца. Настояват виновните да понесат отговорност. 
Според Росица Кирова, председател на Гражданско обединение "Единни за промяна" не са направени предложения за промени в общите устройствени планове на общините Видин и Димово и затова се е стигнало до законодателна промяна:
"Кой ще поеме отговорност за това, че резултатът от желанието на видинските граждани и от желанието на българското правителство до момента е нулев."
Кметът на Видин Огнян Ценков е категоричен, че не може да бъде упрекван:
"Нито аз, нито Община Видин не може да бъде обвинявана в някакви действия, с които е възпрепятствано или забавено изграждането на магистралния път Видин-Ботевград."
Причината да се стигне до промени в Закона за устройство на територията е правен казус, какъвто досега не е имало за други отсечки в страната, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова:
"А дали промяната в Закона, която направихме е по-дълга като процедиране в Народното събрание, или промяната на Общия устройствен план, може да се окаже, че е промяната на Общия устройствен план е по-дълго като процедура."
Протестът ще започне в 11 часа с автошествие през града. Сборният пункт ще е на булевард „Панония“ на изхода на Видин. В уведомление до Общината организаторите посочват, че гражданите ще изразят своите искания пред паметника на Христо Ботев, а протестът ще е до 14 часа.

Вижте още

Пръскат срещу вредители в община Лом

Местната общинска администрация уведомява земеделските производители и собствениците на пчелни семейства за предстоящото третиране на вишневи градини в землището на село Долно Линево. Пръскането ще се извърши в понеделник, 22 април от кооперация "Дунавия". При подходящи метеорологични условия, на 22 април от 7,30 до 10,00 часа ще бъдат използвани..

публикувано на 21.04.19 в 15:52

Във Враца отбелязаха Цветница с празнично шествие

Един от най-светлите християнски празници- Цветница бе отбелязан с празнично шествие във Враца. Цветното дефиле, съставено от всички участници на фестивала "Врачанска пролет", тръгна от паметника на Св. Софроний Врачански и завърши на площад "Христо Ботев".  Пред монумента на поета и революционер бе поднесен венец, а празничната програма продължи..

публикувано на 21.04.19 в 12:50

Видинчани си пожелаха здраве на Цветница

С тържествена Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, започнаха празничните прояви, по случай християнския празник Цветница във Видин. Празникът винаги се отбелязва една седмица преди Великден и е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим.  Видинчани си пожелаха здраве и благоденствие..

публикувано на 21.04.19 в 12:30

Младеж загина при катастрофа край Рогозен

Неправоспособен шофьор предизвика катастрофа между селата Рогозен и Сираково, след която загина един от спътниците му, съобщават от полицията във Враца. Сигнал за инцидента бил подаден малко след 21.30 часа в събота. Ченгетата установили, че лек автомобил, управляван от 23-годишен мъж от Добролево, е катастрофирал в канавката отляво по посока на..

публикувано на 21.04.19 в 11:02

Местят секции за евроизборите в Лом

11 избирателни секции за евроизборите на 26 май ще бъдат преместени в други сгради заради ремонти в Лом. Първа и втора секция се местят от бившия младежки дом в кв. "Боруна",  в съседната сграда на бившето квартално училище на ул."Александър Стамболийски" №80. В новата сграда на общинския пазар на ул. "Георги Манафски" № 19 ще бъдат преместени..

публикувано на 21.04.19 в 08:49

Интересът за мост между Оряхово и Бекет не е отпаднал

Има инвеститорски интерес от румънска страна към изграждането на мост над река Дунав между Оряхово и Бекет, това призна при визитата си във Враца регионалният министър Петя Аврамова . "По време на междуправителственото заседание между България и Румъния, което се проведе в северната ни съседка, беше подписан нов меморандум. В него бяха..

публикувано на 21.04.19 в 08:41

Нови социални услуги разкрива Община Лом

Нови 10 центрове и защитени жилища през тази и следващата година ще бъдат разкрити на територията на община Лом. Предвижда се изграждането на още дневни центрове за деца с увреждания и без увреждания, наблюдавано, преходно и защитено  жилище, които са предвидени за настаняване на лица с умствена изостаналост, с психични разстройства и деменция,..

публикувано на 21.04.19 в 08:16