Ще се договорят ли работодатели и синдикати за нови трудови договори

Снимка: Радио ВИДИН

Нов тип трудови договори поискаха работодателските организации в средата на миналата седмица. В тях брутният доход и чистото възнаграждение ще трябва да бъдат посочени отделно. По този начин ще стане ясно каква е реалната цена на труда у нас и какви разходи прави бизнесът за служителите и работниците. Според сегашните наредби в Кодекса на труда бизнесът плаща 60% от осигурителните вноски, а работникът- 40%. Осъществимо ли е това и какво казват работодатели, синдикати и работещи?

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, тъй като ще бъде компенсирано от увеличението на трудовите възнаграждения. За целта, с промени в трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори, каза за БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев

"Предложението е в трудовите договори да се записват две числа, като едното е общият разход за труд, както е в Румъния, Македония и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът. Така, в рамките на общия разход за труд и на нетния доход, нищо няма да се промени." 

Това, обаче няма да повиши доходите на хората. Предложението за подобна реформа тепърва ще бъде обсъдено със социалните партньори. 

Какво казват синдикатите по темата и ще бъдат ли ощетени от тези промени работниците? От КТ "Подкрепа" се обявиха категорично против каквато и да е промяна в съотношението на осигурителната тежест между работници и работодатели. Според Ваня Григорова от синдиката, това е изключително опасна тенденция. 

"Това е първата стъпка към следващото искане, а именно- изцяло плащане на осигуровките от страна на работника и освобождаване на бизнеса от тези му задължения. Ние видяхме как това се случи в Румъния. Дори представителите на работодателите не развиха идеята в цялост и работниците не разбраха за какво става въпрос"- каза за Радио ВИДИН Ваня Григорова.

Повишението на минималната работна заплата от началото на 2019 година разбуни отново духовете и предизвика редица коментари по темата. Формирането ѝ у нас се определя по административен път, което е неправилно, коментира Цветан Симеонов от Българската търговско- промишлена палата. Това допълнително затруднява работодателите. Освен това икономиката ни е напълно "офлайн", което допълнително затруднява работата на бизнеса, коментира Радосвет Радев от Българската стопанска камара:

"Разбираем е гневът на работодателите, защото ние сме страната, която създава едни от най- иновативните и дигитални продукти, а едновременно с това сме в офлайн среда на отношенията си." 

Как формирането на минималната работна заплата засяга работодателите според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа": 

"Работодателите са изключително недоволни от начина, по който се формира минималната работна заплата. Ние не можем също да бъдем доволни, тъй като това е изцяло правителствено решение, но алтернатива засега няма, защото всичките ни опити да стигнем до разбирателство по отношение на формирането на минималната работна заплата се увенчаха с неуспех" - поясни Ваня Григорова.

Потърсихме за коментар Вероника Ценова, експерт към регионалния съвет на КНСБ във Враца. Солидарни ли са независимите синдикати с колегите си от КТ "Подкрепа" или ще подкрепят исканията на работодателите? 

"Солидарни сме, разбира се, и няма как да подкрепим такива искания от страна на работодателите, които биха намалили практически доходите на работниците и служителите. Едно преразпределение на осигурителната тежест и повишаването ѝ за сметка на работника довежда до реално намаляване на доходите му. Специално тук, в Северозападна България, се знае, че изоставаме достатъчно, за да можем да ги намаляваме и по този начин" - каза Вероника Ценова.

Запознати ли са видинчани с исканията на работодателите и според тях това ще ощети ли работниците и служителите в частния бизнес- това ги попитахме в анкетата по темата:

"На работодателите никога не им стигат парите, въпреки всичко. Аз и не знам какви работни места са отворени в Северозапада... Вече дори и не знаем какви предприятия има тук... Каквото и да кажем, каквото са решили- това и ще направят... Нищо няма да стане, докато не се промени цялата тази система на олигарси, на кражби и на мафиотски структури. Кажете ми какво работи специално във Видин?! Има пазар, на който се продават зеленчуци, има и бутици, в които се продават дрехи втора употреба със смърдящи китайски обувки." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Икономист: Само със селско стопанство е трудно да има подем

В началото на февруари Националният статистически институт публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт за 2017 година. Те показват икономическите процеси на регионално ниво, макар и за година назад. Статистиката показва различията в регионалния брутен вътрешен продукт между областите. През 2017 г. София е много по- напред с брутен..

публикувано на 20.02.19 в 13:07

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От..

публикувано на 19.02.19 в 14:12

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27