Ще се договорят ли работодатели и синдикати за нови трудови договори

Снимка: Радио ВИДИН

Нов тип трудови договори поискаха работодателските организации в средата на миналата седмица. В тях брутният доход и чистото възнаграждение ще трябва да бъдат посочени отделно. По този начин ще стане ясно каква е реалната цена на труда у нас и какви разходи прави бизнесът за служителите и работниците. Според сегашните наредби в Кодекса на труда бизнесът плаща 60% от осигурителните вноски, а работникът- 40%. Осъществимо ли е това и какво казват работодатели, синдикати и работещи?

Работодателските организации настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, тъй като ще бъде компенсирано от увеличението на трудовите възнаграждения. За целта, с промени в трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори, каза за БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев

"Предложението е в трудовите договори да се записват две числа, като едното е общият разход за труд, както е в Румъния, Македония и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът. Така, в рамките на общия разход за труд и на нетния доход, нищо няма да се промени." 

Това, обаче няма да повиши доходите на хората. Предложението за подобна реформа тепърва ще бъде обсъдено със социалните партньори. 

Какво казват синдикатите по темата и ще бъдат ли ощетени от тези промени работниците? От КТ "Подкрепа" се обявиха категорично против каквато и да е промяна в съотношението на осигурителната тежест между работници и работодатели. Според Ваня Григорова от синдиката, това е изключително опасна тенденция. 

"Това е първата стъпка към следващото искане, а именно- изцяло плащане на осигуровките от страна на работника и освобождаване на бизнеса от тези му задължения. Ние видяхме как това се случи в Румъния. Дори представителите на работодателите не развиха идеята в цялост и работниците не разбраха за какво става въпрос"- каза за Радио ВИДИН Ваня Григорова.

Повишението на минималната работна заплата от началото на 2019 година разбуни отново духовете и предизвика редица коментари по темата. Формирането ѝ у нас се определя по административен път, което е неправилно, коментира Цветан Симеонов от Българската търговско- промишлена палата. Това допълнително затруднява работодателите. Освен това икономиката ни е напълно "офлайн", което допълнително затруднява работата на бизнеса, коментира Радосвет Радев от Българската стопанска камара:

"Разбираем е гневът на работодателите, защото ние сме страната, която създава едни от най- иновативните и дигитални продукти, а едновременно с това сме в офлайн среда на отношенията си." 

Как формирането на минималната работна заплата засяга работодателите според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа": 

"Работодателите са изключително недоволни от начина, по който се формира минималната работна заплата. Ние не можем също да бъдем доволни, тъй като това е изцяло правителствено решение, но алтернатива засега няма, защото всичките ни опити да стигнем до разбирателство по отношение на формирането на минималната работна заплата се увенчаха с неуспех" - поясни Ваня Григорова.

Потърсихме за коментар Вероника Ценова, експерт към регионалния съвет на КНСБ във Враца. Солидарни ли са независимите синдикати с колегите си от КТ "Подкрепа" или ще подкрепят исканията на работодателите? 

"Солидарни сме, разбира се, и няма как да подкрепим такива искания от страна на работодателите, които биха намалили практически доходите на работниците и служителите. Едно преразпределение на осигурителната тежест и повишаването ѝ за сметка на работника довежда до реално намаляване на доходите му. Специално тук, в Северозападна България, се знае, че изоставаме достатъчно, за да можем да ги намаляваме и по този начин" - каза Вероника Ценова.

Запознати ли са видинчани с исканията на работодателите и според тях това ще ощети ли работниците и служителите в частния бизнес- това ги попитахме в анкетата по темата:

"На работодателите никога не им стигат парите, въпреки всичко. Аз и не знам какви работни места са отворени в Северозапада... Вече дори и не знаем какви предприятия има тук... Каквото и да кажем, каквото са решили- това и ще направят... Нищо няма да стане, докато не се промени цялата тази система на олигарси, на кражби и на мафиотски структури. Кажете ми какво работи специално във Видин?! Има пазар, на който се продават зеленчуци, има и бутици, в които се продават дрехи втора употреба със смърдящи китайски обувки." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05

Помогни си сам...

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега..

публикувано на 11.04.19 в 12:14