Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за увеличаване на заплатите в козлодуйската болница обсъдиха в Здравното министерство

Снимка: БГНЕС


Мерки за освобождаване на финансов ресурс и увеличаване на заплатите на медицинските специалисти от козлодуйската болница обсъдиха представители на лечебното заведение с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Резултатите от срещата съобщи старшата акушерка на болницата Силвия Оприцова:

"Предложени бяха доста мерки, които ще помогнат на нашата болница да освободи ресурс, който да помогне за повишаване на заплатите - оптимизиране на разходи, договорка с партньори, които могат да ни помогнат, помощ от Общината и т.н., и може би при нас ще има светлина в тунела малко по-рано, но това зависи от волята на много хора и не знам какъв ще бъде резултатът и кога ще бъде видим."

Силвия Оприцова бе категорична, че медицинските специалисти няма да подпишат новите си трудови договори, които станаха повод за протестите им.

"Не, няма да го направим, защото това не ни удовлетворява по никакъв начин. Ще обсъдим с колегите и ще видим на местно ниво какво ще се случи, защото при нас има някаква светлина в тунела, но това не касае колегите, тоест това ще стане много бавно за нашето съсловие."

Предстои да бъде взето решение ще продължат ли протестите на медицинските специалисти от болницата в Козлодуй.

От сайта на здравното министерство съобщават, че тази година средствата по Методиката за субсидиране на лечебните заведения ще бъдат увеличени с 2.5 млн. лв., като допълнителен ресурс ще получи и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Козлодуй, по параметрите ТЕЛК, спешност и труднодостъпност. Отделно от това, по прогноза за 2019 г., приходът на лечебното заведение по НЗОК ще бъде с 16% по-висок.
„Това свидетелства, че ние предвиждаме подобряване на финансовото състояние и увеличаване възнагражденията на работещите в лечебното заведение, а не закриването му. Отчитаме и ценим мястото и ролята на общинското здравеопазването, в частност и на болницата в Козлодуй“, беше категоричен Ананиев. Той посочи, че след като екипът на МЗ е изготвил механизма за финансово управление и контрол в лечебните заведения, същият е бил предложен и на общинските болници. Към момента в областните болници, където механизмът е приложен, се наблюдава намаляване на просрочените задължения със средно 30%, което означава, че се работи по-ефективно и по-голям процент от приходите остава за повишаване на заплатите"- заявява министър Ананиев по време на срещата.
Министър Ананиев е поел ангажимент министерството да окаже методическа и експертна помощ за изготвянето на анализ на приходите, разходите и сключените договори в МБАЛ – Козлодуй, така че разходите да бъдат оптимизирани и спестеният ресурс да се изразходва за възнаграждения на персонала. Постигнато е общо съгласие да се инициира среща между Министерството на здравеопазването, Министерството на енергетиката, АЕЦ – Козлодуй, Община Козлодуй и управителя на болницата за търсене на вариант за допълнително финансиране на лечебното заведение, с оглед спецификата на региона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00