Интернет платформа изважда наяве случаи на насилие над жени

Снимка: Радио Видин

Интернет платформа изважда на светло случаите с жени, жертви на насилие.  За да се изкорени явлението първо трябва да стане видимо, казват създателите от Български хелзински комитет. Сайтът ubita.org разкрива случаи на убийства на жени, а информацията  е по съдебни присъди на окръжните съдилища за периода 2012- 2017 година.  Официалната статистика в България не включва данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени. Убийствата като най-тежкото посегателство срещу личността, също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики, твърдят от екипа, работил по проекта "Картографиране на убийствата на жени в България".

"Нашата идея и най-важна причина, поради която стигнахме до този проект, е, че нямаме такава налична информация,  която да е достъпна за обществото. Държавата не събира статистика за тези случаи на убийства. Затова проучихме ситуацията, като методологията, която използвахме се базира на съдебни решения за периода от 2012 до 2017 година. Ние се обърнахме към всички окръжни съдилища в България от 28-те области. Поискахме справки за съдебните решения, които те имат през годините. Ubita.org съдържа информация за 141 осъдителни присъди. Това са присъди по дела за умишлени убийства, за опити за убийства и по дела за причиняване на смърт по непредпазливост, в следствие на нанесена телесна повреда. Пострадалите са жени, които са жертва на насилие, като за жени ние възприемаме също момичета над 14-годишна възраст. Най-малко 102 са присъдите за умишлени убийства, т.е за довършени убийства, които успяхме да съберем. Трябва да се има предвид, че това не изчерпва всички убийства. Това не е цялата информация, защото има случаи на убийства, които са последвани от самоубийства на извършителите и те не влизат в нашата методология"- казва Рая Раева от Български хелзински комитет, изследовател по проекта "Картографиране на убийствата на жени в България".

7 случая на решени съдебни дела за убийства през периода 2012-2017 година са посочени на интерактивната карта за Враца, 4 са в Монтана. За Видин случаят за този период е само един. Възрастна жена е удушена в дома си, а присъдата на убиеца е 14 години затвор.

Най-често убийците са познати на жертвите, това са техни бивши или настоящи партньори, роднини. В 62 % от случаите жените са убити в домовете си, където би трябвало да са най-защитени. Изследването на Българския хелзински комитет показва, че всяка трета убита жена е била подложена на системно насилие от страна на убиеца си, а всяка десета е търсила закрила от полицията. В много от случаите жените, пострадали от домашно насилие премълчават за него.

"Това е разбираемо до голяма степен. Освен физическото насилие, има много други видове насилие, които възпрепятстват жертвата да потърси помощ. Това може да е финансова зависимост, психически тормоз, така, че е много трудно жена, изпаднала в такова положение да потърси сама помощ. Това е много дълъг процес. Има жени, които дори не осъзнават, че имат такъв проблем, защото те са израснали в среда на насилие и не знаят, че имат право и на друг живот."

Домашното насилие е проблем, за който не се говори, защото това е заложено в народопсихологията ни, разказва пред Йорданка Герасимова жена, която вече го е изпитала. Живяла е месеци наред със страха и унижението от това, което се случва. Тя е една от малкото, които решават да сложат край на ужаса.

"Българинът знае, че за семейните дела извън къщата не се говори. Уверен е,че това, което става в рамките на дома е работа само на хората, които живеят в този дом."

Следва консултация с адвокат, при което съветът е, че нейните показания в съда и медицинското свидетелство след нанесения побой не са достатъчни, трябва да има множество подадени сигнали в полицията, на които да се реагира:

"Ужасът, в който живееш те кара да търсиш помощ навсякъде и в същото време да усещаш върху себе си срама от това, че нещо си прегрешил, че си допуснал в живота си да стигнеш до това положение- на човек, когото тормозят."

20 години приличен съпружески живот, добро семейство, деца. Неизвестно защо, нещата се объркват и следват месеци на психически тормоз, дори и побой. Домашно насилие, страх, болка от случващото се и срам- да не разберат хората.  Но всичко си има граници и Тя решава да вземе живота си в свои ръце- заради себе си и заради децата си. Какви поуки си е извадила и какво ще посъветва жените с нейната съдба:

"В никой случа да не мълчат, да търсят помощ, защото помощта не идва просто така. Тя идва тогава, когато я търсим. Когато ти самият не търсиш начин да излезеш от ситуацията, никой не идва да ти го даде наготово, но винаги се намират хора, които да ти помогнат, заради човещината, която носят в душата си."

Таня Кълцева е адвокат и в практиката си е водила дела за упражнено физическо или психическо насилие срещу жени. Казва, че много трудно жертвата да потърси сама съдебна закрила, защото така проблемът излиза от дома и се официализира.

Анкета сред граждани на Видин показа, че всички отричат насилието под каквато и да е форма. Мненията записа Красимир Каменов.


Вижте още
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос."..

публикувано на 12.02.19 в 14:27

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53
Ивелина Матева, кмет на село Палилула

Ивелина Матева: С топли дрехи, червено вино и свинско месо оцеляваме през зимата в Палилула

В малкото монтанско село постоянно живеят около стотина души, предимно възрастни хора, чиито деца са се изселили или в големия град, или в чужбина. Главната му забележителност е жп линията Видин- София, която минава през селото и четири пъти дневно на малката му гара спира влак. Освен това, нищо друго необикновено не се случва тук - просто едно от..

публикувано на 08.02.19 в 17:30

Как да преборим стреса?

Често се случва да сме толкова уморени от работа, че имаме сили да стигнем само до в къщи и да седнем пред  телевизора. Причината за това е не толкова умората, а стресът. Има обаче много начини, с които да избягаме от работния режим и стреса от работа. Как борим стреса от работа? Това е темата в "Посоките на делника". Знаете ли кое му е..

публикувано на 07.02.19 в 11:56