Интернет платформа изважда наяве случаи на насилие над жени

Снимка: Радио Видин

Интернет платформа изважда на светло случаите с жени, жертви на насилие.  За да се изкорени явлението първо трябва да стане видимо, казват създателите от Български хелзински комитет. Сайтът ubita.org разкрива случаи на убийства на жени, а информацията  е по съдебни присъди на окръжните съдилища за периода 2012- 2017 година.  Официалната статистика в България не включва данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени. Убийствата като най-тежкото посегателство срещу личността, също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики, твърдят от екипа, работил по проекта "Картографиране на убийствата на жени в България".

"Нашата идея и най-важна причина, поради която стигнахме до този проект, е, че нямаме такава налична информация,  която да е достъпна за обществото. Държавата не събира статистика за тези случаи на убийства. Затова проучихме ситуацията, като методологията, която използвахме се базира на съдебни решения за периода от 2012 до 2017 година. Ние се обърнахме към всички окръжни съдилища в България от 28-те области. Поискахме справки за съдебните решения, които те имат през годините. Ubita.org съдържа информация за 141 осъдителни присъди. Това са присъди по дела за умишлени убийства, за опити за убийства и по дела за причиняване на смърт по непредпазливост, в следствие на нанесена телесна повреда. Пострадалите са жени, които са жертва на насилие, като за жени ние възприемаме също момичета над 14-годишна възраст. Най-малко 102 са присъдите за умишлени убийства, т.е за довършени убийства, които успяхме да съберем. Трябва да се има предвид, че това не изчерпва всички убийства. Това не е цялата информация, защото има случаи на убийства, които са последвани от самоубийства на извършителите и те не влизат в нашата методология"- казва Рая Раева от Български хелзински комитет, изследовател по проекта "Картографиране на убийствата на жени в България".

7 случая на решени съдебни дела за убийства през периода 2012-2017 година са посочени на интерактивната карта за Враца, 4 са в Монтана. За Видин случаят за този период е само един. Възрастна жена е удушена в дома си, а присъдата на убиеца е 14 години затвор.

Най-често убийците са познати на жертвите, това са техни бивши или настоящи партньори, роднини. В 62 % от случаите жените са убити в домовете си, където би трябвало да са най-защитени. Изследването на Българския хелзински комитет показва, че всяка трета убита жена е била подложена на системно насилие от страна на убиеца си, а всяка десета е търсила закрила от полицията. В много от случаите жените, пострадали от домашно насилие премълчават за него.

"Това е разбираемо до голяма степен. Освен физическото насилие, има много други видове насилие, които възпрепятстват жертвата да потърси помощ. Това може да е финансова зависимост, психически тормоз, така, че е много трудно жена, изпаднала в такова положение да потърси сама помощ. Това е много дълъг процес. Има жени, които дори не осъзнават, че имат такъв проблем, защото те са израснали в среда на насилие и не знаят, че имат право и на друг живот."

Домашното насилие е проблем, за който не се говори, защото това е заложено в народопсихологията ни, разказва пред Йорданка Герасимова жена, която вече го е изпитала. Живяла е месеци наред със страха и унижението от това, което се случва. Тя е една от малкото, които решават да сложат край на ужаса.

"Българинът знае, че за семейните дела извън къщата не се говори. Уверен е,че това, което става в рамките на дома е работа само на хората, които живеят в този дом."

Следва консултация с адвокат, при което съветът е, че нейните показания в съда и медицинското свидетелство след нанесения побой не са достатъчни, трябва да има множество подадени сигнали в полицията, на които да се реагира:

"Ужасът, в който живееш те кара да търсиш помощ навсякъде и в същото време да усещаш върху себе си срама от това, че нещо си прегрешил, че си допуснал в живота си да стигнеш до това положение- на човек, когото тормозят."

20 години приличен съпружески живот, добро семейство, деца. Неизвестно защо, нещата се объркват и следват месеци на психически тормоз, дори и побой. Домашно насилие, страх, болка от случващото се и срам- да не разберат хората.  Но всичко си има граници и Тя решава да вземе живота си в свои ръце- заради себе си и заради децата си. Какви поуки си е извадила и какво ще посъветва жените с нейната съдба:

"В никой случа да не мълчат, да търсят помощ, защото помощта не идва просто така. Тя идва тогава, когато я търсим. Когато ти самият не търсиш начин да излезеш от ситуацията, никой не идва да ти го даде наготово, но винаги се намират хора, които да ти помогнат, заради човещината, която носят в душата си."

Таня Кълцева е адвокат и в практиката си е водила дела за упражнено физическо или психическо насилие срещу жени. Казва, че много трудно жертвата да потърси сама съдебна закрила, защото така проблемът излиза от дома и се официализира.

Анкета сред граждани на Видин показа, че всички отричат насилието под каквато и да е форма. Мненията записа Красимир Каменов.


Вижте още

Ще се пресекат ли корупционните практики на изпитите по кормуване

Новите правила за провеждането на изпит по кормуване отново са на дневен ред пред младите шофьори и техните преподаватели. Миналата седмица една идея разбуни духовете в гилдията. Появи се информация, че кандидатите за шофьорска книжка ще трябва се явяват на изпита си на автомобил, различен от този, на който са се обучавали, по време на курсовете...

публикувано на 23.10.19 в 12:44

Знаем ли какви са рисковете на работното ни място?

От 21 до 27 октомври отбелязваме Европейска седмица за безопасност и здраве   при работа. Инициативата е на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Тази година акцентът е насърчаване на съвместното и активно безопасно управление на опасните вещества. Затова кампанията има за цел да насочи вниманието ни към рисковете..

публикувано на 22.10.19 в 15:15

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45