Здравната каса във Видин: Най-много пари са изплатени за лекарства през 2018-а

Директорът на РЗОК- Видин д-р Владимир Вълчев направи отчет за 2018 година.
Снимка: Радио ВИДИН

Над 30 милиона лева е изплатила Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин за 2018 година, което е с 800 хиляди лв. повече в сравнение с предходната година. Най-много са изплатените средства за лекарства 36%, което е 11 млн. лв., на второ място се нарежда болничната помощ, с изплатени 29% или 9 млн. лв., 11% са за специализираната и извънболнична помощ, 9 % от парите са отишли за първична и извънболнична помощ, 7%-  за стоматологична помощ, 3%- за медикодиагностични изследвания, 1%- за медицински  изделия- каза директорът на РЗОК- Видин д-р Владимир Вълчев. 


Наблюдава превес на изплатените пари за лекарства, като според него би трябвало да е обратното- за болнична дейност да се  отпускат повече средства. Такава ще бъде политиката на Касата тази година- висок медицински ефект при максимално ниски цени на лекарствата. 


 2 800 души са сменили личния си лекар в края на 2018 година, което е рекорден брой. 


"Това произлиза от обстоятелството, че двама лекари напуснаха - на село Градец- д-р Начев и д-р Серафимова, която дейност се беше разпростряла в пет общини. Националните рамкови договори вървят в посока да се плаща за дейност. И с много по-малко пациенти, но качествено обслужени, сега могат повече средства да се заработват. Това е пътят. За да се стимулира работата и доброто медицинско обслужване на пациентите. Важно е при лекарите отношението на местната власт към тях. Там, където представителите на местната власт са проявили активност, добронамереност, нещата са много добре" - обясни д-р Вълчев.


53 договора е подписала РЗОК в първичната извънболнична помощ с 59 физически лица, сред които 7 групови практики. Сред специализираните има 48 индивидуални практики, 8 медицински центъра, 2 медикодентални центъра. При стоматолозите са подписани 94 договора, аптеките са 27 и те работят с лекарства, отпускани за  здравноосигурените лица, както и с ветерани и военноинвалиди. Мрежата от лечебни заведения е добра и покрива необходимостта от здравно обслужване - смята д-р Вълчев. 


Добрите примери за лекарски практики са в общините Димово, Кула, Грамада, Бойница, Ново село, Ружинци. Изводът е, че където кметовете създават добри условия за лекарите, населението получава качествено медицинско обслужване.


Вижте още

Пръскат срещу кърлежи и бълхи в Лом

Днес и утре ще се извърши пръскане срещу кърлежи и бълхи на тревните площи в община Лом. На 22 април при подходящи метеорологични условия, ще бъдат третирани Дунавския парк, улични алеи, междублокови пространства и зелени площи, на места с обществено предназначение в града и селата. Обработката ще се извърши от 20.00 ч. На 23 април, отново при..

публикувано на 22.04.19 в 08:30

Ясен е съставът на секционните избирателни комисии в Мездра

Представителите на политическите партии и коалиции в 44- тото Народно събрание в Мездра се споразумяха за състава на секционните избирателни комисии. Те нямаха възражения, относно разпределението на 328- те места в секционните избирателни комисии. Така ГЕРБ ще разполага със 104 места, БСП- "Лява България" с 86, ПП "Обединени патриоти- ВМРО, НФСБ и..

публикувано на 22.04.19 в 08:10

Подпалиха личния автомобил на кмета на Община Козлодуй

Тази нощ в 01:50 минути в Районното управление на полицията в Козлодуй е подаден сигнал, че гори семейният автомобил на кмета на Общината Маринела Николова. На място е пристигнала полиция и пожарен автомобил, който е изгасил пожара, съобщи Лили Рашкова, служител на Община Козлодуй. Автомобилът е бил паркиран пред блока на кмета и благодарение на..

публикувано на 22.04.19 в 07:34

Пръскат срещу вредители в община Лом

Местната общинска администрация уведомява земеделските производители и собствениците на пчелни семейства за предстоящото третиране на вишневи градини в землището на село Долно Линево. Пръскането ще се извърши в понеделник, 22 април от кооперация "Дунавия". При подходящи метеорологични условия, на 22 април от 7,30 до 10,00 часа ще бъдат използвани..

публикувано на 21.04.19 в 15:52

Във Враца отбелязаха Цветница с празнично шествие

Един от най-светлите християнски празници- Цветница бе отбелязан с празнично шествие във Враца. Цветното дефиле, съставено от всички участници на фестивала "Врачанска пролет", тръгна от паметника на Св. Софроний Врачански и завърши на площад "Христо Ботев".  Пред монумента на поета и революционер бе поднесен венец, а празничната програма продължи..

публикувано на 21.04.19 в 12:50

Видинчани си пожелаха здраве на Цветница

С тържествена Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, започнаха празничните прояви, по случай християнския празник Цветница във Видин. Празникът винаги се отбелязва една седмица преди Великден и е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим.  Видинчани си пожелаха здраве и благоденствие..

публикувано на 21.04.19 в 12:30

Младеж загина при катастрофа край Рогозен

Неправоспособен шофьор предизвика катастрофа между селата Рогозен и Сираково, след която загина един от спътниците му, съобщават от полицията във Враца. Сигнал за инцидента бил подаден малко след 21.30 часа в събота. Ченгетата установили, че лек автомобил, управляван от 23-годишен мъж от Добролево, е катастрофирал в канавката отляво по посока на..

публикувано на 21.04.19 в 11:02