Здравната каса във Видин: Най-много пари са изплатени за лекарства през 2018-а

Директорът на РЗОК- Видин д-р Владимир Вълчев направи отчет за 2018 година.
Снимка: Радио ВИДИН

Над 30 милиона лева е изплатила Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин за 2018 година, което е с 800 хиляди лв. повече в сравнение с предходната година. Най-много са изплатените средства за лекарства 36%, което е 11 млн. лв., на второ място се нарежда болничната помощ, с изплатени 29% или 9 млн. лв., 11% са за специализираната и извънболнична помощ, 9 % от парите са отишли за първична и извънболнична помощ, 7%-  за стоматологична помощ, 3%- за медикодиагностични изследвания, 1%- за медицински  изделия- каза директорът на РЗОК- Видин д-р Владимир Вълчев. 


Наблюдава превес на изплатените пари за лекарства, като според него би трябвало да е обратното- за болнична дейност да се  отпускат повече средства. Такава ще бъде политиката на Касата тази година- висок медицински ефект при максимално ниски цени на лекарствата. 


 2 800 души са сменили личния си лекар в края на 2018 година, което е рекорден брой. 


"Това произлиза от обстоятелството, че двама лекари напуснаха - на село Градец- д-р Начев и д-р Серафимова, която дейност се беше разпростряла в пет общини. Националните рамкови договори вървят в посока да се плаща за дейност. И с много по-малко пациенти, но качествено обслужени, сега могат повече средства да се заработват. Това е пътят. За да се стимулира работата и доброто медицинско обслужване на пациентите. Важно е при лекарите отношението на местната власт към тях. Там, където представителите на местната власт са проявили активност, добронамереност, нещата са много добре" - обясни д-р Вълчев.


53 договора е подписала РЗОК в първичната извънболнична помощ с 59 физически лица, сред които 7 групови практики. Сред специализираните има 48 индивидуални практики, 8 медицински центъра, 2 медикодентални центъра. При стоматолозите са подписани 94 договора, аптеките са 27 и те работят с лекарства, отпускани за  здравноосигурените лица, както и с ветерани и военноинвалиди. Мрежата от лечебни заведения е добра и покрива необходимостта от здравно обслужване - смята д-р Вълчев. 


Добрите примери за лекарски практики са в общините Димово, Кула, Грамада, Бойница, Ново село, Ружинци. Изводът е, че където кметовете създават добри условия за лекарите, населението получава качествено медицинско обслужване.


Вижте още

Снимката на 20 февруари 2019 година

Аптеки в Северозападна България се включиха в протеста, организиран от Националната аптечна камара, и днес са затворени в знак на несъгласие с лекарствената политика на държавата , каза Антон Вълев, председател на аптечната камара. 25 от аптеките в Монтанско и 4 във Видин не са работили днес. Той допълни, че Националната аптечна камара настоява за среща..

публикувано на 20.02.19 в 17:50

Засилен интерес към ваксините против морбили във Видинско

Около 250 дози от ваксината за имунизация срещу морбили са раздадени от 15 февруари до днес във Видинско . Това съобщи   д-р Пепа Цветанова - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. Няма регистрирани случаи..

публикувано на 20.02.19 в 17:15
Началникът на отдел

Няма случаи на Африканска чума в област Видин

Регистрирани случаи на Африканска чума във Видинска област няма. Това съобщи началникът на отдел "Здравеопазване на животните" при Областна дирекция по безопасност на храните  д-р Валери Велков  на заседание  на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания .  "Опасност няма, но ако всеки от нас положи..

публикувано на 20.02.19 в 17:05

Ремонт за 4 милиона лева предстои в Якимово

Ремонтират централната улица в монтанското село Якимово с пари от Европа. Реконструкцията е на стойност почти 4 милиона лева и е финансирана по Програмата за развитие на селските райони, съобщи кметът Георги Георгиев : "Одобриха ни проект по мярка 7.2, Програма за развитие на селските райони. Всички процедури са проведени. Очаквам в най-кратки..

публикувано на 20.02.19 в 14:27

Иззеха оръжие, боеприпаси и взривни материали в Берковско

Полицията иззе оръжие , взривни материали и боеприпаси от имоти в Берковско . Специализираната полицейска операция е извършена вчера  след получена информация. Имотите са собственост на  47-годишен местен жител. Полицията е открила и иззела от вила в берковската местност "Бабачевото" 3 самоделни нарезни дългоцевни огнестрелни оръжия, 4 къси нарезни..

публикувано на 20.02.19 в 11:38

Кола удари пешеходка във Видин

Лек автомобил блъсна жена във Видин . Инцидентът е станал вчера около 18 часа на ул. “Хан Аспарух“. 52-годишната жена е ударена докато пресичала улицата. Пострадалата е със  счупване на костиците на носа. Шофьорът, 55-годишен видинчанин, е тестван с дрегер, пробата не е отчела наличие на алкохол. По случая в Областната дирекция на МВР-Видин е..

публикувано на 20.02.19 в 11:25

Жена от Враца спешно се нуждае от кръводаряване

Пострадала при катастрофа жена от Враца се нуждае от кръводаряване. Зов за помощ разпространиха нейни колеги от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в града.  Весела Любомирова Илиева  е пострадала при катастрофа в неделя, като състоянието ѝ е тежко- счупени таз и прешлени, с гръбначни и коремни травми...

публикувано на 20.02.19 в 10:14