Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

2
Снимка: Радио ВИДИН

Вицепремиерът Красимир Каракачанов"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос." Това написа в своя профил в социалните мрежи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Документът вече предизвика широка, но и доста полярна дискусия - от твърдо "за" по-крути методи спрямо малцинството до категорично отричане на заложените мерки и определянето им дори като "фашистки".

Вицепремиерът Каракачанов обясни, че предприетите през последните години мерки за интеграция на ромите в България не дават резултат, а милиарди са потънали без да има реален ефект. Той категорично отрече обвиненията, че изработената от неговия екип концепция, е предизборен популистки ход.

За коментар по темата потърсихме Деян Колев- председател на най-голямата в България ромска организация "Амалипе":

Деян Колев"Това, което се предлага в нея (концепцията - б.а.), не заслужава кой знае каква оценка изобщо, защото прилича на един набор от разнопосочни, понякога трудно съвместими, положения. Бих го сравнил с текстове от философската еклектика от късната античност, които показват по-скоро липса на някаква иновативна мисловност. Това, което е опасно, е тази концепция да не измести съществуващите на национално и местно ниво документи за интеграция на ромите. Не бива да забравяме, че документите за интеграция не започват от днес, не започват от концепцията на вицепремиера. Имаме история на относително добри документи за интеграция и всъщност голямото предизвикателство в България е тези документи да бъдат реално изпълнени, а не да се правят нови документи. Част от заложените в концепцията мерки навяват на спомени от времената на националсоциализма, фашизма, на други тоталитарни идеологии. С наказания можеш да накараш човек да пълзи, а не да лети. Най-важният фактор за появата на тази концепция са наближаващите избори. Това е начин за затягане на редовете в националистически аспект. Мисля, че хората постепенно започват да осъзнават, че за пореден път политиците се опитват да разпалват етническа омраза на техен гръб, за да заличават истинските конфликти. Надеждата ми е, че тази концепция няма да бъде разгледана на сериозно от управляващите и тя ще си остане за партийно-политическа употреба."

"Образованието, а не насилствените мерки, са ключът към цивилизованата интеграция на ромите", допълни председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Николай ИвановОт опозицията обявиха, че засега се въздържат от коментар по заложените в концепцията на Каракачанов мерки и ще изчакат документът да бъде разгледан от Министерския съвет.

"Нашето категорично становище е, че каквито и да е демографски, образователни, социални и всякакви други мерки да се предприемат по отношение на която и да е част от обществото, те трябва да касаят всеки български гражданин независимо от неговата етническа принадлежност. Мерки, които са насочени само към една част от българското общество, в никакъв случай няма да доведат до някакъв съществен резултат", обясни народният представител от БСП от Враца Николай Иванов, който е и член на парламентарната комисия по труда, социалните и демографски политики.


Красимир Богданов"Мерките, които са предложени от вицепремиера Каракачанов, са навременни", заяви народният представител от ВМРО от Враца Красимир Богданов и добави:

"До момента всички правителства и политически формации отказват да се занимават реално с въпросите на циганската интеграция. ВМРО винаги е защитавала тезата, че законите в България трябва да важат за всички български граждани и поради тази причина беше предложен този пакет от концептуални мерки за решаването на проблема с интеграцията на циганите. Не виждам никъде дискриминация в този документ, напротив- това е загриженост за решаване на най-наболелите проблеми на България и за започване на процес за цивилизованост, европеизация на всички български граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10