Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

2
Снимка: Радио ВИДИН

Вицепремиерът Красимир Каракачанов"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос." Това написа в своя профил в социалните мрежи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Документът вече предизвика широка, но и доста полярна дискусия - от твърдо "за" по-крути методи спрямо малцинството до категорично отричане на заложените мерки и определянето им дори като "фашистки".

Вицепремиерът Каракачанов обясни, че предприетите през последните години мерки за интеграция на ромите в България не дават резултат, а милиарди са потънали без да има реален ефект. Той категорично отрече обвиненията, че изработената от неговия екип концепция, е предизборен популистки ход.

За коментар по темата потърсихме Деян Колев- председател на най-голямата в България ромска организация "Амалипе":

Деян Колев"Това, което се предлага в нея (концепцията - б.а.), не заслужава кой знае каква оценка изобщо, защото прилича на един набор от разнопосочни, понякога трудно съвместими, положения. Бих го сравнил с текстове от философската еклектика от късната античност, които показват по-скоро липса на някаква иновативна мисловност. Това, което е опасно, е тази концепция да не измести съществуващите на национално и местно ниво документи за интеграция на ромите. Не бива да забравяме, че документите за интеграция не започват от днес, не започват от концепцията на вицепремиера. Имаме история на относително добри документи за интеграция и всъщност голямото предизвикателство в България е тези документи да бъдат реално изпълнени, а не да се правят нови документи. Част от заложените в концепцията мерки навяват на спомени от времената на националсоциализма, фашизма, на други тоталитарни идеологии. С наказания можеш да накараш човек да пълзи, а не да лети. Най-важният фактор за появата на тази концепция са наближаващите избори. Това е начин за затягане на редовете в националистически аспект. Мисля, че хората постепенно започват да осъзнават, че за пореден път политиците се опитват да разпалват етническа омраза на техен гръб, за да заличават истинските конфликти. Надеждата ми е, че тази концепция няма да бъде разгледана на сериозно от управляващите и тя ще си остане за партийно-политическа употреба."

"Образованието, а не насилствените мерки, са ключът към цивилизованата интеграция на ромите", допълни председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Николай ИвановОт опозицията обявиха, че засега се въздържат от коментар по заложените в концепцията на Каракачанов мерки и ще изчакат документът да бъде разгледан от Министерския съвет.

"Нашето категорично становище е, че каквито и да е демографски, образователни, социални и всякакви други мерки да се предприемат по отношение на която и да е част от обществото, те трябва да касаят всеки български гражданин независимо от неговата етническа принадлежност. Мерки, които са насочени само към една част от българското общество, в никакъв случай няма да доведат до някакъв съществен резултат", обясни народният представител от БСП от Враца Николай Иванов, който е и член на парламентарната комисия по труда, социалните и демографски политики.


Красимир Богданов"Мерките, които са предложени от вицепремиера Каракачанов, са навременни", заяви народният представител от ВМРО от Враца Красимир Богданов и добави:

"До момента всички правителства и политически формации отказват да се занимават реално с въпросите на циганската интеграция. ВМРО винаги е защитавала тезата, че законите в България трябва да важат за всички български граждани и поради тази причина беше предложен този пакет от концептуални мерки за решаването на проблема с интеграцията на циганите. Не виждам никъде дискриминация в този документ, напротив- това е загриженост за решаване на най-наболелите проблеми на България и за започване на процес за цивилизованост, европеизация на всички български граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Икономист: Само със селско стопанство е трудно да има подем

В началото на февруари Националният статистически институт публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт за 2017 година. Те показват икономическите процеси на регионално ниво, макар и за година назад. Статистиката показва различията в регионалния брутен вътрешен продукт между областите. През 2017 г. София е много по- напред с брутен..

публикувано на 20.02.19 в 13:07

Видинчани: "Изборите в България не са честни"

Преди дни депутатите гласуваха промени в Изборния кодекс след 15-часово заседание. За да запази кворума в Народното събрание, управляващата партия ГЕРБ гласува заедно с ДПС промени в Изборния кодекс, които ограничават преференциалния вот. Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля" с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От..

публикувано на 19.02.19 в 14:12

Какви участници в движението са пешеходците

Приключи акцията на полицията, която се проведе в цялата страна и беше насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. Активният контрол бе извършен в районите с интензивно пешеходно движение. Едно от тези места във Видин е кръстовището на улиците "Екзарх Йосиф I" и "Митрополит Кирил", до църквата "Св. Димитър". На улица "Митрополит..

публикувано на 18.02.19 в 16:17
Мая Иванова, кмет на село Флорентин

Кметът на Флорентин: Младите по селата не бива да чакат, а сами да търсят реализация

" Тук съм израснала, тук минава и 80 процента от времето ми. Село Флорентин е едно красиво, зареждащо място- място, на което винаги искаш да се върнеш... Иска ти се да усетиш аромата на селото, аромата на реката и спокойствието, което излъчва ." Така описа Флорентин кметът му  Мая Иванова .   В официалната справка за видинското село пише, че по..

обновено на 15.02.19 в 16:27

Помириха ли се Трифон Зарезан и свети Валентин

Празничен е 14 февруари, но дали свикнаха един с друг Трифон и Валентин търсим отговора в "Посоките на делника". В Северозападна България виното е на голяма почит и логично е да се почита Трифон Зарезан, по- младото поколение обаче празнува и свети Валентин. Разговора по темата ще започнем с управителя на винарска изба във Видин Петко Миков :..

публикувано на 14.02.19 в 13:37

Съществува ли у нас резерв на пазара на труда

В страната ни има резерв на пазара на труда от около 500 000 работници- това заяви в края на миналата година директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. В същото време работодателите настояват за внос на работници от трети страни. Според Иван Нейков сред тези 500 000 работници има хора с..

публикувано на 13.02.19 в 13:37

Каква е ползата от националните програми в образованието

Седемнадесет национални програми ще подпомогнат процеса на модернизиране на българското образование чрез мотивиране на учители, прилагане на иновативни методи на преподаване и организация на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и отваряне на училищата към други институции. "За изпълнението на националните програми на Министерството на..

публикувано на 11.02.19 в 14:53