Концепцията на Каракачанов за ромите- "навременна и наложителна" или "фашистки предизборен популизъм"

2
Снимка: Радио ВИДИН

Вицепремиерът Красимир Каракачанов"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос." Това написа в своя профил в социалните мрежи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Документът вече предизвика широка, но и доста полярна дискусия - от твърдо "за" по-крути методи спрямо малцинството до категорично отричане на заложените мерки и определянето им дори като "фашистки".

Вицепремиерът Каракачанов обясни, че предприетите през последните години мерки за интеграция на ромите в България не дават резултат, а милиарди са потънали без да има реален ефект. Той категорично отрече обвиненията, че изработената от неговия екип концепция, е предизборен популистки ход.

За коментар по темата потърсихме Деян Колев- председател на най-голямата в България ромска организация "Амалипе":

Деян Колев"Това, което се предлага в нея (концепцията - б.а.), не заслужава кой знае каква оценка изобщо, защото прилича на един набор от разнопосочни, понякога трудно съвместими, положения. Бих го сравнил с текстове от философската еклектика от късната античност, които показват по-скоро липса на някаква иновативна мисловност. Това, което е опасно, е тази концепция да не измести съществуващите на национално и местно ниво документи за интеграция на ромите. Не бива да забравяме, че документите за интеграция не започват от днес, не започват от концепцията на вицепремиера. Имаме история на относително добри документи за интеграция и всъщност голямото предизвикателство в България е тези документи да бъдат реално изпълнени, а не да се правят нови документи. Част от заложените в концепцията мерки навяват на спомени от времената на националсоциализма, фашизма, на други тоталитарни идеологии. С наказания можеш да накараш човек да пълзи, а не да лети. Най-важният фактор за появата на тази концепция са наближаващите избори. Това е начин за затягане на редовете в националистически аспект. Мисля, че хората постепенно започват да осъзнават, че за пореден път политиците се опитват да разпалват етническа омраза на техен гръб, за да заличават истинските конфликти. Надеждата ми е, че тази концепция няма да бъде разгледана на сериозно от управляващите и тя ще си остане за партийно-политическа употреба."

"Образованието, а не насилствените мерки, са ключът към цивилизованата интеграция на ромите", допълни председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

Николай ИвановОт опозицията обявиха, че засега се въздържат от коментар по заложените в концепцията на Каракачанов мерки и ще изчакат документът да бъде разгледан от Министерския съвет.

"Нашето категорично становище е, че каквито и да е демографски, образователни, социални и всякакви други мерки да се предприемат по отношение на която и да е част от обществото, те трябва да касаят всеки български гражданин независимо от неговата етническа принадлежност. Мерки, които са насочени само към една част от българското общество, в никакъв случай няма да доведат до някакъв съществен резултат", обясни народният представител от БСП от Враца Николай Иванов, който е и член на парламентарната комисия по труда, социалните и демографски политики.


Красимир Богданов"Мерките, които са предложени от вицепремиера Каракачанов, са навременни", заяви народният представител от ВМРО от Враца Красимир Богданов и добави:

"До момента всички правителства и политически формации отказват да се занимават реално с въпросите на циганската интеграция. ВМРО винаги е защитавала тезата, че законите в България трябва да важат за всички български граждани и поради тази причина беше предложен този пакет от концептуални мерки за решаването на проблема с интеграцията на циганите. Не виждам никъде дискриминация в този документ, напротив- това е загриженост за решаване на най-наболелите проблеми на България и за започване на процес за цивилизованост, европеизация на всички български граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05

Помогни си сам...

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега..

публикувано на 11.04.19 в 12:14