Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Трифон Зарезан зарязахме лозите в Северозапада

13
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

С наричания за здраве и берекет, веселие и кръшни хора Враца празнува Трифон Зарезан.

Враца

„Тази година нека гроздето - черното да е колкото този калпак - голямо, да е сочно и хубаво!“ С тези наричания новоизбраният „Цар на лозята“ Цветан Антонов от врачанското село Згориград изпълни традиционния ритуал „зарязване“ в двора на Замбината къща в Етнографско-възрожденския комплекс „Св. Софроний Врачански“ във Враца, съобщават от Общината. Той грабна титлата от миналогодишния носител Цветан Въчински. В зарязването на лоза се включи и кметът Калин Каменов, който пожела годината да е здрава и плодородна.

„Ако не почитаме традициите, има опасност да ги загубим и забравим“ - каза кметът Каменов в приветствието си към присъстващите на честването.

За поредна година десетки врачани и гости на града се събраха заедно да отпразнуват народния празник Трифон Зарезан, да опитат от обредните пити, да се хванат на кръшно хоро около огньовете и да вдигнат наздравици.


ВрацаВ тазгодишната надпревара за „Най- добро червено и бяло вино“ се включиха 50 участници. Специално жури, с председател Тихомир Костадинов - винопроизводител, оцени най-качествените гроздови еликсири. В категория „бели вина“ се състезаваха общо 15 гроздови сока. Първото място спечели виното на Красимира Илиева, следвана от Младен Младенов и Веселин Петров. В конкурса за „Най-добро червено вино“ първото място грабна еликсирът на Петя Илиева, второто място взеха самодейците от читалище „Пробуда“ – Тишевица, а третото място също отиде при самодейци, но от читалище „Просвета“, село Вировско. Отличените бяха наградени от заместник-кмета Петя Долапчиева.


Почитта към лозята, виното и веселието е древна, колкото и човешката цивилизация- за това свидетелстват и най-атрактивните съкровища във врачанския музей. Например, едно от тях прочутото по целия свят сребърно съкровище от Рогозен е сервиз за вино от 160 съда.  Какво още показва местният музей- чуйте в репортажа на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова.


Участие в празничната програма взеха самодейците и женски хор при Народно читалище „Пробуда - 1926“, село Згориград и танцьорите от Представителен танцов състав „Хемус” към Община Враца.


ЛомИ тази година ломчани подобаващо отбелязаха Деня на лозаря. Празникът започна с молебен за здраве и благополучие на лозари и винопроизводители, отслужен от отец Нестор. Кметът Пенка Пенкова пожела на всички спорна и плодородна година, поздрави имениците, след което се включи в празничния ритуал по резитбата на лозата. Тържеството, което се проведе в местността „Садовете” продължи с избор на Цар на виното, с много музика и народни танци. В конкурса за най-добро бяло, червено вино и розе, компетентно жури определи победителите. Първенец във всички категории се оказа Сашо Николов. Той грабна трите първи места и заслужено бе аплодиран от присъстващите. Наградите на отличените връчи кметът Пенка Пенкова, която похвали умението на лозарите да правят качествени вина. В празничната програма се включиха фолклорни танцови състави от Лом и региона. 


Видинското село Ново село отбелязва днес своя общински празник.

„Ой ти, вино, новоселско вино, кой те вкуси -  той не остарява. Кой те пие - той се подмладява и те слави, слави вред в страната.“

И тази година на 14 февруари, песента на Трифон Зарезан, написана от известния читалищен деец Софрони Ангелоев се понесе над лозята, предаде Светла Бондова. Защото този празник е един от най-тачените сред новоселяни - ден на лозарите, на винарите, на община Ново село.

Площадът беше преметен още в началото на седмицата, за да посрещне своите гости. И не знам кой беше виновен, че не се напълни - дали прогнозата на синоптиците за лошо време, дали работният ден, дали празниците в други села на Северозапада. Но в 10 часа засвири Балейската духова музика и двама Трифоновци- стар и млад поведоха пъстрото хоро. След това хората се отправиха към лозята на „Метериз“, за да зарежат.

Ново селоПред масата, отрупана с традиционни ястия, архимандрит Антим и отец Мариян отслужиха молебен за плодородие. С песен жените от битовата група посрещнаха Старият Трифон /Тони Белячин/, който заряза първата лоза и я поля с новоселска гъмза. Тази година ножицата и лозовият венец бяха предадени на Младия Трифон - Петьо Самуилов. А после се наложи да изберат най-режещата ножица, за да я предоставят на кмета на общината Георги Стоенелов, който поздрави лозарите, отряза три пръчки и я предаде на областния управител Албена Георгиева, за да изпълни отколешния ритуал.

Следващата спирка на празнуващите беше изба „Новоселска гъмза“, където лозари и винари се поздравиха и си размениха от божественото пиво. След слънчевата, но ветровита утрин, изпълнена със стародавни обреди и обичаи, последва  богата трапеза в салона на кооперация „Дунав“ с музикалния поздрав на Тони Дачева и музика по избор за общинари и лозари от диджей Светли. 

Празникът в Белоградчик започна с водосвет, отслужен от Негово високоблагоговейнство протойерей Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишка духовна епархия, съобщава Иванка Петрова.

Белоградчик„Ние се намираме в такъв регион, че при нас има лозя- не можем да се оплачем. А тези, които нямат, са любители на виното. Аз ви пожелавам да консумирате виното преди всичко с добра компания и разбира се, умерено”, каза свещенослужителят. Ритуалът по зарязването на лозата се извършва от самия Трифон Зарезан. Той отряза три пръчки, забоде ги в земята, поля ги с вино като наричаше:

„Нека първата пръчка, която отрязахме, да бъде за здраве и благоденствие. Втората пръчка - много късмет да донесе. Третата, разбира се, е за плодородие - да има много вино, да преливат от избите.” 

Празникът продължи с изпълнения на хора от децата от школата по народни танци към детския комплекс. А всички присъстващи се почерпиха с чаша червено вино и парче баница за здраве и берекет.

Мездра

По традиция в Археологически комплекс (АК) „Калето“ в Мездра се проведоха Дионсиевите празници – апотеоз на плодородието, земеделието, музиката и поезията, съобщават от Общината. Генади Събков- кмет на община Мездра, откри празника и призова присъстващите да се забавляват. 


"Тук сме не само да отдадем почит на древния бог Дионис, но преди всичко да покажем, че можем да се забавляваме, да се вълнуваме от това, което се случва в нашия град, в нашата общност и да бъдем добронамерени един към друг, да бъдем усмихнати."


Събков връчи грамота на ученици от ПГ „Алеко Константинов“ – Мездра, които се присъединяват към клуб „Приятели на АК „Калето“. Ученици от професионалната гимназия изненадаха приятно присъстващите с изпълнения на откъси от орфически химни в превод от старогръцки език. Младите актьори от театър „ТЕМП“ към Младежки дом – Враца представиха артистична възстановка на античен ритуал „Старият жрец Дионис и виното“ с използване на сребърни реплики от тракийски съкровища и дегустация на вино. Археологът Георги Ганецовски – директор на Регионален исторически музей – Враца разказа древната легенда, пресъздадена от ритуала. Честването продължи с текстови прочит на български народни песни, посветени на народния празник Трифон Зарезан, на лозата и виното, изпълнени от ученици от ПГ „Алеко Константинов“. Традиционният празник завърши с изпълнения на Представителен танцов ансамбъл „Мездра“ и огнен танц, изпълнен от възпитаниците на Младежки дом – Враца.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30