Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Снимка: Радио Видин

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири партниращи организации. Изследването стъпва на методическа основа, изработена от експерти на Регионалния исторически музей в Русе и на румънски експерти, които определиха 5 двойки селища, които да бъдат проучени по пътя на аудиовизуалното проучване. Една от двойките е Видин- Калафат.

"В тези селища предварителното проучване показа, че има рибарски общности, които са съхранили традиции. Има хора, които са готови да разказват интересни неща. Когато говорим за продукти, ние говорим за интервюта, говорим за снимки, говорим за филми, също така и за текстове. Направени са 10 филма, всеки от тях е с продължителност от по 3 минути, субтитрирани са на български, на румънски и на английски", каза Лора Саркисян- експерт "Връзки с обществеността" по проекта.

БРТТПНаправени са 300 снимки на обекти на културното и природно наследство на местата, свързани с рибарските традиции. Всички материали ще бъдат качени на платформа и публично достъпни. Ще бъдат от интерес за изследователите и за тези организации и фирми, които предлагат туристически продукти.

В момента се разработват 15 нови туристически маршрута, които включват рибарски общности от двете страни на река Дунав- България и Румъния.



Във Враца ще се проведе първи Национален форум "Моето зелено бъдеще".
Организатори са Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", младежката група "Неформални видри" и звено "Младежки дейности" към Община Враца. Форумът е за уеници от 8 до 12 клас от цялата страна.

Снимка"Идеята за този конкурс възникна и беше реализирана от ученици и младежи, които решиха, че един от начините да се ангажират към екологичните проблеми и тяхното решаване, е да се обърнат към своите съученици и да обсъждат тази тема. Конкурсът е в две категории- едната са писмени разработки, тук се включват есета, стихотворения, разкази. Втората категория за визуални разработки  и могат да бъдат включени снимки, рисунки, комикси. Крайният срок за подаване на конкурсните материали е до 6 март, тази година", каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Авторите на идеите, които бъдат оценени с най-много точки, ще бъдат поканени да представят своите разработки във форум "Моето зелено бъдеще", който ще се проведе в град Враца на 8 и 9 юни 2019 година. Дирекцията на Природния парк във Враца помага на младите хора в организацията, по време на самия форум ще организират малък излет, ще вземат участие и в оценяването на творбите.

Общинските съвети трябваше да определят колко ще е данъкът за автомобилите. Как се случи това в община Брегово?

Снимка"Спазихме сроковете. Смисълът на решението е, който замърсява, той плаща. Тези, с по- стари автомобили трябва да плащат по- висок данък, а тези с по- нови автомобили- по-нисък данък. Нямаме списък, защото МПС-ата са регистрирани в КАТ, но основно втора употреба се купуват, но все пак имаме след 2000-а година произведени, вече се виждат коли по улиците на община Брегово. Най- малката тарифа беше 43 стотинки на конска сила, най- голямата 2 лева и 10 стотинки", обясни секретарят на Общината Сергей Здравковски.

Приходите от данъка ще останат в общинския бюджет. Събираемостта е добра, защото:

"От 2 години има онлайн връзка с КАТ и който не си е платил данъците не може да мине колата на преглед."

Решението влиза в сила на 15 февруари и от понеделник- 18 февруари, започва кампанията по събиране на данъците.

Община БерковицаОбщина Берковица има чисто нова специализирана мултифункционална машина за събиране на зелени биоразградими отпадъци. Машината е оборудвана със стационарен бункер за отпадъци и резервоар за вода за оросяване, засмукващо устройство, устройство за метене и миене, маркуч за засмукване на листа и храсторез. Тя е предназначена за почистване и поддръжка на площи за обществено ползване- площади, паркинги, паркове, тротоари и събиране на зелени биоразградими отпадъци.

"Всичко, свързано с чистотата, е необходимо и полезно да го правим. Тази идея още преди една година възниква. Вместо метенето на улиците и събирането на зелените биоразградими отпадъци да става на ръка, да потърсим механизация на процеса", каза кметът на Берковица Милчо Доцов пред Недка Лилкова.

Цената на автомобила е 144 хиляди лева с ДДС. Общината има идея да закупи дъска за новата машина и през зимата да я използва и за почистване на снега от тротоарите.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50