Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неформалното образование в обществените библиотеки

Повишаване качеството на неформалното образование е една от целите на обществените библиотеки у нас. За да я постигнат, библиотечните специалисти преминават обучителни курсове и практически занимания, като търсят и чуждия опит. В тази връзка представители на регионални библиотеки преминаха обучение в Холандия, където неформалното образование заема близо 40% от всички дейности в библиотеките. Това обясни директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин Десислава Иванова:

"Всички библиотеки, които посетихме, ни показаха отлична резултатност в дейностите по неформалното образование. Запознаха ни и със статистика, която показва, че дейностите по неформалното образование заемат 38% от дейностите в библиотеките. 54% от дейностите представляват предоставянето на литература, четене и информационни услуги, а останалото са дейности в сферата на изкуството и културата. Основно дейностите по неформално образование включват обучения по дигитални умения, на второ място са обученията по холандски език за чужденци. След това се нарежда обучението по чужд език... Ако трябва да направя съпоставка с българските библиотеки, за нас неформалното образование не е нито чужда, нито непозната сфера или начин на работа. От години се опитваме и въвеждаме подобни модели за предоставяне на библиотечни ресурси и услуги в полза на общността. Много често с почти всички наши дейности, насочени към неформалното образование и самоусъвършенстване, успяваме, но понякога срещаме и пречки, които най-вече се изразяват в немного добрата материална база и по-конкретно дори в състоянието на библиотечните  сгради."

Един от първите курсове по неформално образование, които видинската библиотека организира, е по компютърна грамотност. Това обучение постоянно се надгражда, обясни Десислава Иванова:

"Преди доста години започнахме обучения на възрастни хора по начална компютърна грамотност и интернет. Те сами се обърнаха към нас с молба да ги научим да работят на компютър. На тях не им е необходим документ, не им е необходимо формално образование, на тях са им необходими знания, за да могат да комуникират с децата си, които са в страната или в чужбина, за да могат да си намерят рецепта за готвене, за да могат да се погрижат за овощната си градина, изобщо знания, които биха ги улеснили и облекчили финансово... След доста такива обучения същите тези хора ни казаха, че не им е достатъчно това, което знаят, техните деца и внуци вече са им подарили смартфони и искат да се научат да работят на тях. Тогава направихме едно надграждащо обучение с тях, сега предстои да се направи ново обучение отново за малко повече знания и умения в областта на информационните технологии."

Десислава Иванова, директор на Регионалната библиотека във Видин
Жанрови обозначители смятат да въведат българските библиотеки по примера на холандските. Това ще улесни читателите при намирането на търсената от тях книга и ще допринесе за опазването на книгите, смята Десислава Иванова:

"Голямо впечатление ни направиха техните жанрови обозначители на книгите, които вече са въведени в една от библиотеките в България и които единодушно решихме да въведем и в нашите библиотеки. Те представляват стикери, които се поставят върху книгите. Всеки стикер е с графично обозначение, показващо жанра на дадената книга. Поставянето на тези стикери насочва от пръв поглед читателя и доста би го улеснила в избора на книги за домашно четене. Преди няколко години ние направихме една подобна промяна в подредбата, като тогава премахнахме определителя за националност на автора. Получихме доста добри отзиви от наши читатели..."

Холандските библиотеки имат и други добри практики, които българските библиотечни специалисти смятат да заимстват. Но едно нещо ги отличава съществено от работата на заемните у нас.

"Ако трябва да се направи съпоставка между холандските и българските библиотеки, може да се каже, че те изпълняват идентични функции и дейности и както в Холандия, така и в България библиотечните служители са доста добре обучени и квалифицирани. В Холандия обаче бяхме свидетели на нещо много съществено и важно. От място за книги там библиотеките с превръщат в място за хора. Общността, но и вземащите решения власти са осъзнали нуждата от библиотеки."

Друга съществена разлика е богатата доброволческа дейност. Според официалната статистика около 60% от работата в холандските библиотеки се извършва от доброволци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50