Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измеренията на щастието

Снимка: БГНЕС

Само 4 % от българите са щастливи! Докато 31 % определят себе си като нещастни, останалата част не може да определи от коя категория са. Най-нещастни са възрастните и хората със завършено основно образование. Това показват резултатите от проучване за щастието на българина. Въпреки че България в икономическо отношение не може да се мери с най-богатите държави от Западна Европа, брутният вътрешен продукт на страната минава 100 милиарда лева, което показва, че едва ли причината за този нисък процент щастливи хора се дължи на финансовите възможности на българина.

За да разберем какво е щастието и има ли формула, която да използваме, за да се чувстваме така, се срещнах със Силвия Славчева - психолог във Видин. Според нея, щастието е състояние на духа:

Снимка"Щастието е една особена човешка емоция, която е съвкупност от много преживявания и основно е свързана на едно биологично ниво с производството на много специфични хормони, които правят хората щастливи. Хормони, които на рецепторно ниво се произвеждат в човешкия мозък и не случайно са наречени хормони на щастието. Те са отговорни за това ние да преживяваме прилив на приятни чувства...Иначе чисто психично, щастието е състояние на духа. Щастието е много общо понятие, което не трябва да бъде свързано с причини, трябва да търсим преживяване на щастието отвъд конкретни причини. Ние обаче сме много по-склонни да свързваме щастието с причина и много често причината е материална, щастието е по пътя към целта."

 
Хората, които не са толкова обременени от житейския си опит, са по-щастливи, сподели Силвия Славчева:

"Хората, които са запазили младостта на душата си и детското в себе си, умението да се радват и наслаждават на малките неща, това са хората, които се чувстват истински щастливи. В обществото, в което живеем, стандарта на живот, все по-често е фактор за щастие. Колкото по-висок е стандарта ни на живот, толкова по-щастливи сме и това е от отношението и нагласата, която влагаме в щастието... За някои хора щастието е в това да имат човек до себе си, за много хора самотата е плашеща, това е един от факторите човек да се чувства нещастен и да не изпитва удоволствие от живота. Хората така сме устроени,  непрекъснато да се стремим към свързване. Много по-щастливи сме тогава, когато споделяме щастието. В самия акт на споделянето щастието се удвоява."


Въпреки че Северозападният регион е най бедният в Европа, много видинчани споделиха, че не им трябват материални блага за да са щастливи. Има и такива, за които материалната осигуреност е в основата на щастието:

"Може да се каже, града ни е хубав, но няма работа... Щастието е да си здрав... Ние пенсионерите сме на 200 лева, представи си колко сме щастливи. Някой му е пълен стомаха и не го интересува, че някой умира, щастието е да имаме за преживяване не ни трябват милиони... Щастлива съм, деца живи и здрави, внучка имам това е щастието. Парите трябват, но не правят щастието... Пенсионер не може да бъде щастлив, пенсиите по 200-300 лева. Човек трябва да има все пак самочувствие, а то се ражда ако можеш да помогнеш на деца и внуци. Щастието за нас е по-рано да си тръгнем... Щастлива съм, щом съм здрава и децата ми са добре, значи съм щастлива."

Според психолозите, щастието е навсякъде около нас, дори най-малките неща в живота ни могат да го събудят. Доста често не можем да оценим това, което имаме и едва, когато го загубим, си даваме сметка, че всъщност именно в малките и прости неща се крие щастието. Може би трябва да се вслушаме в съветите на психолозите и да се наслаждаваме на всеки един ден, защото, какво по-голямо щастие има от това, че сме живи и здрави!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50