Участват ученици от математическите гимназии във Видин, Монтана и Враца

Започна математическото състезание във Видин

2
Снимка: Красимир Каменов

Математически турнир започна днес във във Видин. Участниците в него са ученици от математическите гимназии във Видин, Монтана и Враца. Турнирът се възстановява след близо 20 години прекъсване. Това съобщи директорът на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин Румяна Петрова:

"Това е нещо, което се случвало през годините много назад...Фактически ние се опитваме сега заедно с вашите учители от Враца и Монтана да възродим нещо много хубаво...Да се срещаме за да покажем, че талантливи ученици има в цяла България, но не бива да се забравя, че и тук има прекрасни деца..."

Доц. д-р Първан Първанов декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет също поздрави участниците:

"За мен е много приятно да направим това нещо. Тази година всичко тръгна с голям ентусиазъм, но се надявам да канализираме нещата за възстановим традицията на това състезание...То е стартирало през далечната 1975 година и много пъти е прекъсвано. Лично аз съм участвал четири пъти в него...Днешното събитие е празник за математиката..."

55 ученици участват в състезанието. Те ще решават по 3 задачи. Церемонията по награждаването е в неделя от 10 часа.

Галерия

Вижте още

1315 младежи от община Видин с право да гласуват на европейските избори

1315 жители на община Видин са навършили 18-годишна възраст през последните две години и са придобили право да гласуват на настоящите европейски избори. Сред тях е 11-класничката от природоматематическа гимнаизя "Екзар Антим I" Калина Сурдолова.  "Тази година за първи път ще гласувам, винаги съм се увличала от това да знам как се управлява една..

публикувано на 26.05.19 в 11:36

Под 10 % е избирателната активност в Северозапада

12 091 души са гласували до 10 часа в област Монтана . 9,6% е избирателната активност, съобщиха от Районната избирателна комисия. Досега не са постъпили сигнали и жалби за фрапиращи нарушения. Във Врачанско до 10 часа до урните са отишли 15 160 души, съобщиха от РИК Враца. Избирателната активност в областта е 9,4%. Избирателната активност във..

публикувано на 26.05.19 в 11:27

52 избирателни секции са открити в община Лом

Гласоподавателите от град Лом могат да пуснат своя вот в 38 секции, а хората от деветте селата на общината разчитат на 13. По две секции има в населените места Замфир, Трайково, Сталийска махала, Орсоя и Ковачица, а в Долно Линево, Сливата, Добри дол и Станево ще има по една. Обособена е и една подвижна избирателна секция в Лом на адрес: ул.”Георги..

публикувано на 26.05.19 в 10:47

Проблем с машинното гласуване в една от секциите във Видин

В 29-а секционна избирателна комисия във Видин изборният ден започна без машинно гласуване, каквото бе предвидено, поради възникнал технически проблем, който е констатиран още вчера по време на инсталирането на машината, обясни за радио Видин председателят на комисията Асен Митков: "Машината, която ни беше доставена, се оказа, че не работи - принтер,..

публикувано на 26.05.19 в 10:30

Изборният ден в област Монтана започна в спокойна обстановка

Изборният ден във всички 287 секции на територията на област Монтана започна в 07,00 ч. в спокойна обстановка. Няма регистрирани нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Гражданите с изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок, ще могат да получат удостоверения за гласуване, з вената на Дирекция..

публикувано на 26.05.19 в 09:30

Нормално начало на изборния ден във Видинско

Нормално започна изборният ден във Видинско. 88 826 са избирателите в областта, съобщи председателят на РИК Емил Емилов.  "Открихме изборния ден без проблеми, всички 259 секции са открити, съществени проблеми по отношение на изборния процес няма, в момента изготвяме допълване на членове, тъй като има в 7-8 секции хора, които не са се явили поради..

публикувано на 26.05.19 в 09:00

В 20 секции могат да гласуват жителите на община Белоградчик

5 587 са имащите право да гласуват в община Белоградчик на днешните избори за членове на Европейския парламент от Република България. Те могат да упражнят своето право на глас в 20 секции. Осем от тях са в града, а останалите 12 - в селата от общината. Пет от секциите обединяват по две села. Това са СИК 10, в която гласуват селата Чифлик и..

публикувано на 26.05.19 в 08:33