Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На ски и гурме в Сърбия

2
Снимка: Колаж на Светослав Цветанов

Съседна Сърбия не е член на Европейския съюз, но успя да се утвърди, като една близка до нас и интересна туристическа дестинация. Хората масово предпочитат да карат ски в сръбските курорти заради по-ниските цени и качествената храна. Културният обмен се извършва от торлашките дружества в Северозапада. 

Защо хората предпочитат сръбските ски курорти, както и кулинарния туризъм в съседна Сърбия? Това е темата в "Посоките на делника" днес. 


Тръгваме на разходка към ски курорта "Бабин зуб", който е от другата страна на връх Миджур. Пълно е с туристи. Българи, привлечени от по-ниските цени на курорта и от вкусната и също евтина храна. Николай Нинов е от София, но се установил в малкото селце Църни връх. Там стопанисва вили за гости. Селцето е последното преди 10-километровата отсечка до ски пистите на "Бабин зуб". Сега в селото, за разлика от преди години, кипи живот особено през ски сезона. Николай Нинов, жител на държава-член на Европейския съюз, разказва защо е избрал Сърбия, за да развива бизнес и да живее там:


"...Дойдох преди пет години на ски и ми хареса и реших да остана... С тези пари тук мога да правя бизнес, а в България- не... Много туристи има... 90 процента са българи... Привлича ги и добрата кухня..."

 
Сузана Живкович също е собственичка на ресторант и къща за гости. Доволна е, но Евросъюзът не ѝ е присърце:

 
"Собственици сме на ресторант... Има много туристи. Харесват храната и напитките... За Евросъюза?! Не знам това дали ще помогне, или не. Не съм сигурна. Ние не искаме да бъдем в Европейския съюз. Това може да е важно за тези, които пътуват. Ние не пътуваме. Не съм ходила в България..." 

Мичун и Милунка Йеленкович имат също ресторант и хотелска част към него: 

"Правят резервации. Запазват от предишни седмица. Има много хора. Предлагаме нощувка и храна. Цените са нормални, около 20 евро. Напитките си ги плащат отделно и това е... Българи идват от Пловдив до Видин... Има много хора, които идват заради храната, която им харесва... Домашна храна предлагаме. Специфична е. Каквото те ядат, ядем и ние. Има месо, супи, скара, прасе, гулаш..."

В селото няма магазин, но на Милунка Йеленкович не ѝ е необходим:


"Не ми трябва магазин. Хляб си меся. Всичко си произвеждаме."


"Преди десет години направиха пистите и започнаха да строят хотелан и хората се върнаха," коментира Мичун Йеленкович и добавя:


"Преди нямаше нищо. Имаше само сърби ентусиасти, които обичаха да карат ски. Нямаше ски лифт. Нямаше нищо. Те сами се организираха. Сега има седем писти и три- четири ски лифта. И ние им помагаме и им даваме информация на туристите."


Туристи от България харесват курорта заради ниските цени и идват четири пъти в ски сезона.  


Евтим Стефанов
е директор на Агенция за регионално развитие и Бизнес център - Видин. От 10 години работи по проекти с партньори от Сърбия и е доволен от сътрудничеството:


"Сърбия е интересна дестинация... Не е в Европейския съюз, но има развит туризъм... Сега работим по проект с тях на тема "Колоездене и вино"... И нашият край и при тях има традиция във виното, но те умеят да го използват..."


Любомир Веселинов е председател на торлашкото дружество "Ждребче" в Белоградчик. Много отдавна и много добри са контактите между торлашките дружества в България и Сърбия:


"Имаме много добри отношения... Правим чести срещи... Това е начин да открием двете страни една за друга..."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00