Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин пожела "Честита Баба Марта" с жива мартеница

Снимка: Генади Вельов

Над 750 деца от всички видински училища, облечени в бели и червени тениски, участваха в изобразяването на жива мартеница под формата на символа на града- крепостта "Баба Вида", на централния площад "Бдинци". Учениците се вълнуваха и се надяваха да подобрят миналогодишните рекорди:

"Много ученици се събираме с бели и червени тениски и ще направим формата на "Баба Вида". За втора година участвам...Настроението е приятно, имаме музика.. Може пък да подобрим пак рекорда.. Всичко е много приятно и много вълнуващо, ще ни снимат от високо..."

Продължава традицията на община Видин всяка година на 1 март да се изобразява жива мартеница. Досега децата в живата мартеница са били подреждани във формата на усмивка, сърце и два пъти Пижо и Пенда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Монтана 164 са кандидатите за депутати

164 са кандидатите за народни представители от област Монтана. Те са част от общо 31 листи, регистрирани в Районната избирателна комисия. По 41 кандидати ще се борят за едно от 4-те депутатски места от Монтанско на парламентарните избори, насрочени за 9 юни. 8 са пълните листи от по 8 кандидати. Следват всички листи от 12-и Многомандатен избирателен..

публикувано на 08.05.24 в 12:14

Врачанин отглежда 20 магарета, иска да опази вида

Днешният  Световен ден на магарето ще бъде отбелязан с подобаващ коктейл в двора на Ивайло Симеонов от врачанския квартал "Бистрец" . Като хоби и с кауза да съхрани този почти изчезващ вид у нас, той отглежда двайсет магарета. За празника им е подготвил една каросерия на камион, пълна с моркови и ябълки, "за да въртят опашки от радост, докато..

публикувано на 08.05.24 в 12:00

По 30 кандидати се борят за едно депутатско място във Враца

185 са кандидатите от област Враца за 6 места в парламента. 31 партии и коалиции са регистрирали свои листи в Районната избирателна комисия за парламентарните избори на 9 юни. 5 са пълните листи с по 12 кандидати. Следват всички регистрирани в РИК Враца кандидатски листи: БНО 1. Калин Гошев Кръстев 2. Ивайло Милчев Кюпарски БЪЛГАРСКИ..

публикувано на 08.05.24 в 11:13

Почина видинският актьор Петко Петков

Актьорът и дългогодишен директор на видинския драматичен театър Петко Петков е починал тази нощ, съобщиха от културната институция. Петко Петков е роден на 16 декември 1941 г. в с. Раковица, където завършва основното си образование. Средното си образование започва в гр. Кула, но завършва във Видинската гимназия „Димитър Благоев“. Още като ученик се..

публикувано на 08.05.24 в 10:59

149 са кандидатите за четирите депутатски места от Видин

31 партии и коалиции регистрираха свои листи в Районната избирателна комисия във Видин за парламентарните избори на 9 юни. 7 са пълните листи от по 8 кандидати, две са само с по един кандидат. 149 са кандидатите за народни представители от 5-и Многомандатен избирателен район Видин. Те ще се конкурират за 4 места в Народното събрание. Следват всички..

публикувано на 08.05.24 в 10:58

Ванина Вецина води листата на "ПП – ДБ" в Монтана

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" подаде документи за регистрация в Районната избирателна комисия в Монтана . Водач на листата е досегашният народен представител Ванина Вецина (на снимката - в средата):   "Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" е единствената алтернатива за промяна към..

публикувано на 08.05.24 в 09:59

В Мездра започва детски фестивал за песни и танци

За трета поредна година на 8 и 9 май 2024 г. в гр. Мездра ще се проведе Детски фестивал за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“ , съобщават от общинската управа. Организатори на събитието, което е от програмата на 50-ите юбилейни Празници на културата „Мездра-май“, са Община Мездра и НЧ „Просвета 1925“ -..

публикувано на 08.05.24 в 09:00