Икономисти: Северозападът се нуждае от стимули за инвеститорите, инфраструктура и контрол на парите от ЕС

Снимка: Радио ВИДИН

Регионалните различия в Европейския съюз (ЕС) се задълбочават, показват последните данни на Евростат. Северозападна България остава с най-нисък брутен вътрешен продукт на глава от населението, изразен в стандарт на покупателната способност, в общността- едва 31% от средното за ЕС. Най-общо казано, доходите и благосъстоянието тук са около една трета от средното за Евросъюза и близо 20 пъти по-малко в сравнение с най-богатите райони в Европа, отчита европейската статистическа служба.

 Данните са анализирани от Института за пазарна икономика.

Явор Алексиев"Това усещане, което се е насадило през последните 15-20 години, за неравно регионално развитие у нас, се дължи на ниската база на развитие в части от страната, в които стандартът на живот е наистина нисък в сравнение с европейските стандарти. Наистина Северозападна България остава най-бедният район, но в най-бедните десет региона на ЕС влизат пет от шестте български района, като само Югозападна България не е там. Има известна конвергенция- преди десетилетие стандартът на живот в Северозападна България е бил 28% от средното за Европейския съюз, сега вече е 31%, но това е крайно незадоволителен темп. Хубавото е, че за разлика от някои други части на ЕС, поне не се наблюдава спад. Един от основните инструменти за икономически растеж на Северозапада е подобряване на инфраструктурното състояние- дори едно съоръжение, като Дунав мост 2, в крайна сметка не успява да разгърне напълно своя потенциал, защото съпътстващата инфраструктура не е на необходимото ниво. Трябва да се работи и за привличане на ключови инвеститори. Моделът на икономическа зона Тракия в някакъв момент ще тръгне и към Северозапада, въпросът обаче е това да се случи възможно най-бързо, защото демографските процеси, които протичат там, в един момент ще възпрепятстват евентуални инвеститорски намерения. Реалната децентрализация също би могла да подпомогне процеса. Видя се в части от Румъния, че има начини тенденцията да бъде обърната. Регионът срещу Видин беше с по-ниски показатели, когато Румъния влезе в ЕС, а сега вече стандартът там е 40% от средното за Европейския съюз, което отново е ниско, но има развитие. Мисля си, че и едно бъдещо приемане на Сърбия в ЕС ще подпомогне развитието на Северозапада", обясни Явор Алексиев, старши икономист в Института за пазарна икономика.

"За съжаление, голямо значение в Северозападна България има демографската криза. Докато демографската картина не се подобри, не бихме могли да очакваме много инвестиции да отидат там, тъй като всеки един инвеститор едно от първите неща, които прави, е да разбере какви хора може да наеме, има ли достатъчно квалифициран персонал. Трябва да се подбори и като цяло бизнес средата, за да можем да привличаме инвеститори, да има публично-частно партньорство, т.е. държавата да се ангажира повече точно за такива по-слабо развити региони и да стимулира всячески откриването там на нови работни места и привличането на инвеститори, заедно с местната власт", коментира икономистът Румен Гълъбинов.

Наскоро българската Сметна палата публикува одитен доклад, изследващ дали регионалната политика е постигнала целите си за периода 2012-2016 г. 


"Краткият отговор е: не", посочват анализаторите. Палатата обобщава, че: 


"Не може да се изрази разумна увереност, че са създадени необходимите условия за постигане на балансирано и устойчиво регионално развитие."Румен Гълъбинов"Мисля, че регионалната политика на България не е добра, при положение, че имаме такава изостаналост на региони. По-скоро България се развива по един инерционен и хаотичен начин със струпване на все повече население към столицата и няколко големи центрове, вследствие на което останалата част на страната се обезлюдява. Имаше много европейски програми, които способстват за развитието на регионите. Те обаче очевидно не се изразходваха по най-ефикасния начин, след като продължават тези негативни тенденции. Нека да погледнем как сме усвоявали еврофондовете, как са правени обществените поръчки и цялостното преразпределение на тези средства, за да видим защо не се постига желаният ефект. Иначе средства е имало, имало е подкрепа от Европейския съюз, защото той иска България да се развива по-равномерно и да сме в по-голяма степен интегрирани, да има истинско сближаване със средните показатели на ЕС. Трябва да има по-строг контрол на изразходването на средствата, надзор по изпълнението на проектите и програмите и на целесъобразността на похарчените средства, за да нямаме разхищения на ресурса, който ни се предоставя. Необходима е регионална политика, която да е прагматична, рационална, да съчетава интересът както на държавата, така и на предприемачеството от гледна точка на това да има стимули, да има мотивация на инвеститорите да направят преки инвестиции в по-слабо развитите региони, да докарат от възможно най-много места хора за работа, да се плащат добри заплати", добави Румен Гълъбинов.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Докато има млади хора в Манастирище, селото ще живее

Гостуваме на хората в село Манастирище . Това е село, което   се намира в северозападната част на Дунавската равнина, на Източния бряг на река Огоста.  Селото съществува на сегашното място от 1825 година. В околностите му има остатъци от римски път и римско селище. През Средновековието тук е съществувал манастир, който по-късно е дал..

публикувано на 19.07.19 в 14:00

Готови ли сме за новия здравноосигурителен модел?

Преди дни Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи предложението на екипа си за нов здравноосигурителен модел по време на кръгла маса в НДК, посветена на състоянието на системата на здравеопазването в България. Новият здравен модел предвижда частни каси и основен медицински пакет по договаряне. Пациентите ще доплащат за дейностите извън..

публикувано на 18.07.19 в 11:49

Ще реши ли проблема с агресията намордникът за кучета

В началото на месеца депутатите гласуваха промени в Закона за ветеринарно- медицинската дейност, които засягат свободното пускане на домашни кучета. Глоба в размер на 300 лева заплашва всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1 000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни..

публикувано на 17.07.19 в 13:06

За и против машинното гласуване на местните избори

У нас след горещото лято идва "гореща" политическа есен, защото с указ на президента местните избори в страната вече са насрочени за 27 октомври. Днес се решава как ще можем да упражним правото си на вот. На извънредно заседание парламентът ще обсъжда дали да отпадне машинният вот за изборите за кметове и общински съветници, както и на..

публикувано на 16.07.19 в 13:00

Как възстановяването на един парк стана обща кауза

Доброволци от Кула от пролетта почистват в свободното си време градския парк, който е занемарен в годините след демокрацията. Инициативата нарекоха "Северозапазване". Надежда Иванова и Наско Цанов са част от екипа доброволци. "Идеята тръгна от младите майки, които искат да има място, където да заведат децата си", каза Надежда Иванова . "Нашият..

публикувано на 15.07.19 в 14:06

Пазарът на имоти във Видин бележи спад през лятото

По-слаб се очаква да бъде пазарът на имоти във Видин през летния сезон в сравнение с миналото лято и с началото на тази година. Липсват купувачи и не се обявяват много имоти за продан - констатира брокерът Нина Каменова: "Най-често купуваните имоти са двустайните панелни и двустайните тухлени апартаменти, тъй като те отговарят на..

публикувано на 14.07.19 в 08:10

Панаири, панаири....някога и сега

Панаирите- някога и сега. През годините всичко се променя, дори панаирите вече не са това което бяха. Видинският започва скоро- на 23 август и ще продължи до 31 август. Наистина не са същите панаирите, които познаваме от детството си, но ги има. Държавен архив-Видин притежава ценни документи, като справка за промените в панаирните дни и протокол..

публикувано на 11.07.19 в 12:07