Медицинските специалисти: Ако няма промяна, ще има стачки

Снимка: БГНЕС

Мая Манолова се срещна днес с протестиращите медицински специалисти, които настояват за спешни мерки за оздравяване на сектора и алармират, че той е в състояние на "клинична смърт". В началото на месеца в цялата страна медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори настояха за промяна в заплащането, условията на труд и статута на лечебните заведения. Техните искания са за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, регулиране на работното време, заплащане на извънредния труд. Албена Попова, старши рентгенов лаборант във Видин, също присъства на срещата:

 

"Ние всички излизаме с искане, подписано от съсловните организации и от министъра, че от 1 януари заплатата трябва да е 950 лева, а от 1 април да станат две минимални заплати. Но не стана въпрос само за пари. А и за това, че трябва да има ясни медицински стандарти за всяка медицинска организация – акушерки, медицински сестри, рентгенови лаборанти. Където да е описано точно в какво се изразява трудът, който ние полагаме. Така ще има вътрешен контрол. Срещата беше един разговор, Мая Манолова изслуша всеки един от нас. И значи вече нещо се прави, получават колегите нови заплати. Във Видин заплатите са от 580 до 610 лева. Взе се решение, че ако няма промяна, на 21 март ще има стачка, която ще бъде пред болницата, а на 25 март- пред Министерство на здравеопазването ще има протести. Проблемите се много и са идентични навсякъде" - добави Попова.

Вижте още

Предизборен диспут по радио Видин

Радио ВИДИН  осигурява възможност за провеждането и излъчването на  три платен диспута , в рамките на предизборната кампания за  Местни избори 2019 . Втората определена дата е 18 октомври от 9:15 до 10:30 часа.  Темата на диспута е: "Регионална политика и идеи за превръщането на общината в сигурно и привлекателно място за инвестиции и живот. Бизнес и..

публикувано на 15.10.19 в 11:55

Преобразяват пътния възел на входа на Мездра

Дългогодишният проблем, затрудняващ автомобилния поток на входа на Мездра, е решен с премахването на релсите, пресичащи пътния възел.  Преасфалтира се целият участък от бирената фабрика до моста на Моравешка река. Обновяването на входа на града започна с реновирането на блоковете и изграждането на модерна детска площадка. Завършва и етап от ремонта..

публикувано на 15.10.19 в 11:46

Осем месеца затвор условно и глоба за жител на Лом заради необявен фалит

Районният съд – Монтана одобри споразумение на подсъдимия М.С.М с прокуратурата за 4 месеца затвор условно. 32 годишният мъж е обвинен в престъпление против кредиторите след като  изпаднал в неплатежоспособност, но не поискал от съда да открие производство по несъстоятелност на фирмата му и задлъжнял с над 500 000 лева към Националната агенция по..

публикувано на 15.10.19 в 09:51

Издирват трима в Монтана за незаконно добита дървесина

Полцията в Монтана издирва шофьор на автомобил с чужди регистрационни табели, както и двамата пътници от колата. Около 21 часа снощи в село Владимирово служители от полицейския участък в Бойчиновци направили опит да спрат лекия автомобил с поставени на него рагистрационни табели за друго превозно средство. Водачът, както и двамата пътуващи с него,..

публикувано на 15.10.19 в 09:47

Снимката на 14 октомври 2019 година

С официална церемония във Видин бе открита Пречиствателната станция за отпадни води. Инвестицията е за близо 20 милиона лева и е един от най-мащабните, които се реализират в Общината по Оперативна програма "Околна среда". Средствата са предоставени от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет на Република България. 580 хиляди лева е..

публикувано на 14.10.19 в 18:00

Медицинските сестри от учебните заведения ще бъдат обучени за работа с деца с диабет

Надзорният съвет на Здравната каса одобри включването на сензорите за измерване на кръвната захар при деца в списъка за реимбурсиране. Това съобщи на пресконференция пас-президентът на "Лайънс клуб" Видин Мартин Петров. Той обясни, че принос за това има кампанията на организацията за борба с диабета, която премина с поредица от инициативи: "Нашата..

публикувано на 14.10.19 в 17:49

Шест подвижни избирателни комисии ще има в Община Видин

Шест подвижни избирателни секции ще има в община Видин на предстоящите на 27 октомври местни избори. Днес се състояха  консултациите за определяне състава на комисиите. Партия ВОЛЯ се отказа от свои представители. За реда на гласуването в подвижните кутии ще следят представители на останалите четири парламентарно-представени партии- ГЕРБ, БСП за..

публикувано на 14.10.19 в 17:13