Медицинските специалисти: Ако няма промяна, ще има стачки

Снимка: БГНЕС

Мая Манолова се срещна днес с протестиращите медицински специалисти, които настояват за спешни мерки за оздравяване на сектора и алармират, че той е в състояние на "клинична смърт". В началото на месеца в цялата страна медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори настояха за промяна в заплащането, условията на труд и статута на лечебните заведения. Техните искания са за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, регулиране на работното време, заплащане на извънредния труд. Албена Попова, старши рентгенов лаборант във Видин, също присъства на срещата:

 

"Ние всички излизаме с искане, подписано от съсловните организации и от министъра, че от 1 януари заплатата трябва да е 950 лева, а от 1 април да станат две минимални заплати. Но не стана въпрос само за пари. А и за това, че трябва да има ясни медицински стандарти за всяка медицинска организация – акушерки, медицински сестри, рентгенови лаборанти. Където да е описано точно в какво се изразява трудът, който ние полагаме. Така ще има вътрешен контрол. Срещата беше един разговор, Мая Манолова изслуша всеки един от нас. И значи вече нещо се прави, получават колегите нови заплати. Във Видин заплатите са от 580 до 610 лева. Взе се решение, че ако няма промяна, на 21 март ще има стачка, която ще бъде пред болницата, а на 25 март- пред Министерство на здравеопазването ще има протести. Проблемите се много и са идентични навсякъде" - добави Попова.

Вижте още

Закриват отделения в болниците във Видин, Враца и Монтана

Преструктуриране на областните болници в Северозападна България планира здравното министерство . Министър Кирил Ананиев се срещна с директорите на лечебните заведения във Враца, Видин и Монтана, за да представи новите правила за формиране на заплатите. Само болницата в Монтана, ще може да увеличи заплатите на персонала от първи юли. Лечебните заведения..

публикувано на 27.06.19 в 08:18

Снимката на 26 юни 2019 година

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат  пенсионерите  от област Монтана през месец юли.  От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Обмисля се преструктуриране на медицинската дейност в Северозападна България. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници на Видин,..

публикувано на 26.06.19 в 17:58

Здравният министър обеща, но не дойде във врачанската болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обсъди прилагането на Методиката за формиране на разходите за персонал с ръководствата на многопрофилните болници във Враца, Видин и Монтана. Срещата се състоя в София, а не както бе обявено по-рано- във Враца. Затова и протестиращите мадицински специалисти реагираха с доза хумор.  Група от медицински сестри..

обновено на 26.06.19 в 17:56

Летни занимания за деца във Враца

Летни занимания за децата през ваканцията организира община Враца. Сформирани са групи по интереси в областта на науката, спорта и изкуството, съобщават от общинската пресслужба. В инициативата "Ваканция с Община Враца" се включват с курсове, събития и занимания редица организации и институции: ЦПЛР "Център за работа с деца",  Регионална библиотека..

публикувано на 26.06.19 в 16:29

Посланикът на Казахстан дари книги на видинската библиотека

В Руското военно гробище във Видин ще бъде поставена възпоменателна плоча с името на Кайыржан Есенгеьлдин -гражданин на Казахстан, загинал в боевете край Кула по време на Втората световна война. Темата е обсъдена по време на посещението на посланика на Казахстан у нас Темиртай Избастин във Видин. С кмета Огнян Ценков той е обсъдил възможностите за..

публикувано на 26.06.19 в 16:13

Кампанията "Бъди войник" идва във Видин

Видин е поредният град, в който  ще се проведе информационна борса, част от националната информационна кампания "Бъди войник"  на Министерството на отбраната. Кампанията обхваща 29 града, а идеята е да се популяризира професията войник, и да се привлекат повече кандидати за военна служба, каза на пресконференция з аместник-началникът на отбраната..

публикувано на 26.06.19 в 15:24

Над 15 милиона лева ще получат пенсионерите в Монтанско от 1 юли

Близо 15 милиона и 300 хиляди лева ще вземат пенсионерите от област Монтана през месец юли. От 1 юли пенсиите се увеличават с 5.7 %. Корекцията на пенсии от трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември миналата година се увеличават с 5.7 на сто от 1 юли. За сравнение миналогодишната актуализация беше 3,8%, припомнят от ТП на НОИ..

публикувано на 26.06.19 в 13:05