Куче бирник "работи" в Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

Черното четириного носи на врата си табела с надпис "Платете ми таксата" и всъщност е статуетка, която може да се види пред гише в административната служба в града. Подарък е на кмета Златко Живков от колегата му от село Смоляновци Пламен Иванов.

"Реших да си направя шега с идеята и той да си има куче", каза за Радио ВИДИН инициаторът.

По думите му, в село Смоляновци 60 стопани на кучета са платили таксата им за миналата година.

Събираемостта е по-голяма в селата, отколкото в Монтана, възмущава се кметът Златко Живков:

"Не е възможно в село като Горна Вереница да има платени 70 кучета, а в 40-хиляден град като Монтана -10."


Според него, мярката има възпитателен ефект, скоро и реалните резултати ще са ясни.

Таксата в Монтана е символична - 5 лева, а в селата -2 лв.

Парите, събирани от тези налози, отиват за поддържането на приюта и за намаляване броя на скитащите кучета.

Вижте още

Видинското ОУ "Иван Вазов" празнува

Видинското училище "Иван Вазов" започна отбелязването на своя 57-ми рожден ден. Ученици ще посетят Берковица и Белоградчик, каза за Радио ВИДИН директорът Пролетка Цветкова : "Имаме екскурзия с учениците. Част от тях ще посетят Берковица и къщата-музей на Иван Вазов, защото, знаете, той там е живял и работил, известно време, а в събота, от..

публикувано на 19.04.19 в 15:00
Мария Пеева, блогър и преводач,  автор на книгата

Мама Нинджа представя книга във Видин

Мария Пеева, известна с блога си "Мама Нинджа", ще представи пред читатели от Видин  първия си роман „Писмо до сестра ми“, написан съвместно с доктора по клинична психология Люси Рикспуун от САЩ. Книгата разказва историята на две сестри, които са неразривно свързани, но и много различни.  "Не познавах Люси Рикспуун на живо, когато започнахме да..

публикувано на 18.04.19 в 16:05

Отбелязваме Европейския ден на пациента

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени..

публикувано на 18.04.19 в 11:54

Лесковец, вика ви Търговище

Днес, 18 април, отбелязваме Световния ден на радиолюбителите . На тази дата през 1925 година в Париж е основана Международната радиолюбителска организация (IARU- International Amateur Radio Union). Смята се, че в 150 страни по света работят над 2 милиона и половина лицензирани радиолюбители. Радиолюбителската дейност е многостранно техническо..

публикувано на 18.04.19 в 11:01

Ще бъде ли решен проблемът с незаконните сметища край Видин?

Слушател на Радио ВИДИН сигнализира на страницата ни във Фейсбук за незаконно струпване на строителни отпадъци край Видин. В съобщението си той уточнява, че едното сметище се намира край пътя Видин-Рупци, на 150-200 метра от околовръстния път, а другото - до "Растителна защита", преди околовръстния път вляво. Нашият екип се обърна към Община Видин и..

публикувано на 17.04.19 в 16:27

Видин като част от Поклонническия поход "Светият път"

"Светият път" се нарича предстоящият поклоннически поход, който се организира от родолюбиви българи във Велико Търново. Поводът е 550 години от пренасянето на светите мощи на Свети Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир. Участниците в похода ще изминат над 570 км, като ще тръгнат от Велико Търново, ще минат през Никопол, Плевен, Луковит,..

публикувано на 17.04.19 в 15:31

Представят сборник за Видинския митрополит Неофит

Премиерата на книга за Видинския митрополит Неофит ще се състои във Видин. Сборникът "Митрополит НЕОФИТ Видински - велик духовен водач" ще бъде представен от неговия съставител Виктория Караабова-Стоянова , председател на Фондация "Постижения“ и родственица на митрополит Неофит: "С изключителен трепет направих моето проучване за него, защото това..

публикувано на 17.04.19 в 13:38