"Да спрем прехода на Видин към дъното"

5
Снимка: Радио ВИДИН

Дискусия на тема "Да спрем прехода към дъното", организирана от Сдружение "Солидарна България" и Колектив за обществени интервенции, се състоя във Видин. Срещнаха се икономисти, социолози, политици, представители на синдикатите, на местната власт, граждани.

"Тази година се навършват 30 години от началото на прехода от централизирана планирана икономика към пазарно общество. Целта на дискусията е да се срещнем с граждани, да кажем защо според нас се стигна до тук и какви са възможностите да продължим натам. Това, което смятаме, че може да се направи, не са генерални рецепти за благоденствие- такива няма, но има малки стъпки, които реално ще доведат до по-добър живот за българските граждани", обясни Ваня Григорова, представител на "Солидарна България" и КТ "Подкрепа" и добави, че сегашното незавидно състояние на българската икономика е заложено още в началото на прехода:

"Тогава е имало два варианта- единият е бил т.нар. "План Столерю", който е на държавния секретар на Франция- с много по-ниска социална цена на прехода. Там също е имало отчасти заложена приватизация и концесии на обществени услуги и предприятия, но не толкова шоково и не толкова силно разграждащо, каквото е било предложението на Международния валутен фонд и Световната банка. За съжаление, както казва покойният Кръстьо Петков, "Франция ни даваше акъл, но не ни даваше пари". Това донякъде е обусловило избора, който сме направили- моментални и шокови реформи, за да дадат бърз резултат, като са очаквали след година-две да има бързо възстановяване. Знаем, че тези година-две продължават вече 30 години..."

В дискусията се включи и социологът Ивайло Динев от списание "dВЕРСИЯ":

"През тези 30 години голяма част от българското общество пострада, голяма част загуби работните си места заради голямата деиндустриализация, прекъсването на множество процеси в икономиката, голяма част бяха накарани да напуснат страната на Запад, за да търсят по-добър живот. Впоследствие градове като Видин загубиха 20 000 от населението си, а това е половината от населението на града към този момент. Видин е един от градовете, които изобразяват това, което се случи по време на прехода. София обаче е толкова напред в сравнение с останалите градове в България, че дори има по-добър жизнен стандарт от много градове в Южна и Централна Европа. Това разграничение между столицата и провинцията е ужасяващо. Ужасяваща е и разликата между начина, по който живеят хората в България и в Западна Европа. Проблемът е, че изходите от тази ситуация, които се предлагат от политиците, са в грешна посока. Трябва да търсим решенията там, от където идват проблемите, а те са чисто икономически и политически. България е на първо място в Европа по неравенство между най-богатите и най-бедните, България е на първо място по показателя "хора, които живеят в материални лишения"."

Конкретни предложения за промени в законодателството, които да бъдат в интерес на работниците, предлагат от сдружение "Солидарна България".

"Данъчната система в България не е добре работеща и изобщо не е справедлива. По данни от финансовия министър Владислав Горанов 80% от българските граждани получават до 1000 лева. Това е едно огромно неравенство, защото иначе ни казват, че средната заплата е над 1000 лева. Истината е, че огромна част от българските граждани живеят изключително трудно, с доходи, с които едва връзват двата края, като Видин е един от регионите, които са най-тежко засегнати. Голяма част от несправедливостта се корени в данъчната система. България е единствената държава в Европейския съюз, в която няма т.нар. необлагаем минимум на доходите. Това означава, че определена сума (ние предлагаме до минималната заплата) не се облага с данъци- това ще остави в джоба на всеки един работещ български гражданин по 50 лева месечно. Втората данъчна мярка е диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост- също мярка, която действа във всички държави от ЕС. Третата мярка е повишаване или отпадане на тавана на осигуровките, защото в момента, ако сте под този праг, който е 3000 лева, дължите около 33% от своя доход за данъчно-осигурителната система, ако обаче взимате 20 000 лева отново ви се облагат само първите 3 000 и се оказва, че дължите, като процент от дохода си, много по-малко. Това е изключително несправедливо", обясни социологът и журналист от сайта "Барикада" Николай Драганов.

В срещата участва и политикът Михаил Миков:

"След икономическия преход Видин е много по-ниско технологичен, като отрасли, като добавена стойност в индустрията и във всички сектори, отколкото на ниво 1989 година. "Видахим" е типичният пример на унищожение, на съзнателен отказ. Много малко хора разбраха какво всъщност им се случи..."

"Една от основните причини за сегашното ни състояние е, че имаме неуспешна регионална политика. 30 години се пишеха едни стратегии, планове, документи на парче, които не се изпълняват. А относно инвестициите- имаме някаква материална база, но нямаме хора, няма квалифицирани хора. Какво можем да дадем ние на потенциалния инвеститор? Нашият регион се нуждае от специално отношение, за да се отлепим от дъното, на което се намираме", заяви заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова.

Ако предлаганите работни места са атрактивни и с добро заплащане, винаги ще се намерят кандидати за работа, смята обаче Ваня Григорова и добавя:

"Не може да се казва, че има недостиг на хора, защото има и анализ на Европейския парламент, който казва, че недостигът на работна ръка винаги трябва да се разглежда в комбинация с условията на труд и нивата на заплащане, които се предлагат."

Представители на местната и държавната власт в региона признават, че ако държавата не се намеси решително, Северозападът е обречен, добави заместник-председателят на КТ "Подкрепа" във Видин Мария Димитрова.

"Би било изключително ценно, ако по-видни части от видинската общественост заявят всичко това в отворено писмо до Министерски съвет, до там, където се взимат решенията, защото пари има. Тези пари просто трябва да направят това, което е полезно за хората. Кажете го ясно и така, че всички да го чуят...", посъветваха организаторите на дискусията.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на..

публикувано на 15.05.19 в 12:05