"Да спрем прехода на Видин към дъното"

5
Снимка: Радио ВИДИН

Дискусия на тема "Да спрем прехода към дъното", организирана от Сдружение "Солидарна България" и Колектив за обществени интервенции, се състоя във Видин. Срещнаха се икономисти, социолози, политици, представители на синдикатите, на местната власт, граждани.

"Тази година се навършват 30 години от началото на прехода от централизирана планирана икономика към пазарно общество. Целта на дискусията е да се срещнем с граждани, да кажем защо според нас се стигна до тук и какви са възможностите да продължим натам. Това, което смятаме, че може да се направи, не са генерални рецепти за благоденствие- такива няма, но има малки стъпки, които реално ще доведат до по-добър живот за българските граждани", обясни Ваня Григорова, представител на "Солидарна България" и КТ "Подкрепа" и добави, че сегашното незавидно състояние на българската икономика е заложено още в началото на прехода:

"Тогава е имало два варианта- единият е бил т.нар. "План Столерю", който е на държавния секретар на Франция- с много по-ниска социална цена на прехода. Там също е имало отчасти заложена приватизация и концесии на обществени услуги и предприятия, но не толкова шоково и не толкова силно разграждащо, каквото е било предложението на Международния валутен фонд и Световната банка. За съжаление, както казва покойният Кръстьо Петков, "Франция ни даваше акъл, но не ни даваше пари". Това донякъде е обусловило избора, който сме направили- моментални и шокови реформи, за да дадат бърз резултат, като са очаквали след година-две да има бързо възстановяване. Знаем, че тези година-две продължават вече 30 години..."

В дискусията се включи и социологът Ивайло Динев от списание "dВЕРСИЯ":

"През тези 30 години голяма част от българското общество пострада, голяма част загуби работните си места заради голямата деиндустриализация, прекъсването на множество процеси в икономиката, голяма част бяха накарани да напуснат страната на Запад, за да търсят по-добър живот. Впоследствие градове като Видин загубиха 20 000 от населението си, а това е половината от населението на града към този момент. Видин е един от градовете, които изобразяват това, което се случи по време на прехода. София обаче е толкова напред в сравнение с останалите градове в България, че дори има по-добър жизнен стандарт от много градове в Южна и Централна Европа. Това разграничение между столицата и провинцията е ужасяващо. Ужасяваща е и разликата между начина, по който живеят хората в България и в Западна Европа. Проблемът е, че изходите от тази ситуация, които се предлагат от политиците, са в грешна посока. Трябва да търсим решенията там, от където идват проблемите, а те са чисто икономически и политически. България е на първо място в Европа по неравенство между най-богатите и най-бедните, България е на първо място по показателя "хора, които живеят в материални лишения"."

Конкретни предложения за промени в законодателството, които да бъдат в интерес на работниците, предлагат от сдружение "Солидарна България".

"Данъчната система в България не е добре работеща и изобщо не е справедлива. По данни от финансовия министър Владислав Горанов 80% от българските граждани получават до 1000 лева. Това е едно огромно неравенство, защото иначе ни казват, че средната заплата е над 1000 лева. Истината е, че огромна част от българските граждани живеят изключително трудно, с доходи, с които едва връзват двата края, като Видин е един от регионите, които са най-тежко засегнати. Голяма част от несправедливостта се корени в данъчната система. България е единствената държава в Европейския съюз, в която няма т.нар. необлагаем минимум на доходите. Това означава, че определена сума (ние предлагаме до минималната заплата) не се облага с данъци- това ще остави в джоба на всеки един работещ български гражданин по 50 лева месечно. Втората данъчна мярка е диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост- също мярка, която действа във всички държави от ЕС. Третата мярка е повишаване или отпадане на тавана на осигуровките, защото в момента, ако сте под този праг, който е 3000 лева, дължите около 33% от своя доход за данъчно-осигурителната система, ако обаче взимате 20 000 лева отново ви се облагат само първите 3 000 и се оказва, че дължите, като процент от дохода си, много по-малко. Това е изключително несправедливо", обясни социологът и журналист от сайта "Барикада" Николай Драганов.

В срещата участва и политикът Михаил Миков:

"След икономическия преход Видин е много по-ниско технологичен, като отрасли, като добавена стойност в индустрията и във всички сектори, отколкото на ниво 1989 година. "Видахим" е типичният пример на унищожение, на съзнателен отказ. Много малко хора разбраха какво всъщност им се случи..."

"Една от основните причини за сегашното ни състояние е, че имаме неуспешна регионална политика. 30 години се пишеха едни стратегии, планове, документи на парче, които не се изпълняват. А относно инвестициите- имаме някаква материална база, но нямаме хора, няма квалифицирани хора. Какво можем да дадем ние на потенциалния инвеститор? Нашият регион се нуждае от специално отношение, за да се отлепим от дъното, на което се намираме", заяви заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова.

Ако предлаганите работни места са атрактивни и с добро заплащане, винаги ще се намерят кандидати за работа, смята обаче Ваня Григорова и добавя:

"Не може да се казва, че има недостиг на хора, защото има и анализ на Европейския парламент, който казва, че недостигът на работна ръка винаги трябва да се разглежда в комбинация с условията на труд и нивата на заплащане, които се предлагат."

Представители на местната и държавната власт в региона признават, че ако държавата не се намеси решително, Северозападът е обречен, добави заместник-председателят на КТ "Подкрепа" във Видин Мария Димитрова.

"Би било изключително ценно, ако по-видни части от видинската общественост заявят всичко това в отворено писмо до Министерски съвет, до там, където се взимат решенията, защото пари има. Тези пари просто трябва да направят това, което е полезно за хората. Кажете го ясно и така, че всички да го чуят...", посъветваха организаторите на дискусията.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

За активен и достоен живот на възрастните хора

В новата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България са заложени мерки, които имат за цел да повишат продължителността на живота и да ограничат ефектите от демографската криза, да създадат условия за активен и достоен живот на възрастните чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и..

публикувано на 18.03.19 в 13:32

В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква..

публикувано на 15.03.19 в 16:45

Все по- малко млади хора от България имат нагласата да емигрират

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019".  Проучването е реализирано през 2018 година от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт" и Института по социология "Иван Хаджийски". То е част от международен..

публикувано на 14.03.19 в 12:40

Какви трябва да са нашите евродепутати

Между 23 и 26 май стотици милиони избиратели ще гласуват за нов Европейски парламент . За пръв път от 1983 г. насам, 68% от гражданите са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в ЕС, сочи проучване на Евробарометър, публикувано година преди вота. Сега, малко повече от два месеца до изборите, в Радио ВИДИН потърсихме..

публикувано на 13.03.19 в 15:05

Защо е важно обучението по пътна безопасност да започне отрано

В началото на улица "Райна Княгиня" във Видин, която започва от кръстовището до музей "Конака", има три пешеходни пътеки на близко разстояние една от друга- на светофара, до училище "Цар Симеон Велики" и до парк "Рова". Въпреки удобството за пешеходци, масово се пресича между маркировката. "Не ни е страх, пазим се. Няма да ни блъсне никой...

публикувано на 11.03.19 в 14:36

Валентина Иванова: Безкомпромисна съм към всеки, който поставя личните интереси над общите за село Връв

На 8 март рубриката "Добро утро, кмете!" ни води в село Връв, община Брегово. То е първото българско пристанище по течението на река Дунав и е най-северното селище в България. Целта е да проверим как тече животът днес в селото, наследник на старата римска крепост Дортикум, където била настанена Първа критска стрелкова кохорта по времето на император..

публикувано на 08.03.19 в 15:15

Равнопоставени ли са жените в съвременното общество

Години наред жените по света водят нелеката битка за равни права с мъжете. Днес все повече жени завършват висше образование и са на ръководни позиции. Равнопоставени ли са обаче те в съвременното общество? На този въпрос търсим отговор в "Посоките на делника" ден преди 8 март.  "Жената е водеща фигура в съвременното общество" , коментира..

публикувано на 07.03.19 в 11:41