Все по- малко млади хора от България имат нагласата да емигрират

Снимка: Архив Радио ВИДИН

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019".  Проучването е реализирано през 2018 година от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт" и Института по социология "Иван Хаджийски". То е част от международен изследователски проект, обхванал десет страни от Югоизточна Европа. По темата говори Първан Симеонов, директор на "Галъп Интернешънъл".  

"Наистина има такава тенденция. 61% от младежите у нас заявяват, че нямат намерение да емигрират. Променя се и структурата на самата емиграция. Във все по-голяма степен нараства емиграцията на ниско квалифицирани млади хора, показва проучването. сочи той. Според данните от проучването сега става въпрос за изтичане на "работни ръце". Материалната мотивация за емигриране доминира, практически липсват други основания за емиграция. Основни фактори за миграция са по-доброто заплащане, по-добрите възможности за техните собствени деца...Проучването показва и тревожни тенденции- младите хора до 29 години не обичат да четат, не бързат да водят самостоятелен живот и не се интересуват от политика. Според данните от изследването едва 7% от младежите заявяват, че четат и гледат новини. Тревожно ниско е участието на младите в политически партии. Младежта като цяло се чувства не представена в политиката. Едва 14% от младите хора заявяват, че имат различия с политическите възгледи на родителите си. В изследването се констатира, че 62% от младите хора в България се идентифицират с демокрацията, но като цяло растат убежденията за необходимост от по-сигурна, по-твърда ръка. По отношение на традиционното противопоставяне ляво-дясно едва 7% от младежите в България смятат себе си за "леви", 24% заявяват себе си за "десни". Независимо от липсата на лява идентичност се забелязва много висока степен идентификация с леви ценности по отношение на грижата на държавата и доходите...Телефонът и автомобилът вече не са вещи на лукса за младите, дори и сред изследваните лица в гетата. По думите му за смартфона се мисли не като за вещ, а като за достъп до идентичност. Като продължаващ проблем, регистриран и в настоящото изследване, той отчете резултатът, че младите хора у нас не се чувстват добре подготвени с образованието, което получават, когато излязат на пазара на труда. Като тенденция, Симеонов открои, че у нас продължава да се отлага напускането на семейството. По думите му бракът и плановете за две деца остават на думи, действията наяве се отлагат..."

Проучването е част от международен изследователски проект, обхванал десет страни от Югоизточна Европа.

Фиданка Дафинова е млада жена от Видин, която желае да си завърши образованието и да се върне, забележете- във Видин:

"Уча в УНСС финанси. Наскоро записах и маркетинг дистанционно...Обмислям и магистратура в Англия...Ще се върна след това във Видин...Искам да се реализирам в сферата на банковото дело..."

Семейството на Борислав Маринов е в чужбина, но той решава да остане в България за да си довърши образованието. Как той вижда бъдещето си и нагласите на младите хора около него:

"Предпочетох да завърша образованието си в България...Ходя на гости при семейството си, но тук уча и работя...На този етап не мисля за чужбина...Моите колеги ходят сезонно на работа в чужбина...Най- добре си е тук стига да имаме реализация..."

Анкета сред видинчани показа, че наистина предпочитанията на младите хора са да си останат в България.

Вижте още

За активен и достоен живот на възрастните хора

В новата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България са заложени мерки, които имат за цел да повишат продължителността на живота и да ограничат ефектите от демографската криза, да създадат условия за активен и достоен живот на възрастните чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и..

публикувано на 18.03.19 в 13:32

В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква..

публикувано на 15.03.19 в 16:45

Какви трябва да са нашите евродепутати

Между 23 и 26 май стотици милиони избиратели ще гласуват за нов Европейски парламент . За пръв път от 1983 г. насам, 68% от гражданите са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в ЕС, сочи проучване на Евробарометър, публикувано година преди вота. Сега, малко повече от два месеца до изборите, в Радио ВИДИН потърсихме..

публикувано на 13.03.19 в 15:05

"Да спрем прехода на Видин към дъното"

Дискусия на тема "Да спрем прехода към дъното" , организирана от Сдружение "Солидарна България" и Колектив за обществени интервенции, се състоя във Видин. Срещнаха се икономисти, социолози, политици, представители на синдикатите, на местната власт, граждани. "Тази година се навършват 30 години от началото на прехода от централизирана планирана..

публикувано на 12.03.19 в 15:28

Защо е важно обучението по пътна безопасност да започне отрано

В началото на улица "Райна Княгиня" във Видин, която започва от кръстовището до музей "Конака", има три пешеходни пътеки на близко разстояние една от друга- на светофара, до училище "Цар Симеон Велики" и до парк "Рова". Въпреки удобството за пешеходци, масово се пресича между маркировката. "Не ни е страх, пазим се. Няма да ни блъсне никой...

публикувано на 11.03.19 в 14:36

Валентина Иванова: Безкомпромисна съм към всеки, който поставя личните интереси над общите за село Връв

На 8 март рубриката "Добро утро, кмете!" ни води в село Връв, община Брегово. То е първото българско пристанище по течението на река Дунав и е най-северното селище в България. Целта е да проверим как тече животът днес в селото, наследник на старата римска крепост Дортикум, където била настанена Първа критска стрелкова кохорта по времето на император..

публикувано на 08.03.19 в 15:15

Равнопоставени ли са жените в съвременното общество

Години наред жените по света водят нелеката битка за равни права с мъжете. Днес все повече жени завършват висше образование и са на ръководни позиции. Равнопоставени ли са обаче те в съвременното общество? На този въпрос търсим отговор в "Посоките на делника" ден преди 8 март.  "Жената е водеща фигура в съвременното общество" , коментира..

публикувано на 07.03.19 в 11:41