Все по- малко млади хора от България имат нагласата да емигрират

Снимка: Архив Радио ВИДИН

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019".  Проучването е реализирано през 2018 година от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт" и Института по социология "Иван Хаджийски". То е част от международен изследователски проект, обхванал десет страни от Югоизточна Европа. По темата говори Първан Симеонов, директор на "Галъп Интернешънъл".  

"Наистина има такава тенденция. 61% от младежите у нас заявяват, че нямат намерение да емигрират. Променя се и структурата на самата емиграция. Във все по-голяма степен нараства емиграцията на ниско квалифицирани млади хора, показва проучването. сочи той. Според данните от проучването сега става въпрос за изтичане на "работни ръце". Материалната мотивация за емигриране доминира, практически липсват други основания за емиграция. Основни фактори за миграция са по-доброто заплащане, по-добрите възможности за техните собствени деца...Проучването показва и тревожни тенденции- младите хора до 29 години не обичат да четат, не бързат да водят самостоятелен живот и не се интересуват от политика. Според данните от изследването едва 7% от младежите заявяват, че четат и гледат новини. Тревожно ниско е участието на младите в политически партии. Младежта като цяло се чувства не представена в политиката. Едва 14% от младите хора заявяват, че имат различия с политическите възгледи на родителите си. В изследването се констатира, че 62% от младите хора в България се идентифицират с демокрацията, но като цяло растат убежденията за необходимост от по-сигурна, по-твърда ръка. По отношение на традиционното противопоставяне ляво-дясно едва 7% от младежите в България смятат себе си за "леви", 24% заявяват себе си за "десни". Независимо от липсата на лява идентичност се забелязва много висока степен идентификация с леви ценности по отношение на грижата на държавата и доходите...Телефонът и автомобилът вече не са вещи на лукса за младите, дори и сред изследваните лица в гетата. По думите му за смартфона се мисли не като за вещ, а като за достъп до идентичност. Като продължаващ проблем, регистриран и в настоящото изследване, той отчете резултатът, че младите хора у нас не се чувстват добре подготвени с образованието, което получават, когато излязат на пазара на труда. Като тенденция, Симеонов открои, че у нас продължава да се отлага напускането на семейството. По думите му бракът и плановете за две деца остават на думи, действията наяве се отлагат..."

Проучването е част от международен изследователски проект, обхванал десет страни от Югоизточна Европа.

Фиданка Дафинова е млада жена от Видин, която желае да си завърши образованието и да се върне, забележете- във Видин:

"Уча в УНСС финанси. Наскоро записах и маркетинг дистанционно...Обмислям и магистратура в Англия...Ще се върна след това във Видин...Искам да се реализирам в сферата на банковото дело..."

Семейството на Борислав Маринов е в чужбина, но той решава да остане в България за да си довърши образованието. Как той вижда бъдещето си и нагласите на младите хора около него:

"Предпочетох да завърша образованието си в България...Ходя на гости при семейството си, но тук уча и работя...На този етап не мисля за чужбина...Моите колеги ходят сезонно на работа в чужбина...Най- добре си е тук стига да имаме реализация..."

Анкета сред видинчани показа, че наистина предпочитанията на младите хора са да си останат в България.

Вижте още

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51

Проект готви промени за възпитанието на учениците

Училищата да възпитават децата на 16 ценности, нагласи и умения- това е предвидено в новия проект за стратегия за възпитателната работа в образователните институции за периода 2019- 2030 година на Министерството на образованието и науката. С помощта на семействата си младите хора ще се учат да се гордеят с България. Освен това ще се учат и на..

публикувано на 15.05.19 в 12:05