Видинска детска градина си отглежда жълъди

Снимка: Радио ВИДИН

Детска градина "Русалка" във Видин спечели една от наградите в играта на Гората.бг за засаждане на жълъди. Семенцата вече са покълнали и от учебното заведение се надяват успешно да ги отгледат и след това посадят в двора.

"Ние сме единствената от Видинска област детска градина, спечелила проекта "Засади 100 дръвчета". Получихме жълъдите, два месеца след този момент ние виждаме този резултат", обясни директорът Красимира Виденова.

От Гората.БГ са изпратили 12 000 комплекта за отглеждане на собствено дърво на деца от цялата страна от над 150 населени места. Инициативата дава възможност на хиляди деца да засадят и отгледат свое собствено дърво.

През пролетта есетровите риби навлизат в река Дунав, за да хвърлят хайвера си. Високите цена на хайвера и месото на тези риби е причина за бракониерския им улов. Вече влязоха в сила и забраните за улов на други видове риби и инспекторите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ са постоянно на проверки.


Снимка: ИАРА"Засега се усеща един спад на бракониерството по язовири. Ще видим как ще е по Дунав. Най- голямата ни цел е да спрем улова с ток и забранените уреди за моруна. Сега е сезонът, когато е движението на моруната. Цената е страшно голяма и на хайвера, и на самото месо, но сме взели мерки", коментира Росен Николов- началник на Отдел “Рибарство и контрол - Западна България”, който включва 8 области, сред които Видин, Враца и Монтана.

Последният случай на бракониерски улов на есетрови риби е в района на Козлодуй. Там инспекторите на ИАРА- Враца са открили и извадили от водата 6 броя забранени риболовни уреди- лави кърмаци с обща дължина 180 м. Чигите, които са ползвани за примамка на моруните, са върнати във водите на река Дунав.

Цената на 1 килограм хайвер на черния пазар струва около 1000 евро, а една моруна може да има и 20 килограма.

СнимкаТретата тема в "Еко Свят" днес е за кампанията за безплатна подмяна на стари печки на твърдо гориво от домакинствата, която започва в 6 общини в страната. Тя е в изпълнение на проекта "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по програма "Лайф+" на Европейската комисия. Сред тези общини е Монтана. Проектът е на стойност около 16 милиона и 600 хиляди евро за шестте общини.

“60 процента е безвъзмездното европейско финансиране, а останалите са собствено съфинансиране на общините”, съобщи заместник кметът на Монтана Диман Георгиев.

За община Монтана се осигуряват 830 000 евро за 500 домакинства. Програмата стартира през октомври миналата година и ще продължи до 2023-та. Като преминава през три фази. До края на настоящата година ще мине първата фаза на проекта и от 2020 година ще започне втората фаза. От следващата седмица желаещите да бъдат включени в програмата ще подават заявления в Общината. В момента се правят анкети в домакинствата. На база на заявения интерес ще бъде определена зоната, в която в град Монтана ще бъдат дадени пилотните 50 нови отоплителни уреди.

СнимкаИ още от предаването- видинският фотограф и еколог Богомил Петров се отчете за трети път пред гражданите за свършеното през 2018 година от екокомисията към туристическо дружество "Бонония"- Видин, на която е председател.

Отбелязването на 22 март- Световния ден на водата, когато се провежда и традиционният екоконкурс, Денят на видинската екология, който се празнува на 23 октомври, изкачването на връх Миджур, посрещането на водната регата ТИД, отбелязването на екологичните дати в годишния календар, са само част от събитията, които се проведоха през миналата година.

"Започвам с благодарност към съгражданите, симпатизантите и най-много на учителите, учениците, ръководители и фирми, защото без тях това, което сътворяваме, не би могло да стане", каза Богомил Петров.

Вижте още

В Студено буче мечтаят за автобус

Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана,..

публикувано на 18.03.19 в 18:10

В "Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. На 20 май тази година Шер ще стане на цели 73 години. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година..

публикувано на 18.03.19 в 09:45

"Неделник" от 17 март 2019 година

"Неделник" брой 249- и ви очаква на сайта. За начало разлистваме старите вестници, а след това ще направим един скок във времето. Всеки видинчанин знае къде е бившата модна къща "Валентина" . Емблематично място в центъра на Видин. Някога самата сграда не е изглеждала така. Били са 4 къщи, които после са преструктурирани в една голяма..

публикувано на 17.03.19 в 13:31

Днес отбелязваме Неделя Православна

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна. "Друго наименование на Първата неделя на Великия пост е "Тържество на Православието". Свързано е със спомена за победата на Вселенската църква над иконоборската ерес. Това е станало на  19..

публикувано на 17.03.19 в 08:00

Млади хора ще благоустрояват парка в Кула

В община Кула стартира кампанията "Северозапазване". Целта й е възстановяване на парка в града, който от години не е във вида, в който жителите биха искали да бъде. Идеята е на Лора Мартинова и среща подкрепа от местните институции, частни фирми и граждани.    "Доста е изоставен не се поддържа, няма инициативи и проекти. Последните 2-3 години има..

публикувано на 15.03.19 в 18:14

Пенсионери от Видин искат още домове за възрастни хора в региона

Подписка за ежегодно преизчисляване на пенсиите и приемане на Закона за възрастните хора започва на национално и регионално ниво. Документът, в който се включват и видинските пенсионери, трябва да бъде внесен за разглеждане от Парламента до 25 май. Подписката е отворена за всички, които искат да подкрепят пенсионерите за един по-добър, спокоен и..

публикувано на 14.03.19 в 15:06

В "Музикална зона" на 14 март 2019 слушаме Панчо Владигеров – 1 част

Панчо Владигеров е един от символите на българската музикална култура. Преди ден се навършиха 120 г. от неговото рождение. Годишнината е съпътствана от редица прояви и събития. Ето какво казва за него големият български поет Николай Лилиев: "Винаги вдъхновен, винаги сигурен в онова, което пише, здраво стъпил на земята, която обича и..

публикувано на 14.03.19 в 09:00