Видинска детска градина си отглежда жълъди

Снимка: Радио ВИДИН

Детска градина "Русалка" във Видин спечели една от наградите в играта на Гората.бг за засаждане на жълъди. Семенцата вече са покълнали и от учебното заведение се надяват успешно да ги отгледат и след това посадят в двора.

"Ние сме единствената от Видинска област детска градина, спечелила проекта "Засади 100 дръвчета". Получихме жълъдите, два месеца след този момент ние виждаме този резултат", обясни директорът Красимира Виденова.

От Гората.БГ са изпратили 12 000 комплекта за отглеждане на собствено дърво на деца от цялата страна от над 150 населени места. Инициативата дава възможност на хиляди деца да засадят и отгледат свое собствено дърво.

През пролетта есетровите риби навлизат в река Дунав, за да хвърлят хайвера си. Високите цена на хайвера и месото на тези риби е причина за бракониерския им улов. Вече влязоха в сила и забраните за улов на други видове риби и инспекторите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ са постоянно на проверки.


Снимка: ИАРА"Засега се усеща един спад на бракониерството по язовири. Ще видим как ще е по Дунав. Най- голямата ни цел е да спрем улова с ток и забранените уреди за моруна. Сега е сезонът, когато е движението на моруната. Цената е страшно голяма и на хайвера, и на самото месо, но сме взели мерки", коментира Росен Николов- началник на Отдел “Рибарство и контрол - Западна България”, който включва 8 области, сред които Видин, Враца и Монтана.

Последният случай на бракониерски улов на есетрови риби е в района на Козлодуй. Там инспекторите на ИАРА- Враца са открили и извадили от водата 6 броя забранени риболовни уреди- лави кърмаци с обща дължина 180 м. Чигите, които са ползвани за примамка на моруните, са върнати във водите на река Дунав.

Цената на 1 килограм хайвер на черния пазар струва около 1000 евро, а една моруна може да има и 20 килограма.

СнимкаТретата тема в "Еко Свят" днес е за кампанията за безплатна подмяна на стари печки на твърдо гориво от домакинствата, която започва в 6 общини в страната. Тя е в изпълнение на проекта "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по програма "Лайф+" на Европейската комисия. Сред тези общини е Монтана. Проектът е на стойност около 16 милиона и 600 хиляди евро за шестте общини.

“60 процента е безвъзмездното европейско финансиране, а останалите са собствено съфинансиране на общините”, съобщи заместник кметът на Монтана Диман Георгиев.

За община Монтана се осигуряват 830 000 евро за 500 домакинства. Програмата стартира през октомври миналата година и ще продължи до 2023-та. Като преминава през три фази. До края на настоящата година ще мине първата фаза на проекта и от 2020 година ще започне втората фаза. От следващата седмица желаещите да бъдат включени в програмата ще подават заявления в Общината. В момента се правят анкети в домакинствата. На база на заявения интерес ще бъде определена зоната, в която в град Монтана ще бъдат дадени пилотните 50 нови отоплителни уреди.

СнимкаИ още от предаването- видинският фотограф и еколог Богомил Петров се отчете за трети път пред гражданите за свършеното през 2018 година от екокомисията към туристическо дружество "Бонония"- Видин, на която е председател.

Отбелязването на 22 март- Световния ден на водата, когато се провежда и традиционният екоконкурс, Денят на видинската екология, който се празнува на 23 октомври, изкачването на връх Миджур, посрещането на водната регата ТИД, отбелязването на екологичните дати в годишния календар, са само част от събитията, които се проведоха през миналата година.

"Започвам с благодарност към съгражданите, симпатизантите и най-много на учителите, учениците, ръководители и фирми, защото без тях това, което сътворяваме, не би могло да стане", каза Богомил Петров.

Вижте още

"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца

Новата си книга " Оскар " ще представи утре, 25-ти май, в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца писателят Ангалот Енминас . Зад този псевдоним е Цветан Мирчев , художник по образование и професия, родом от Враца, но живеещ в Русе. Ексцентричното му творчество, изразено в две книги, е вдъхновено от магическия реализъм . Първата „ Гириз..

публикувано на 24.05.19 в 11:00

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и..

публикувано на 23.05.19 в 18:06

Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?". "От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с..

публикувано на 23.05.19 в 14:20

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05

Видински ученици участват в конкурс за предприемачи

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“ . Конкурсът се организира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове..

публикувано на 20.05.19 в 13:56