Отбелязваме с кушии Тодоровден

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес, 16 март, отбелязваме Тодоровден. Празнува се в съботата от първата седмица на Великия пост. На този ден се почита паметта на св. Теодор Тирон. Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание - кушията. Победителят в нея се награждава - конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща“.

Именници са Тодор /Божи дар/, Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Дара, Дарко, Дора, Дорка, Дарка, Доротея. 

В Берковица ще се проведат традиционните конни надбягвания по случай Тодоровден, като се очаква надпреварата да бъде много атрактивна– каза заместник кметът на общината Радослав Найденов.

Гонката ще се проведе  в местност Чапраза – пътя за с. Ягодово, след рибарниците. Всички, които желаят да участват в надпреварата могат да се запишат за участие на утре от 9:00 до 10:00 часа на същото място, като начален час на състезанието е 10.30 часа.

„Финишират обикновено около 30 състезатели. Осигурен е награден фонд – за победителя – 200 лева, за второто място – 150, а за третото – 100, останалите предвидени средства ще се разделят според броя на участвалите и финиширали.

За безопасност на участниците и публиката на място са осигурени медицински лица и полиция“, посочи Радослав Найденов.

Традиционна кушия организира и Община Вършец. Конните надбягвания ще са в местността “Синчово поле”. Записванията на участниците са в 8.30 часа. В 11 часа е официалното откриване и тържествен водосвет, а половин час по-късно е стартът. Кметът на Вършец Иван Лазаров ще награди с 200 лева най-бързия кон. 150 и 100 лева ще вземат неговите подгласници. Кметът на Вършец ще определи и най-красивия кон в кушията, а наградата е 100 лв.


"Първия съботен ден от Великия пост празнуваме Тодоровден. Организираме кушии. Възпоменаваме паметта на свети Теодор Тирон и отдаваме почит съответно на животното, което съпътства от дълбока древност нашето житие", посочи Иван Лазаров.


Тодоровден отбелязват и в белоградчишкото село Салаш, единственото място в региона, където все още се правят кушии. Конната надпревара започва от 11 часа. За първите трима ще има материални награди, всички участници ще получат и грамота. Галерия

Вижте още

Снимката на 20 май 2019 година

167 милиона лева е печалбата на АЕЦ Козлодуй за първите четири месеца на годината. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, която проследи на място в централата ремонтните дейности на 5 блок.   Ремонтната програма стартира на 1-ви май и включва техническо обслужване, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. В рамките на..

публикувано на 20.05.19 в 18:10

Самодейци от Белоградчик с грамоти от Международен фестивал

Фолклорните танцови състави "Калина" и "Рамонда" към Младежки дом, с ръководител Ана Димитрова, и Духов оркестър – Белоградчик към Народно читалище "Развитие-1893г.", с диригент Ангел Джунински, за пореден път представиха отлично общината на Международен фолклорен фестивал в гр. Белград, Сърбия. Фестивалът се проведе в Детския културен дом в..

публикувано на 20.05.19 в 16:20

Кметът на Видин забрани къпането в Дунав

Със заповед на кмета Огнян Ценков се забранява ползването на водните площи и плажовете на територията на община Видин за летния сезон на 2019 година. Забраната се отнася за Видин,  гр. Дунавци селата  Антимово, Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово и всички други водни площи по поречието на река Дунав. Къпането е забранено и във водоеми,..

публикувано на 20.05.19 в 16:16

Децата на Враца показват таланта си

Възпитаници от всички детски градини от община Враца ще участват в традиционния Общински   празник "Децата на Враца празнуват" , който се провежда ежегодно в навечерието на 24 май, съобщават от пресслужбата на Община Враца. На две открити сцени- на площад "Македония" и в парк "Дъбника", ще се изявят младите таланти от осем детски..

публикувано на 20.05.19 в 13:31

Пътуващо кино гостува в Белоградчик

Пътуващо кино ще гостува в Белоградчик на  22 май.  Четири прожекции ще бъдат представени по покана на  Младежкия дом в града. В програмата са включени са филми за всяка възраст. От 11.30   и от 16.00 часа за децата ще се прожектират съответно анимационният филм "Астерикс" и "Пепеляшка", адаптиран на български език. От 14.00 часа за юношите ще..

публикувано на 20.05.19 в 13:26

Община Хайредин ще има безжичен интернет

Нови 63 общини в страната ще разполагат с европейско финансиране за безжичен интернет на обществени места. Европейската комисия обяви резултатите от втората покана за представяне на предложенията. Община Хайредин е една от спечелилите в Северозападна България, каза кметът Тодор Алексиев :  "Проектът е спечелен, а кога точно ще започнем реални..

публикувано на 20.05.19 в 12:32

Тържествено ще отбележат 50 години от създаването на училище "Иван Вазов" в Берковица

50 години от създаването си ще отбележи на 23 май Трето основно училище "Иван Вазов" в Берковица.  Тържеството ще започне в 17.30 часа в големия салон на читалище „Иван Вазов“ в града, в програмата ще участват всички ученици от школото.  Интересен акцент ще бъдат снимки, спомени и пожелания, които се събират вече от месец от бивши възпитаници и..

публикувано на 20.05.19 в 11:52