Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Първанов: Трябва да благодарим на България, че е наша Родина!

Млад фотограф показва красотата на българката

5
Снимка: Личен архив


Млад фотограф, с корени от Северозапада, е решил да покаже на своите връстници, че мисията на  младите е да останат в България и да се борят за просперитета на родината. Днес Радослав Първанов откри в централното фоайе на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” изложбата си "Аз съм българка"- Продължението. В нея той показва красотата на 22 млади  момичета, облечени в народни носии, които позират на знакови места с културно-историческо значение и природни забележителности у нас. Така фотографът иска да допълни българската картина, която започва да рисува при старта на Националния проект „Аз съм Българка!“ преди няколко години.

"Реших да покажа млади хора, които се занимават с фолклорните изкуства, имат отношение към българската история и българските традиции и са избрали своя път да е тук. Това се превърна в една мисия, с която показваме, че на нас ни пука за България, избрали сме да останем тук и да се трудим за това България да бъде прекрасно място, в което ние да живеем, да се развиваме и да оставим на нашите наследници."

Така се ражда идеята на Радослав да снима момичета- млади, красиви, отговорни, умни, с ярко изразено национално самочувствие. В първата част на проекта избира девойки, които познава покрай работата си като фотограф. За  "Аз съм българка"- Продължението организира първия в България кастинг за фолклорни модели.

"Въведох понятието "фолк модел" и избрах от над 200 кандидатури 22 момичета, които да представят сюжетите. Тези момичета се намират по малките населени места и не само, занимават се с танци и пеене, някои от тях завършват в Широка лъка, имат различни хобита... Така са възпитани, че всичко около тях е свързано с българското, с уважението към България.  Те са скромни, тихи, не изпъкват с голямо самочувствие... Понякога се срамуват да се покажат, но ги има. Има ги по селата, по съборите, по прекрасните събития, които водят днес към новото българско възраждане."

В изложбата са показани 22 момичета, които участват в 27 сюжета. Фотографът е заложил на природата, на по-въздействащите картини, на по-силните цветове и по-яркия контраст- така той "разказва" допълнително и за природните дадености, които имаме и които са пряко свързани с историята ни. Радослав е с корени от град Оряхово и в някои от снимките е пресъздаден гроздоберът край Дунав:

"Моят дядо е роден в Оряхово, на брега на Дунав. Там успях да реализирам един великолепен сюжет - гроздоберът край Дунав- една прекрасна картина, в която залезът се потапя в полето, а там са безкрайните редове с прекрасното дунавско грозде, от което стават страхотните вина, с които сме известни. Там именно показах българката, която бере това грозде..."

Част от снимките са заснети в Белоградчик и Плевен.  

"На "прага" на Северозапада съм показал Плевен, а един от последните сюжети, които заснех, е Калето при Белоградчишките скали- този уникален феномен с огромно историческо значение.. Това е почти на границата на България, аз съм възхитен, станаха прекрасни снимки... Бих искал да снимам и във Видин, защото това е град, в който има какво да се покаже"- каза Радослав, давайки дума, че проектът му ще има и продължение.

Много са местата, на които той запечатва красотата на фолклорните модели, съчетана с природните гледки- Боженци, Ловеч, Батак, Стара Загора, сред розобера и лавандуловите поля, в Созопол, Несебър, Широка лъка, Севлиево и още много красиви кътчета от България. Изложбата "Аз съм българка"- Продължението бе открита официално днес и ще остане в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" десет дни. 

"Своеобразното мото на изложбата е: "Младите има какво да направят за България", а ние трябва да благодарим на България, че тя е наша родина!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15