Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бдин (Видин) има нов старши треньор

Снимка: Радио ВИДИН

Християн Гачев е новият старши треньор на Бдин (Видин). Наставникът заменя на поста Павел Огнянов, който пое отбора след напускането на Борислав Борисов.

"Причината за тази смяна идва от незадоволителните резултати. Павел остава в детско-юношеската школа и ще помага за мъжкия състав", обяви председателят на Управителния съвет на "Бдин" Пламен Петров.

На Бдин (Видин) не отива да играе в Трета лига, каза на представянето си новият треньор.

"Имах разговор с г-н Петров и той ми показа, че иска да развие този клуб. В българския футбол обикновено сме на обещания. Нуждаем се от правилната насока, която да отговаря на традицията. Бдин има база и хубава организация. Това са условия за професионален футбол, т.е "Б" група. Запознах се с всичко - разговарях с футболистите, разгледах базата, фитнеси, хотели, ресторанти и СПА центрове. Впечатлен съм от топ нивото, точно така трябва да е за професионален отбор. Бдин иска да се развива и да върви напред, затова ще следваме правилния начин. Наблюдавам и децата в момента. Има топки, има екипировка. Тренировъчните игрища са качествени, главният терен е прекрасен за това ниво. Някои отбори в "Б" група не могат да се похвалят с подобна база".

Християн Гачев ще заложи на тактика и дисциплина в оставащите мачове до края на шампионата.

"Започваме да градим нов отбор, защото липсват шестима от стария. За да изградим облик, ще наблегнем най-вече на тактика и дисциплина. През следващата година ще видите коренно различен отбор, който да е лицето на видинския футбол. Със сегашния състав ще изкараме първенството. В момента хващам отбора в разпад, тръгнали са си много футболисти. Дисциплината е лоша, организацията куца в съблекалнята. Ситуацията е тежка, затова призовавам публиката за разбиране и търпение. Не можем да търсим успехи с този състав".

Младият специалист уточни, че футболистите са получили заплатите си.

"Заплатите са платени, всичко е точно. Запознал съм се със ситуацията, прегледах книги и отчети. Има основа, на която да се стъпи. Бях изплашен, защото се твърди, че във Видин няма екипи, топки и екипи. Играчите са на хубави заплати, това го видях. Тези възнаграждения са на ниво Втора лига".

Християн Гачев е роден през 1982 година. В досегашната си кариера е бил наставник на "Банско" и "Оборище" (Панагюрище).

"Година и шест месеца бях в Банско, а след това полусезон в Панагюрище. Това беше в професионалния футбол. В кариерата си имам опит и във "В" групата - в Бобовдол, Чепинец (Велинград), Бенковски (Костинброд)".

Колко далеч е Бдин от професионалния футбол? Парите са разликата, според Гачев.

"Разликата между "Б" и "В" е в парите. Бдин има материална база, но няма пари. Ако имаш пари, имаш и отбор. Има отбори със 700 хиляди лева, които изпадат. Бдин поддържа добро ниво само със 100 хиляди. Пак повтарям, материалната база е страхотна. Ако парите се покачат, Бдин несъмнено ще е във Втора лига. Тук футболистите работят, учат, докато във Втора лига всеки ден тренираш 22 футболисти. В "Б" група има отбори, които нямат съблекални като хората. Нашата във Видин е изградена точно, не е тясна. Във Видин се взимат добри заплати, същите като в "Б" група. Има някои разлики - такси, спонсори и така нататък. Лагерите струват скъпо. Трябва да се плащат такси за съдиите също. Изненадах се от заплатите на нашите играчи".

Граденето на нов отбор означава и промяна на философията. Новият старши треньор на видинския тим не подкрепя "бавната и накъсана игра, с много симулации".

"Атакуващ стил предпочитам, но определям стила спрямо играчите, които имам. Как да играеш един стил, ако нямаш играчи за него? Не става насила, значи не правим нищо. Схемата и тактиката ще я изградя спрямо играчите в съблекалнята. Моята философия я спазвам. Знам, че всеки иска да играе атакуващо, но ще видим каква ни е физическата подготовка. Ако ще падаме, да паднем с много игра и красив футбол. Зависи от играчите. Вече съм гледал Бдин, дори казах на играчите къде правят грешки. Ако ги изчистят, всичко ще тръгне напред. Ще се учим на тренировки, искам да работим много".

Договорът на Гачев е до края на първенството, но "има интерес от двете страни да продължим отношения, ако тръгнем нагоре", каза той.

В последната си среща Бдин загуби с 2:0 от Янтра (Полски Тръмбеш) в 19-ия кръг на Северозападната Трета лига. Видинският отбор все още няма победа след подновяването на шампионата. На 24 март, неделя, Бдин домакинства на лидера в класирането Спартак (Плевен). Плевенският отбор е в серия от пет поредни победи, в които е инкасиран само един гол в собствената мрежа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Локо" Мездра ще играе контрола с израелци

В четвъртата си контрола отборът на "Локомотив" Мездра се изправя срещу израелския "Апоел Кфар Саба", като проверката е насрочена за тази сряда от 18:30 в Правец.  В предходните си контроли "Локомотив" Мездра записа равенство с отбора на ЦСКА III София - 1:1 в Мездра, загуби на "Герена" от Левски II София с 2:0 и в третата си проверка, играна в..

публикувано на 29.07.24 в 15:15

Габи Николова ще играе отново за "Монтана"

Габриела Николова отново ще бъде част от женския баскетболен тим на "Монтана". 27-годишната състезателка за трети път в кариерата си ще облече екипа на "монтанчанки". В последната година Николова игра в португалския "Депортиво Ешкола" Франсиско Франко, където записа средно по 8.8 точки, 6 борби и 1.6 асистенции за 22 мача. Преди да напусне..

публикувано на 29.07.24 в 13:24

"Бдин" загуби с 1:3 от "Тимок" Зайчар първата си контрола

На стадион "Георги Бенковски" във Видин "Бдин" отстъпи с 1:3 на "Тимок" от съседния сръбски град Зайчар в контролна среща от предсезонната подготовка на двата отбора. Гостите владееха инициативата в първите минути на мача, а бдинци разчитаха на дълги извеждащи подавания, които не затрудняваха защитата на "Тимок". Личеше, че домакините все още са в..

публикувано на 28.07.24 в 20:57

Баскетболният отбор на "Монтана" със силна селекция

Женският баскетболен тим на "Монтана" направи много силна сина селекция. През лятото бяха привлечени пет нови състезателки. Наставникът Преслав Пешев ще разчита на много млади и много опитни баскетболистки: "Доволни сме, опитваме се точно това да направим да я има спойката между младите и опитните. Разбира се търсим и състезателки, които..

публикувано на 28.07.24 в 16:30

"Златните момчета" от Козлодуй с медали от международен турнир

Състезателите от спортен клуб "Златните Момчета" Козлодуй се представиха отлично на международен турнир по кикбокс. Надпреварата "Spirit of fight" ("Духът на борбата") се проведе в морската ни столица Варна, където младите състезатели на треньора Георги Вачев отново показаха класа. Цветимир Иванов спечели шампионския пояс, като не остави никакъв шанс..

публикувано на 28.07.24 в 15:00

"Локомотив" Мездра победи в контрола

Контролната среща между тимовете на "Локомотив" Мездра и "Вихър" Славяново завърши при резултат 3:1.   Поради топлото време контролната среща се игра в две полувремена по 40 минути. Първата част завърши с доминация за "железничарите” при резултат 3:0. С хеттрик през нея се отличи опитния Сергей Георгиев, който вкара във 2-ра минута, 20-та..

публикувано на 28.07.24 в 14:24

"Ботев" Враца с втора загуба в първенството

"Ботев" Враца загуби с 0:4 гостуването си на "Левски" София в мач от втория кръг на Първа лига. Това бе втора загуба за врачани в първенството. Преди седмица "Ботев" допусна поражение като домакини на съименниците си от Пловдив с 1:3. Иначе мачът в София започна с отменен гол заради засада. В десетата минута на мача Браян Переа вкара с глава топката..

публикувано на 28.07.24 в 14:00