Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бдин (Видин) има нов старши треньор

Снимка: Радио ВИДИН

Християн Гачев е новият старши треньор на Бдин (Видин). Наставникът заменя на поста Павел Огнянов, който пое отбора след напускането на Борислав Борисов.

"Причината за тази смяна идва от незадоволителните резултати. Павел остава в детско-юношеската школа и ще помага за мъжкия състав", обяви председателят на Управителния съвет на "Бдин" Пламен Петров.

На Бдин (Видин) не отива да играе в Трета лига, каза на представянето си новият треньор.

"Имах разговор с г-н Петров и той ми показа, че иска да развие този клуб. В българския футбол обикновено сме на обещания. Нуждаем се от правилната насока, която да отговаря на традицията. Бдин има база и хубава организация. Това са условия за професионален футбол, т.е "Б" група. Запознах се с всичко - разговарях с футболистите, разгледах базата, фитнеси, хотели, ресторанти и СПА центрове. Впечатлен съм от топ нивото, точно така трябва да е за професионален отбор. Бдин иска да се развива и да върви напред, затова ще следваме правилния начин. Наблюдавам и децата в момента. Има топки, има екипировка. Тренировъчните игрища са качествени, главният терен е прекрасен за това ниво. Някои отбори в "Б" група не могат да се похвалят с подобна база".

Християн Гачев ще заложи на тактика и дисциплина в оставащите мачове до края на шампионата.

"Започваме да градим нов отбор, защото липсват шестима от стария. За да изградим облик, ще наблегнем най-вече на тактика и дисциплина. През следващата година ще видите коренно различен отбор, който да е лицето на видинския футбол. Със сегашния състав ще изкараме първенството. В момента хващам отбора в разпад, тръгнали са си много футболисти. Дисциплината е лоша, организацията куца в съблекалнята. Ситуацията е тежка, затова призовавам публиката за разбиране и търпение. Не можем да търсим успехи с този състав".

Младият специалист уточни, че футболистите са получили заплатите си.

"Заплатите са платени, всичко е точно. Запознал съм се със ситуацията, прегледах книги и отчети. Има основа, на която да се стъпи. Бях изплашен, защото се твърди, че във Видин няма екипи, топки и екипи. Играчите са на хубави заплати, това го видях. Тези възнаграждения са на ниво Втора лига".

Християн Гачев е роден през 1982 година. В досегашната си кариера е бил наставник на "Банско" и "Оборище" (Панагюрище).

"Година и шест месеца бях в Банско, а след това полусезон в Панагюрище. Това беше в професионалния футбол. В кариерата си имам опит и във "В" групата - в Бобовдол, Чепинец (Велинград), Бенковски (Костинброд)".

Колко далеч е Бдин от професионалния футбол? Парите са разликата, според Гачев.

"Разликата между "Б" и "В" е в парите. Бдин има материална база, но няма пари. Ако имаш пари, имаш и отбор. Има отбори със 700 хиляди лева, които изпадат. Бдин поддържа добро ниво само със 100 хиляди. Пак повтарям, материалната база е страхотна. Ако парите се покачат, Бдин несъмнено ще е във Втора лига. Тук футболистите работят, учат, докато във Втора лига всеки ден тренираш 22 футболисти. В "Б" група има отбори, които нямат съблекални като хората. Нашата във Видин е изградена точно, не е тясна. Във Видин се взимат добри заплати, същите като в "Б" група. Има някои разлики - такси, спонсори и така нататък. Лагерите струват скъпо. Трябва да се плащат такси за съдиите също. Изненадах се от заплатите на нашите играчи".

Граденето на нов отбор означава и промяна на философията. Новият старши треньор на видинския тим не подкрепя "бавната и накъсана игра, с много симулации".

"Атакуващ стил предпочитам, но определям стила спрямо играчите, които имам. Как да играеш един стил, ако нямаш играчи за него? Не става насила, значи не правим нищо. Схемата и тактиката ще я изградя спрямо играчите в съблекалнята. Моята философия я спазвам. Знам, че всеки иска да играе атакуващо, но ще видим каква ни е физическата подготовка. Ако ще падаме, да паднем с много игра и красив футбол. Зависи от играчите. Вече съм гледал Бдин, дори казах на играчите къде правят грешки. Ако ги изчистят, всичко ще тръгне напред. Ще се учим на тренировки, искам да работим много".

Договорът на Гачев е до края на първенството, но "има интерес от двете страни да продължим отношения, ако тръгнем нагоре", каза той.

В последната си среща Бдин загуби с 2:0 от Янтра (Полски Тръмбеш) в 19-ия кръг на Северозападната Трета лига. Видинският отбор все още няма победа след подновяването на шампионата. На 24 март, неделя, Бдин домакинства на лидера в класирането Спартак (Плевен). Плевенският отбор е в серия от пет поредни победи, в които е инкасиран само един гол в собствената мрежа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Приключи Първият шахматен турнир за Купата на Община Ружинци

Първи турнир по шахмат за Купата на Община Ружинци се проведе в село Дреновец. Турнирът е организиран от сдружение "Достоен живот 22". От Общината е осигурен награден фонд за участниците. 36 се включиха в турнира.  С първи шахматен ход на масата кметът на Ружинци Александър Александров даде началото. Купата спечели Петър Цаков от Козлодуй, съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 15:18

Съдии от столицата за мача на "Бдин" в събота

Съдийска бригада от София ще ръководи срещата от 30-ия кръг на Втора футболна лига между отборите на "Бдин" Видин и "Литекс" Ловеч. За главен съдия е определен опитният арбитър Димитър Буров, който е служител на НСО, ще му помагат Мартин Ангелов и Владимир Велев. Четвърти съдия Валентин Стефанов, съдийски наблюдател Иво Боев. Срещата е в събота, 27 април,..

публикувано на 25.04.24 в 14:21

Денислав Сталев ще ръководи дербито във Варна

Денислав Сталев бе назначен да бъде главен съдия на дербито на 30-ия кръг на Втора лига във Варна. В събота, от 13:15 часа, арбитърът ще изведе футболистите на лидера "Спартак" и гостите от "Монтана", които са на четвърто място в класирането. Негови помощници ще бъдат Желязко Пилатов и Месут Ахмедов. Четвърти арбитър е Георги Стоянов, а делегат на..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

"Монтана" губи защитник за гостуването във Варна

Централният защитник на футболния "Монтана" Костадин Илиев е със спрени състезателни права за един мач, реши Дисциплинарната комисия на Българския футболен съюз. Бранителят получи червен картон в домакинската среща с "Беласица" /Петрич/ и ще изтърпи наказанието си този кръг, когато "Монтана" гостува на "Спартак" /Варна/. Илиев ще трябва да заплати и..

публикувано на 25.04.24 в 13:30

Секунди не стигнаха на баскетболистките на "Монтана" за титлата

Баскетболистките на "Монтана" бяха на крачка от спечелване на шампионската титла. Момичетата на треньора Преслав Пешев загубиха с 66:67 точки мач №5 в Стара Загора срещу "Берое". Така след три победи от пет срещи във финалния плейоф старозагорчанки взеха златните медал за четвърта поредна година. Мачът в зала „Общинска" вървеше кош за кош, без..

публикувано на 25.04.24 в 12:51

Шампионът по баскетбол при жените става ясен днес

"Берое" и "Монтана" излизат в пети решителен мач, за да определят новият носител на титлата по баскетбол при жените. Срещата е тази вечер, от 18.30 часа, в зала "Общинска" в Стара Загора. Наставникът на "Монтана" Преслав Пешев се надява на добра игра и успех: "Осем мача през сезона - 4:4, значи шансовете са 50 на 50. Ще дадем със сигурност..

публикувано на 24.04.24 в 13:05

Петър Колев е новият наставник на "Монтана"

Петър Колев пое "Монтана". Специалистът сменя на поста Николай Митов, който пък бе представен, като новият наставник на "Септември"/София/. За последно роденият в Хасково Петър Колев бе начело на "Беласица"/Петрич/ заедно със Светлан Кондев. Двамата отново се събират на стадион "Огоста", а до дни ще станат ясни още двама от екипа му – треньор на..

публикувано на 24.04.24 в 08:13