Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фабрика за идеи" за приятели с кауза в Иново и Ново село

Снимка: Радио ВИДИН

Екип на сдружение "Фабрика за идеи" днес се срещна с жители на две села в област Видин- село Иново и Ново село. Целта на тези срещи е хората да споделят своя опит и мнение за проблемите, нуждите и силните страни в населеното място. Какво ще се случи след като бъдат откроени потребностите обясни Зорница Базлянкова от "Фабрика за идеи":

"Тази година решихме фокусът на предизвикателството за социална промяна да бъде връзката между града и селото. Вярваме, че има много потенциал за взаимно учене, за обмен. Тази година тук ще бъде и другият наш формат "Резиденция Баба", пак в този край, просто в други села и искахме да създадем една по- ясна картина за региона. Трудностите и възможностите, които установяваме да ги адресираме по най- подходящия начин. Т.е. по- краткосрочни проблеми да можем да включим в предизвикателството за социална промяна, а пък вече по- дългосрочни да включим в "Резиденция Баба". Чухме много неща, имаме нужда малко да анализираме ситуацията."

Хората от Иново говориха за включването на всички живущи, независимо дали са официално регистрирани или не, в социалния и обществения живот на селото, разделното изхвърляне на отпадъците и заявиха, че имат най- голяма нужда от изграждането на сцена за изява на своите мероприятия.

От 11 до 15 април млади хора ще изпълняват различни мисии в избраните населени места, работейки в екип. Всеки екип ще получи "мисия"- реален проблем, научен от местните в селото:

"Могат да прекарат дните си в селото. Това може да са хора от Видин, може да са от селото, може да са хора от цялата страна. Сега отворихме поканата за набиране на участници, така че в момента сме в процес на набиране на участници. Желанието ни е да има поне по два екипа в селото. Два екипа, от два до пет човека, които да работят по конкретна "мисия". Всеки екип ще има различна "мисия". Има участници, които се регистрират за конкретно място и в зависимост от това какви са техните интереси и какъв е техният опит, разпределяме съответната "мисия", която е най- подходяща за тях. Целият формат се случва едновременно в 8 села в цялата страна", допълни Зорница Базлянкова.

Селата са Ново село и Иново в област Видин; Косталево и Челопек - Враца; Долна Малина и Пожарево - София; Дряново и Манастир - Пловдив.

"Фабрика за идеи" ще реализира своята инициатива в село Иново благодарение на Видински фонд "Читалища", каза секретарят на читалището в Иново Анелия Младенова:

"Предложиха ни, на читалището, на селото, на кмета, ако искаме да се включим в тази инициатива и каквото можем да направим, да подобрим живота в село Иново. Та оттук тръгнаха нещата и се свързахме с "Фабрика за идеи", с тези млади прекрасни хора и се надяваме, че наистина ще се извлече най- добрата идея, за да се случи животът още по- добър в Иново. Това ни е първа среща. Всеки си казва проблемите, но най- вече говориха за това, че трябва да има за младите хора къде да се събират, да не е само читалището. Да, те имат място сега, но и аз смятам, че би трябвало малко да се облагороди. Най- наболелият проблем това е сцена на площада за изявите на нашите състави. Това е мечтата не само на самодейците, а и на много хора от селото."

Според кмета на Иново Павел Петров това е хубава инициатива:

"Хубаво е, че в селото има млади хора, почти на тяхната възраст, които могат да се включат в инициативите на тази фондация."

СнимкаНа срещата в Ново село присъстваха младежи до 18 години, живеещи в социални институции. Въведение в разговора направи председателят на читалището Иван Базов, а екипът на "Фабрика за идеи" представи успешно осъществени проекти в села на Северозапада. В срещата участваха и членове от Читалищното настоятелство, които са работили с деца и младежи.

Хората от Ново село откроиха няколко идеи- възможност за почивка на децата от институциите на дунавския бряг и на други места, организиране на дискотека, създаване на игрална зала.

"Понякога това са физически, доброволчески инициативи- нещо трябва да се ремонтира, нещо да се оправи. Понякога се изисква само организационни и комуникационни ресурси- хората да се съберат заедно, да си говорят. Когато има нужда от финансиране допълнително на идеите, примерно, трябва да се изгради или закупи нещо, тогава помагаме на участниците да организират фондонабиращи събития. Нямаме наличен фонд за финансиране на такива решения, но търсим възможни начини тези решения да бъдат финансирани", каза пред Светла Бондова Зорница Базлянкова.

Решенията, които участниците са разработили по време на 4-дневното приключение ще бъдат представени на 15 април от 18.00 часа във всяко от селата.

Един месец след предизвикателството ще има двудневен семинар с всички участници, на който ще им бъде предоставена помощ за доразвиване на идеите и тяхната реализация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15