Направиха първа копка на немски завод във Враца

Снимка: Жоро Александров

Направиха първа копка на завода на немската компания МД Електроник край Враца. Инвеститорът смята да налее в новата мощност общо 22 000 000 лева, като до края на годината фабриката може да заработи. Това ще отвори 300 нови работни места.


Сред присъстващите на първата копка бяха бяха заместник-министър председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, кметът на Община Враца Калин Каменов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, главните изпълнителни директори на MD Elektronik - Роберт Хофман и Ото Жижка, представители на фирмата-изпълнител Борислав Иванов и Светослав Богалински, народният представител Красен Кръстев, областният управител на Малина Николова, председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, съветникът по икономическите въпроси на Германското посолство Хубертус Клинк,  общински съветници и много други гости от света на политиката и бизнеса.


Митрополит Григорий измоли божията благодат, като отслужи молебен преди да бъде извършена първата копка.


„Нашата инвестиция в България е дългосрочна, защото ние не сме краткосрочен инвеститор. Избрахме България като локация за бъдещето ни развитие заради високото ниво на образование, централното местоположение на страната, добрата инфраструктура и логистични условия”, каза Ото Жижка, член на борда на директорите на MД Електроник. Той допълни, че през следващите месеци компанията планира да построи фабрика с площ от 10 000 квадратни метра, в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико.


Така трябва да изглежда заводът при завършването на строежа. Снимка: Община ВрацаДо 2020 се очаква заводът на MД Електроник да бъде напълно завършен. Производството обаче ще стартира следващата година с първите 300 работни места.


Вицепремиерът Марияна Николова от сцената коментира, че по отношение на Северозападна България “целенасочено се работи за обновяване и създаване на инфраструктура, която да осигури така необходимата свързаност“.


Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, допълни, че „тази инвестиция изпълнява това, което до голяма степен Министерството на икономиката, правителството на България има като приоритети: повече инвестиции, инвестиции в Северозападна България, високотехнологично производство и инвеститор с визия, който е готов не само да инвестира във високотехнологичното производство, а и да подобрява социалната среда, да е фокусиран върху хората и развитието на региона“.


Към гостите адресира поздравленията си и Калин Каменов, кмет на община Враца:


„Вярвам, че след днешната първа копка на бъдещия завод, скептиците във Враца ще бъдат много по-малко, тъй като това, което ще се случи тук, ще даде възможност за развитие не само на Враца, но и на целия регион“. Кметът връчи разрешението за строеж на Хофман и обяви, че с това Враца е вече на картата на световната автомобилна индустрия.


МД Електроник е интернационален доставчик за автомобилната индустрия със седалище на фирмата във Валдкрайбург, Германия. Основаното през 1974 г. дружество изготвя решения за пренос на данни и снабдява автомобилни производители и доставчици на системи за над 200 текущи автомобилни модели в световен мащаб. Мрежата с локации на компанията се простира от фабрики в Чехия, Китай, Мексико и сега - България, както и офиси в Германия, Южна Корея, САЩ и Китай. В момента компанията има над 5000 служители в цял свят.


Вижте още

Приети са протоколите на всички секции във Врачанско, броят бюлетините от 10

В Районната избирателна комисия във Враца вече са приети протоколите на всичките 317 секции, но за 33 от тях ще се наложи отваряне на чувалите с бюлетините. Десетки членове на комисиите продължават да чакат за окончателното приемане на изборните книжа. Голяма част от членовете на комисиите, които чакат, са допуснали и една и съща грешка - да..

публикувано на 27.05.19 в 17:11

В Монтана отбелязват Европейската седмица на движението и спорта

Монтана се включва в Европейската кампания за спорт и физическа активност - Move Week , която ще се проведе от 27 май до 2 юни. Общински младежки дом е координатор на събитието на местно ниво, а на национално - сдружение „BG Бъди активен”- Пловдив . Целта на кампанията е да насърчи гражданите към активен начин на живот чрез спорт и..

публикувано на 27.05.19 в 15:54
Детски панаир във Враца`2014

Детски панаир затваря движението във Враца

От 28 май до 03 юни временно ще бъде ограничено движението на пътно-транспортните средства по ул. "Спортна" и в районна на Спортен комплекс "Христо Ботев", съобщават от Община Враца. Ограничението е в ъв връзка с провеждането на Детски панаир в града.  Алтернативният маршрут за движещите се от бул. "Васил Кънчов" ще бъде по ул. "Цар..

публикувано на 27.05.19 в 13:42

БСП води във Видин, според междинните резултати в Монтана и Враца начело е ГЕРБ

Пет партии ще имат свои представители в Европейския парламент, сочат резултатите от обработени 74,92% от протоколите на секционни избирателни комисии у нас. Според резултатите във Видин от изборите за български представители в Европейския парламент при 100% обработени протоколи от секционни избирателни комисии  "БСП за България" е с 32,08%...

публикувано на 27.05.19 в 13:30

Ремонти за над 1 милион лева предстоят във Вършец

Обновяват детска градина "Слънце" във Вършец с пари от Европа. Над 1 милион 163 000 лева влизат в община по три проекта по Програмата на развитие на селските райони 2014-2020 година.   Детска градина "Слънце" във Вършец е единственото заведение за отглеждане и възпитание на децата от предучилищна възраст. Градината е средищна и се посещава от близо 130..

публикувано на 27.05.19 в 11:01

Арестуваха видинчанин с близо 1800 кутии цигари без бандерол

35 800 къса цигари без бандерол са иззели служители на РУ-Видин.  По случая, с прокурорско постановление за срок до 72 часа, е задържан местен жител, съобщават от ОД на МВР- Видин.  В хода на проведена специализирана полицейска операция по линия "Акцизи", в село Иново, служители на РУ-Видин подали сигнал за спиране на лек автомобил "Дачия..

публикувано на 27.05.19 в 10:00

111 деца чакат за осиновяване във Врачанско

111 деца във Врачанско са в регистъра за осиновявания в края на април, сочат  данните на регионалната дирекция "Социално подпомагане".  От тях 50 са здравите деца, а децата с увреждания са 61. Кандидат осиновителите от област Враца са 15, едно семейство е вписано през месец април т.г. Общо 1 399 семейства искат да осиновят деца в България...

публикувано на 27.05.19 в 09:55