Направиха първа копка на немски завод във Враца

Снимка: Жоро Александров

Направиха първа копка на завода на немската компания МД Електроник край Враца. Инвеститорът смята да налее в новата мощност общо 22 000 000 лева, като до края на годината фабриката може да заработи. Това ще отвори 300 нови работни места.


Сред присъстващите на първата копка бяха бяха заместник-министър председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, кметът на Община Враца Калин Каменов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, главните изпълнителни директори на MD Elektronik - Роберт Хофман и Ото Жижка, представители на фирмата-изпълнител Борислав Иванов и Светослав Богалински, народният представител Красен Кръстев, областният управител на Малина Николова, председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, съветникът по икономическите въпроси на Германското посолство Хубертус Клинк,  общински съветници и много други гости от света на политиката и бизнеса.


Митрополит Григорий измоли божията благодат, като отслужи молебен преди да бъде извършена първата копка.


„Нашата инвестиция в България е дългосрочна, защото ние не сме краткосрочен инвеститор. Избрахме България като локация за бъдещето ни развитие заради високото ниво на образование, централното местоположение на страната, добрата инфраструктура и логистични условия”, каза Ото Жижка, член на борда на директорите на MД Електроник. Той допълни, че през следващите месеци компанията планира да построи фабрика с площ от 10 000 квадратни метра, в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико.


Така трябва да изглежда заводът при завършването на строежа. Снимка: Община ВрацаДо 2020 се очаква заводът на MД Електроник да бъде напълно завършен. Производството обаче ще стартира следващата година с първите 300 работни места.


Вицепремиерът Марияна Николова от сцената коментира, че по отношение на Северозападна България “целенасочено се работи за обновяване и създаване на инфраструктура, която да осигури така необходимата свързаност“.


Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, допълни, че „тази инвестиция изпълнява това, което до голяма степен Министерството на икономиката, правителството на България има като приоритети: повече инвестиции, инвестиции в Северозападна България, високотехнологично производство и инвеститор с визия, който е готов не само да инвестира във високотехнологичното производство, а и да подобрява социалната среда, да е фокусиран върху хората и развитието на региона“.


Към гостите адресира поздравленията си и Калин Каменов, кмет на община Враца:


„Вярвам, че след днешната първа копка на бъдещия завод, скептиците във Враца ще бъдат много по-малко, тъй като това, което ще се случи тук, ще даде възможност за развитие не само на Враца, но и на целия регион“. Кметът връчи разрешението за строеж на Хофман и обяви, че с това Враца е вече на картата на световната автомобилна индустрия.


МД Електроник е интернационален доставчик за автомобилната индустрия със седалище на фирмата във Валдкрайбург, Германия. Основаното през 1974 г. дружество изготвя решения за пренос на данни и снабдява автомобилни производители и доставчици на системи за над 200 текущи автомобилни модели в световен мащаб. Мрежата с локации на компанията се простира от фабрики в Чехия, Китай, Мексико и сега - България, както и офиси в Германия, Южна Корея, САЩ и Китай. В момента компанията има над 5000 служители в цял свят.


Вижте още

Започват безплатни прегледи във видинските детски градини

Безплатна профилактика на зрението и слуха започва в детските градини в община Видин. Инициативата е на Лайънс клуб Видин, обясни президентът на клуба д-р Иво Илиев: "Първите ще стартират днес, 14 октомври, и са предназначени за децата от първа група. Проектът се казва "Профилактика на детското зрение". Търсим конкретно "мързеливо око". Вторият..

публикувано на 14.10.19 в 08:43

Приключи ремонтът на читалището в Търнава

Приключи ремонтът на сградата на читалище "Напредък" в село Търнава, Община Бяла Слатина. Официалното откриване ще бъде на 25 октомври, каза секретарят на читалището Татяна Мариновска: "Приключваме ремонта на цялата сграда. На 25 официално откриване, след което театрална постановка, имаме и концертна програма от самодейците от читалището, от..

публикувано на 13.10.19 в 16:24

В Лом се проведе българо-сръбска работна среща по съвместен проект

В Лом се проведе българо-сръбска работна среща по съвместен проект  между крайдунавската община и община Пантелей, гр. Ниш.  По време на срещата бяха обсъдени постигнатите резултати до момента и какво предстои да бъде направено. Изграждане на мултифункционален културен и туристически център в сградата на бившия младежки дом в кв. Боруна,..

публикувано на 13.10.19 в 13:35

Отличиха лауреатите на фестивала на стария шлагер "Мара Врачанка"

Юбилейното 20-то издание на Празника "Мара Врачанка" събра над 250 изпълнители на старата градска песен. В рамките на фестивала на сцената в Градската концертна зала във Враца се изявиха изпълнители от над 20 населени места от страната, като за първи път в културната проява се включиха групи и индивидуални изпълнители от Шумен, Ветово, обл. Русе,..

публикувано на 12.10.19 в 17:05

Над 70 нови книги чака читалището в Долни Вадин

Приключиха освежителните ремонти на библиотеката при народно читалище "Съзнание 1927" в село Долни Вадин, община Оряхово. През пролетта бе освежена и компютърната зала. Закупени са 6 нови дървени стелажи. "Имаме спечелен проект за книги и очакваме да получим над 70 книги. Купихме и едни мънички табуретки, по- свежи. Имахме едно малко дарение...

публикувано на 12.10.19 в 16:27

Над 300 туристи се включиха в традиционния поход "Речка"

Над 300 ученици, граждани и членове на пешеходни клубове се включиха в 34-ия поход-събор "Речка", по повод  Световния ден на ходенето. Любителите на пешеходния туризъм преминаха 12-километров преход до местността "Речка", която е част от бойния път на революционера Христо Ботев и неговата чета. В рамките на спортния ден участниците се състезаваха в..

публикувано на 12.10.19 в 15:32

Детска градина от Видин участва в мултикултурен обмен

Екип от видинската детска градина "Зорница" днес заминава на посещение в град Тарсус, Турция. Там ще се проведе работна среща с представители на учебни заведения от България, Естония, Италия и Турция. "Основната идея е размяна на културни особености. Имаме мастър класове. Когато бяхме в Естония, ни представиха с децата приготвяне на естонски коледни..

публикувано на 12.10.19 в 14:30