Добрите практики в музейните образователни програми обсъждат във Враца

Снимка: Жоро Александров


Традиционните зимни четения на Регионалния исторически музей-Враца ще завършат с презентация и разговор за "Добрите практики" в музейните образователни програми. От 17 часа днес уредникът Тихомир Машов ще покаже презентация и ще проведе дискусия относно проблемите и решенията свързани с публиката и музея.

"На гостите, които ще присъстват, съм подготвил презентация, свързана с добрите практики, които са в музейните образователни програми. Ще говоря за онези добри практики като работа с публика, с деца, с подрастващи, които най-вече на мен са ми направили впечатление през моята практика. Близо 10 години вече имам опит в тази област. Ще се постарая да представя това, което работи добре, има позитивен ефект върху децата и хората. Презентацията е цветна, ще има доста снимки. Ще засегна самите организации и институции, които са ми направили добро впечатление и съм заимствал от тях, за да надградя уменията си", разказва Машов.

Презентацията ще завърши с дискусия върху проблемите и решенията, свързани с публиката и музея.

"Не малка е дейността ни с деца и публика тук, затова ще се спра малко по-детайлно. Третата част е за проблеми, които винаги съществуват при работа с публика и с деца. Аз съм се сблъсквал, изпитвал съм ги. Ще завършим по традиционен начин - след като си изложил проблемите, трябва да направиш извод и да предложиш решения. Ще споделя с присъстващите решенията, които аз виждам. Музеята и галериите остават все още, особено в малък град като Враца, встрани от периметъра за работа с публика. От друга страна, в световен мащаб прогресът е не просто виден, но и доста забързан. Хората са го измислили", допълва Тихомир Машов.

Тазгодишните зимни четения в РИМ-Враца започнаха в края на януари. Тридесетото издание включва първи публикации на научни разработки, подготвени от уредниците в музея. Първата тема беше представена  от Георги Ганецовски, който в  разработката е включил „Новите археологически открития и находки от праисторически обекти Оходен-Валога, община Враца и Майор Узуново-Градец, община Видин“ през 2018 г. Ако остане време, уредникът Тихомир Машов е подготвил изненада за гостите на презентацията.

Вижте още

До днес се подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия

Днес изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия на евроизборите тази неделя в общините от видинска област. Това каза Ирена Дочева , секретар на Районнната избирателна комисия в Крайдунавския град: "Районнната избирателна комисия е определила броя на секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия на..

публикувано на 20.05.19 в 08:20

Ученици представят изложба в Лом

Учебни рисунки на млади художници ще видят днес ценителите на изобразителното изкуство в Лом. Творбите са подредени в Общинската художествена галерия "Поломие", а откриването е от 17,30 часа. Участниците в изложбата са от "Ателие на младия художник" към Представителството на Съюза на българските художници в града, с ръководител Кирил Апостолов,..

публикувано на 20.05.19 в 08:10

Обучения за машинно гласуване ще се проведат във Видин

Обучението на представителите на секциите в област Видин за машинно гласуване на евроизборите ще се проведе на 21 май. Това каза Ирена Дочева , секретар на Районнната избирателна комисия в Крайдунавския град и допълни: "Обученията ще се провеждат съответно от 13.00 часа и 14.30 часа, като в нашето решение са определени и секциите и графика на..

публикувано на 19.05.19 в 15:38

Врачанската полиция с акция срещу нередовни мотопедисти

Полицията във Враца проведе наказателна акция срещу нередовни мотопедисти, а в рамките на 24 часа спипа трима нарушители.  30 минути след полунощ в неделя автопатрул спрял за проверка движещ се в зиг- заг мотопед, управляван от 31-годишен мъж от Враца. Тестът с дрегер отчел наличие на 2.23 промила алкохол. Нарушителят е съпроводен до спешния център,..

публикувано на 19.05.19 в 10:23

Стартира Национален литературен конкурс в Лом

Творци от цялата страна на възраст от 14 до 35 години могат да участват в тринадесетото издание на Националния литературен конкурс "Яна Язова", което стартира в Лом . За пръв път тази година е предвиден и раздел "поезия". Условието е да се изпращат до три разказа или стихотворения в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси...

публикувано на 19.05.19 в 10:02

Пръскат срещу фомоза в община Лом

Общо 1 469 декара в землището на община Лом ще бъдат обработени срещу болестта фомоза. Пръскането ще се извърши от днес до  21 май  на площи, засети с рапица. Ще бъде използван препарат " Пропулс"  при доза 100 мл/декар, с карантинен срок от 56 дни. Площите ще бъдат обработвани с наземна техника от залез слънце до 10.00 часа на следващия ден...

публикувано на 19.05.19 в 09:30

Хиляди рокери посетиха мотосъбора във Враца

За втора поредна година хиляди рокери посетиха тридневния събор "Мото- рок уикенд", който се проведе в местността "Леденика". Гост на събитието бе и кметът на Община Враца  Калин Каменов , който поздрави участниците:  "Благодарение на добрата организация, стриктното спазване на реда и качествената програма, броят на посетителите и..

публикувано на 19.05.19 в 09:24