Добрите практики в музейните образователни програми обсъждат във Враца

Снимка: Жоро Александров


Традиционните зимни четения на Регионалния исторически музей-Враца ще завършат с презентация и разговор за "Добрите практики" в музейните образователни програми. От 17 часа днес уредникът Тихомир Машов ще покаже презентация и ще проведе дискусия относно проблемите и решенията свързани с публиката и музея.

"На гостите, които ще присъстват, съм подготвил презентация, свързана с добрите практики, които са в музейните образователни програми. Ще говоря за онези добри практики като работа с публика, с деца, с подрастващи, които най-вече на мен са ми направили впечатление през моята практика. Близо 10 години вече имам опит в тази област. Ще се постарая да представя това, което работи добре, има позитивен ефект върху децата и хората. Презентацията е цветна, ще има доста снимки. Ще засегна самите организации и институции, които са ми направили добро впечатление и съм заимствал от тях, за да надградя уменията си", разказва Машов.

Презентацията ще завърши с дискусия върху проблемите и решенията, свързани с публиката и музея.

"Не малка е дейността ни с деца и публика тук, затова ще се спра малко по-детайлно. Третата част е за проблеми, които винаги съществуват при работа с публика и с деца. Аз съм се сблъсквал, изпитвал съм ги. Ще завършим по традиционен начин - след като си изложил проблемите, трябва да направиш извод и да предложиш решения. Ще споделя с присъстващите решенията, които аз виждам. Музеята и галериите остават все още, особено в малък град като Враца, встрани от периметъра за работа с публика. От друга страна, в световен мащаб прогресът е не просто виден, но и доста забързан. Хората са го измислили", допълва Тихомир Машов.

Тазгодишните зимни четения в РИМ-Враца започнаха в края на януари. Тридесетото издание включва първи публикации на научни разработки, подготвени от уредниците в музея. Първата тема беше представена  от Георги Ганецовски, който в  разработката е включил „Новите археологически открития и находки от праисторически обекти Оходен-Валога, община Враца и Майор Узуново-Градец, община Видин“ през 2018 г. Ако остане време, уредникът Тихомир Машов е подготвил изненада за гостите на презентацията.

Вижте още

Жителите на Голямо Пещене отбелязаха 135-та годишнина от създаването на храм "Св. Георги"

С богата програма бе отбелязана 135-та годишнина от създаването на храм „Св. Георги“ в село Голямо Пещене . Водосвет за здраве и благополучие бе отслужен от отец Кирил Велинов , а всички деца от населеното място получиха Библия.  Гост на празника бе кметът Калин Каменов , който подари икона на Св. Георги за храма и призова живущите в село Голямо..

публикувано на 21.09.19 в 16:50

Международен дискусионен форум се проведе в крепостта "Баба Вида"

В конферентната зала на крепостта "Баба Вида" се проведе международен форум "Многообразие, пристан и градска среда".   Събитието се организира от Фондация "Софийски дискусионен форум“ и Фондация "Интерактивна България". В него взеха  участие архитекти, археолози, урбанисти, историци от България, Великобритания, Франция, Чехия.  Гост на събитието бе..

публикувано на 21.09.19 в 15:00

Враца е домакин на фестивала "Изкуство и култура"

Фестивала "Изкуство и култура" бе открит вчера във Враца и ще продължи до неделя 22 септември .  Арт форумът бе открит от кмета Калин Каменов.  "През следващите дни във Враца ще могат да се видят различните форми на изкуството, благодарение на големия брой участници в пленера. Вярвам, че с общи усилия, градът ни ще се превърне в културната столица..

публикувано на 21.09.19 в 10:10
Бюро по труда- Враца

Безработните във врачанска област са два пъти повече от страната

Безработните във врачанска област са два пъти повече от нивото за страната, показват данните на бюрото по труда в края на месец август. В региона хората без препитание са 11.52%, докато този процент за страната е 5.26 на сто. Най-близо до държавните показатели е община Враца, където хората без препитание са с 1 стотна повече или 5.27%. В..

публикувано на 21.09.19 в 09:18

Снимката на 20 септември 2019 година

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинското ръководство посетиха Пречиствателната станция за отпадъчни води, която е завършена изцяло. Подписан е и Протокол Образец16 от Държавна приемателна комисия. Работна група в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще решава проблема с фалшивите болнични.  По данни на..

публикувано на 20.09.19 в 18:21

Готова е пречиствателната станция във Видин (видео)

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинското ръководство посетиха Пречиствателната станция за отпадъчни води, която е завършена изцяло. Подписан е и Протокол Образец16 от Държавна приемателна комисия, обясни кметът: "Реално вече с всички необходими документи и всички процедури. Пречиствателната станция за отпадъчни води е в завършен вид. Предстои..

публикувано на 20.09.19 в 17:55

Обновиха най-натоварената индустриална улица в Монтана

До края на септември ще приключи ремонтът на улица "Индустриална" в Монтана, определян като едно от предизвикателствата на строителния сезон, съобщиха от Община Монтана. Днес кметът Златко Живков премина с журналисти по трикилометровото трасе, което  е почти завършено. В момента се преасфалтират подходите на перпендикулярните улици към него...

публикувано на 20.09.19 в 17:28