Враца посреща Великденските празници с цветна украса и богата програма

Снимка: Община Враца

С пъстра украса Враца ще посрещне предстоящите Великденски празници. Поставянето на тематичните елементи и детайли за пролетните празници – великденските яйца вече започна. Арка, украсена със зеленина и цветя, ще посреща всички граждани и гости на Враца в началото на пл. „Христо Ботев”.  И тази година на централния площад ще бъде оформен ансамбъл от три двуметрови, художествено изрисувани, с народни мотиви яйца.

В периода от 15 до 30 април 2019 г. отново на площад „Христо Ботев“ ще се проведе и станалият традиционен Великденски базар, в който ще участват местни търговци на великденска украса, майстори на ръчно изработени сувенири, различни видове бои за яйца, както и великденска декорация за празничната трапезата.

С почти 100 декоративни яйца ще бъде украсено голямо дърво, разположено в началото на бул. „Никола Войводов“. В рамките на централната пешеходна зона ще бъдат поставени изрисувани яйца с височина от един метър.

Великденско дърво ще бъде украсено и във всеки двор на детските градини в града.

Тази година едни пролетните празници - Лазаровден и Цветница съвпадат с провеждането на XIII Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”.

С лазарски песни и танци на 20 април от 11:00 ч. на пл. „Христо Ботев” ще започне първият концерт от фестивала, а на Цветница-21 април в 10:30 ч. цветно дефиле от танцьори ще премине от паметника на Свети Софроний Врачански до площад „Христо Ботев”, където от 11:00 ч. гражданите и гостите на Враца ще могат да видят изпълненията на танцови състави от Албания, Молдова и България.

По традиция Община Враца кани всички жители и гости на града заедно да бъдат отбелязани и Великденските празници. Те ще започнат с фолклорното надпяване „С песен по Великден”, което ще се проведе на Велики четвъртък - 25 април от 10:00 ч. в Етнографско-възрожденския комплекс, където ще могат да се чуят Великденски песни и всеки да се включи в шаренето на перашки.Вижте още

Лом изпраща своите абитуриенти

С червен килим, цветна арка и много балони бяха изпратени зрелостниците на Профилирана гимназия "Найден Геров". Тържеството се проведе на централния площад в града. Музикален поздрав към тях отправиха децата от вокална група "Шоколадче", след което в небето полетяха балони, пуснати от зрелостниците с пожелание за попътен вятър. Баловете продължават и..

публикувано на 25.05.19 в 16:37

Доставят машините за гласуване до определените секции във Врачанско

Машините са пристигнали в областния център тази нощ. "Предоставили сме график с часовете, в които общинските администрации ще раздават материалите на секционните комисии по общини. Графикът е предоставен още на 23-и на фирмата доставчик. Не сме запознати с конкретен график на доставчика на машините, но следва същите да се съобразят с времето, в което..

публикувано на 25.05.19 в 13:40

Изборните урни в Новоселска община очакват над 2000 избиратели

Общият брой избиратели в Община Ново село е 2 180 човека. За спокойно протичане на изборния ден са осигурени 7 стационарни секционни избирателни комисии – по две в Ново село и Винарово и по една в селата Неговановци, Флорентин и Ясен. За първи път в общината са определени и две секции, в които ще има машинно гласуване . Секция № 1 е в общинската..

публикувано на 25.05.19 в 13:24

11 избирателни секции в Лом са преместени заради ремонти

Общинската управа в Лом напомня, че поради ремонти в сградите на училищата "Никола Първанов", "Константин Фотинов", "Отец Паисий" и Младежкия дом в кв. "Боруна", избирателните секции с номера 001, 002, 006, 007, 008, 012, 015, 016, 021, 022, 026, са преместени в съседни сгради. Секции № 001, № 002 са преместени в сградата на бившето училище в..

публикувано на 25.05.19 в 12:28

Откриха 57-мия Национален конкурс-рецитал за Ботевска и възрожденска поезия и проза

Във Враца откриха 57-мия Национален конкурс-рецитал за Ботевска и възрожденска поезия и проза /любители/. "За мен е удоволствие, от името на кмета на Община Враца – Калин Каменов, да открия Националния конкурс и да бъдем заедно в тези дни, когато сърцето на България пулсира във Враца", каза при откриването заместник кметът Петя Долапчиева в..

публикувано на 25.05.19 в 12:13

Културен център "Йордан Радичков" отвори врати в Берковица

В деня на най- българския празник, 24 май, в Берковица отвори врати културен център на името на сърцеведа на Северозапада Йордан Радичков . Писателят е учил в берковската гимназия и тук има много приятели и сподвижници, роднини и съселяни от Калиманица. Центърът се помещава в обществена сграда до читалището, преотстъпена за тази цел от Общината. Сред..

публикувано на 25.05.19 в 09:36

100 години отбелязва читалището в село Игнатица

На 25 май /събота/ мездренското село Игнатица имат двоен празник – 100 годишнина на народно читалище "Никола Вапцаров" и празник на селото.    Тържеството ще бъде открито от Литаковската  духова  музика, която ще свири пред читалището от 9.30 часа. Програмата ще продължи на сцената с официална част  и празничен концерт. Участници в концерта ще бъдат..

публикувано на 25.05.19 в 09:10