Художник от Мездра с изложба във Враца

Снимка: Петко Котларски

По повод 85 годишнината на Любомир Минковски Художествената галерия "Иван Фунев" при РИМ-Враца и ГХГ-Мездра организират съвместна изложба на твореца, която ще бъде открита днес от 17.00 часа в малката зала на врачанската галерия. Ще бъдат изложени платна на Минковски собственост на двете галерии, както и от частната му колекция.

Считан за един от най-популярните мездренски художници, Любомир Минковски на 23 април навършва 85 години. Той е роден през 1934 година в Царско село /сега Царевец/. През 1959 година завършва Художествената академия София при професор Георги Богданов със специалност "Декоративна и орнаментална живопис". Една година преподава в Института за детски учители в Смолян, а след това живее и твори в Мездра, София и Враца. В Мездра той преподава рисуване и води кръжок по рисуване в градското читалище.

През 1971 година е един от основателите и първи уредник на Градската художествена галерия. Автор е на множество живописни платна, притежание на художествени галерии в цялата страна и на частни колекции. Съавтор е със скулптура Цено Ценов на декоративното пано /мозайка/ на южната фасада на община Мездра и сграфито на източната фасада на бившата сграда ТПК.Издал е сборник разкази "Писах во камце" през 2004 година.

Минковски е носител на орден "Кирил и Методий" първа степен, наградите на Враца за принос в областта на културата и за живопис на името на Цено Тодоров, както и на юбилеен медал за цялостен принос в развитието та ГХГ в Мездра през 2006 година.Вижте още

100 години отбелязва читалището в село Игнатица

На 25 май /събота/ мездренското село Игнатица имат двоен празник – 100 годишнина на народно читалище "Никола Вапцаров" и празник на селото.    Тържеството ще бъде открито от Литаковската  духова  музика, която ще свири пред читалището от 9.30 часа. Програмата ще продължи на сцената с официална част  и празничен концерт. Участници в концерта ще бъдат..

публикувано на 25.05.19 в 09:10

Пристигнаха машините за гласуване в област Видин

Тази сутрин във Видин пристигнаха машините за гласуване, които ще бъдат разпределени в секционните избирателни комисии на територията на областта. 45 са машините, уточни Красимир Герасимов- представител на фирмата доставчик: "Първо потеглят за селата. До половин час тръгва първият човек. Всички машини в общината са от 13 и 30 часа. Момчетата сега ще..

публикувано на 25.05.19 в 08:33

Откриха "Ботеви дни 2019" във Враца

Кметът на Враца Калин Каменов откри снощи тазгодишното издание на "Ботеви дни". Събитията през следващите 10 дни са посветени на 143 г. от подвига на Войводата и неговата чета във Врачанския балкан. Те ще завършат с поклонението на връх Околчица на 2 юни. Церемонията започна с кратка театрализация, проследяваща последните дни от живота на Христо Ботев,..

публикувано на 25.05.19 в 08:05

Празнично шествие за 24 май премина по улиците на Белоградчик

С празнично шествие по главната улица на Белоградчик започна отбелязването на Деня българската просвета и култура и славянската писменост. В него участваха децата от ДГ "Иглика", НУ "Васил Левски" и СУ "Христо Ботев", както и представители на културните организации и институции. Прeд събралото се множество на площад "Възраждане" кметът..

публикувано на 24.05.19 в 17:56

За 24 май наградиха просветни дейци в Монтана

В Монтана за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост обявиха носителите на  почетна значка на община Монтана и почетното отличие "Неофит Рилски" на министъра на образованието. Отличените са   92-годишният  доктор - физиотерапевт Георги Б.Георгиев популярен с периодичните си анализи в местни вестници,..

публикувано на 24.05.19 в 17:00

Паметник на кинорежисьора Людмил Кирков е открит във Враца

Кметът на Враца Калин Каменов и актьорът Филип Трифонов откриха официално паметник-чешма в памет на емблематичния кинорежисьор Людмил Кирков, роден във Враца и заснел едни от най-великите български филми - "Момчето си отива", "Оркестър без име", "Селянинът с колелото". Идеята за създаване на монумента е на инициативен комитет "В памет..

публикувано на 24.05.19 в 16:00

За 24 май наградиха учители и изявени деятели на културата

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост беше отбелязан във Видин с празнично шествие, награждаване на изявени деятели и концерт. Шествието потегли от средно училище "Цар Симеон Велики" към откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров". Духовият оркестър при училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 24.05.19 в 15:25