Над 700 000 лева влизат в община Ново село за интеграция

Снимка: Радио ВИДИН

Вече е подписан договорът с Министерството на труда и социалната политика за финансирането на социално-икономическата интеграция на уязвими групи в община Ново село. Безвъзмездната финансова помощ от е в размер на 705 716,36 лв. и се предоставя по две оперативни програми (ОП). Средствата от ОП „Развитие на човешките ресурси“, които са в размер на 485 274,53 лв., ще се вложат в обучение и откриване на нови работни места. От втората – ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ средствата в размер на 220 441,83 лв. ще се използват за активно социално приобщаване на маргинализираните групи.


За първи път община Ново село ще включи почти всички институции на територията с една цел-  решаване проблемите на ромите и уязвимите групи. Освен Общинска администрация, която ще осъществи ръководството и контрола, партньори на проекта ще бъдат Сдружение „Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“- Ново село, Детска градина „Акад. Стефан Младенов“, Общинско предприятие „БКС-Ново село“ и Народно читалище „Земеделец-1874“ Ново село.


Основните проблеми, които трябва да се решат, са подобряване на неблагоприятната среда на живот, демотивацията на родителите да изпращат децата си на училище, липсата на мотивация за включване в трудова заетост, подобряване на достъпа до образователни, здравни и културни услуги. Във връзка с това са разработени различни дейности за привличането на тази част от общността в различни събития, като се започне от най-ранна детска възраст.


Проектът ще се осъществи в рамките на 24 месеца. В резултат на него се очаква да се повиши обхващането и задържането на децата в образователната сфера, осигуряване на равен достъп до здравните услуги на малцинствата, както и повишаване на здравните им знания, подобряване на достъпа до пазара на труда и дела на заетите хора от етническите групи. Като индикатор за успешна реализация на дейностите ще бъде не само обхващането на малцинството, но и на други хора в неравностойно положение за участие в нея.


Кметът на общината Георги Стоенелов обеща по тази програма да бъдат създадени около 40 нови работни места. Срокът на трудовата заетост е с различно времетраене като най-краткият е три месеца.

Вижте още

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32

Експерти от фонд "Земеделие" провериха къщи за гости край Белоградчик

Къщи за гости край Белоградчик проверяваха експерти от Държавен фонд "Земеделие". Туристическите обекти в селата Рабиша и Чифлик са изградени с пари по Програмата за развитие на селските райони и са сред 288-те в страната, за които петгодишният период на мониторинг не е приключил. В село Рабиша експерти проверяваха бистро с паркинг и..

публикувано на 19.06.19 в 17:30

Престижни отличия за бъдещи строители от Видин

Видинските ученици от професионална техническа гимназия "Васил Левски" се завърнаха с награди от участието си в Националното състезание по професионално направление "Строителство" - "Най-добър млад строител". Състезанието се проведе в професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов" в град Велико Търново. Ученици..

публикувано на 18.06.19 в 17:10
Кремена Станилова

Кремена Станилова: Водата е най-бързият начин да снижим стреса

Човешкото тяло се състои от 70-75% вода и според изследванията дори минималната дехидратация влияе на процесите в него, каза в "Направление здраве" психологът и психотелесен терапевт Кремена Станилова . Тя добави, че самата вода разнася хормоните и всички полезни вещества и е нормално, когато тялото има достатъчно вода, хормоните да достигат до..

публикувано на 18.06.19 в 13:53

Внимание- мотористи на пътя!

Със затоплянето на времето в интензивния трафик по пътищата на страната все по често се включват и любителите на свободния дух- мотористите. Засилени проверки на водачите на мотоциклети ще се провеждат през следващите дни, като ще се следи за нарушители, които умишлено крият регистрационните си номера, както и за използването на обезопасителни..

публикувано на 17.06.19 в 15:20

Слизането на Светия Дух над апостолите

В осмата неделя след славното Христово Възкресение, Църквата тържествено отбелязва големия ден в историята на Христовата Църква, а именно Петдесетница. "Кои са най-забележителните промени, които могат да бъдат знак, че Божият Дух действа в душата на човека? Има мигове, в които човекът отдаден на позивите на света и..

публикувано на 16.06.19 в 08:00

Герой от телевизионен сериал на рождения си ден не иска подаръци, събира дарения за деца

В "Заедно" този петък говорим за благотворителност, доброволчество и кампанията "Антидрога" на  "Инер уил клуб"- Видин. Калин Димитров, познат като Денис от телевизионния сериал „София ден и нощ“ отправя покана към гостите на рождения си ден вместо да носят подаръци, да оставят дарения. Събрани са над две хиляди лева. Те ще са за..

публикувано на 14.06.19 в 18:00