Над 700 000 лева влизат в община Ново село за интеграция

Снимка: Радио ВИДИН

Вече е подписан договорът с Министерството на труда и социалната политика за финансирането на социално-икономическата интеграция на уязвими групи в община Ново село. Безвъзмездната финансова помощ от е в размер на 705 716,36 лв. и се предоставя по две оперативни програми (ОП). Средствата от ОП „Развитие на човешките ресурси“, които са в размер на 485 274,53 лв., ще се вложат в обучение и откриване на нови работни места. От втората – ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ средствата в размер на 220 441,83 лв. ще се използват за активно социално приобщаване на маргинализираните групи.


За първи път община Ново село ще включи почти всички институции на територията с една цел-  решаване проблемите на ромите и уязвимите групи. Освен Общинска администрация, която ще осъществи ръководството и контрола, партньори на проекта ще бъдат Сдружение „Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“- Ново село, Детска градина „Акад. Стефан Младенов“, Общинско предприятие „БКС-Ново село“ и Народно читалище „Земеделец-1874“ Ново село.


Основните проблеми, които трябва да се решат, са подобряване на неблагоприятната среда на живот, демотивацията на родителите да изпращат децата си на училище, липсата на мотивация за включване в трудова заетост, подобряване на достъпа до образователни, здравни и културни услуги. Във връзка с това са разработени различни дейности за привличането на тази част от общността в различни събития, като се започне от най-ранна детска възраст.


Проектът ще се осъществи в рамките на 24 месеца. В резултат на него се очаква да се повиши обхващането и задържането на децата в образователната сфера, осигуряване на равен достъп до здравните услуги на малцинствата, както и повишаване на здравните им знания, подобряване на достъпа до пазара на труда и дела на заетите хора от етническите групи. Като индикатор за успешна реализация на дейностите ще бъде не само обхващането на малцинството, но и на други хора в неравностойно положение за участие в нея.


Кметът на общината Георги Стоенелов обеща по тази програма да бъдат създадени около 40 нови работни места. Срокът на трудовата заетост е с различно времетраене като най-краткият е три месеца.

Вижте още

Труден е пътят, за да стане едно училще иновативно

Експертна комисия към МОН   посети училището в Ново село и видинските училища ОУ "П.Р. Славейков" и  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", за да се запознае с иновативните методи на преподаване. Иновативните училища са сравнително ново нещо в България и вече за трета година с приемането на новия закон за образованието стана възможно реализирането на..

публикувано на 23.04.19 в 16:30

Дни на професиите във Враца

Най-новите и атрактивни професии, които ще се изучават в учебните заведения през новата учебна година, бяха представени във Враца . В събитието "Дни на професиите" участваха средни училища, професионални и профилирани гимназии, които подредиха свои щандове в Младежкия дом в града. Посетителите имаха възможност да разгледат и дегустират от кулинарните..

публикувано на 23.04.19 в 14:20

Д-р Григор Томов: Хората от Северозапада имат право на най-доброто лечение

Нова модерна апаратура получи Комплексният онкологичен център във Враца, коЙто обслужва пациенти и от областите Видин и Монтана. Това е най-добрата апаратура в света в момента, произведена е от водещи фирми, обясни в предаването "Направление здраве" управителят на лечебното заведение д-р Григор Томов . Той уточни, че апаратурата е за работата на..

публикувано на 22.04.19 в 18:31
Дарина Василева

Джак, Майк и Спайк

Кучетата от породата  Джак Ръсел териер са много темпераментни . Те са подходящи любимци за хора, които обичат движението. Ще ви дадат цялата си любов, но ще искат да играят, лаят и подскачат.  Дарина Василева от Монтана е горд собственик на три кучета от тази подвижна порода -  Джак , Майк и Спайк . Баща и син и едно намерено на улицата. Как живеят..

публикувано на 22.04.19 в 11:33

Видинското ОУ "Иван Вазов" празнува

Видинското училище "Иван Вазов" започна отбелязването на своя 57-ми рожден ден. Ученици ще посетят Берковица и Белоградчик, каза за Радио ВИДИН директорът Пролетка Цветкова : "Имаме екскурзия с учениците. Част от тях ще посетят Берковица и къщата-музей на Иван Вазов, защото, знаете, той там е живял и работил, известно време, а в събота, от..

публикувано на 19.04.19 в 15:00
Мария Пеева, блогър и преводач,  автор на книгата

Мама Нинджа представя книга във Видин

Мария Пеева, известна с блога си "Мама Нинджа", ще представи пред читатели от Видин  първия си роман „Писмо до сестра ми“, написан съвместно с доктора по клинична психология Люси Рикспуун от САЩ. Книгата разказва историята на две сестри, които са неразривно свързани, но и много различни.  "Не познавах Люси Рикспуун на живо, когато започнахме да..

публикувано на 18.04.19 в 16:05

Отбелязваме Европейския ден на пациента

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени..

публикувано на 18.04.19 в 11:54