Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 април 2019 година

Снимка: Ива Антонова

Отбелязват 20 годишнина от учредяването във Враца на първият у нас ученически общински съвет. Тържествената вечер ще се състои в Младежкия дом в града. Празникът ще срещне настоящия екип на младежкия парламент с бивши участници в тази структура. Събитието ще се проведе в 18.00 часа, всички председатели на ученическите общински съвети през изминалите 20 години ще присъстват.

Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение "Задържане под стража" на кмета на община Чупрене Ваньо Костин, обвинен от Специализираната прокуратура за длъжностни престъпления. Съдът прие тезата на прокуратурата за наличие на обосновано предположение, че кметът Костин е автор на престъпленията, за които е привлечен към наказателна отговорност. Съдът прие също, че при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият може да извърши друго престъпление или да повлияе на свидетели по делото. Определението на Специализирания наказателен съд може да бъде обжалвано пред втората инстанция. Ваньо Костин бе задържан на 9 април 2019 година при операция на Специализираната прокуратура, подпомогната от Антикорупционната комисия и Дирекция "Жандармерия" в МВР.

Община Козлодуй получи финансиране в размер на 1,242 милиона лева за изграждане на 2 км канализация на три улици. Общината е одобрена за финансиране от ПУДООС /Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда/ на проект за "Реконструкция и рехабилитация на участъци от канализационната мрежа на гр. Козлодуй". По проекта ще  изграждане на 600 метра нова канализация по улица "Кирил и Методий", 680 метра по участък от улица "Цанко Церковски" и 860 метров участък от улица "Стефан Караджа" между улица "Освободител" до Околовръстен път. Проектирането, строителният и авторският надзор са в размер на 49 000 лева и са финансирани от общинския бюджет. Изпълнението на строителните работи ще стартира през есента на 2019 година.

Електронното подписване на документи за по-голяма част от общинските структури вече е факт, каза секретарят на Община Видин Иванела Андреева. Процесът за електронен обмен на съобщения и документи с всички администрации в страната е започнал през 2017 година и дава  възможност за предоставяне на бързи и качествени услуги в кратки срокове. Иванела Андреева добави, че е премахнат хартиеният обмен между Общината, детските градини, училищата и общинските предприятия.

В най-малкото село в община Враца- Мало Пещене в неделя ще се произведе местен референдум.

Най-възрастната жителка на община Бойчиновци отбеляза своята 100-годишнина.

Регионална здравна инспекция (РЗИ)- Монтана е обявила две свободни стажантски позиции за провеждане на летен стаж на студенти.

На 16 април, на площад „Македония“ във Враца ще се проведе поредното издание на Панаир на образованието.

За поредна година Община Враца, съвместно с клуб „Харизма тийм“, организира спортна проява, с която ще се отбележи Световният ден на предизвикателството.

Видин е домакин на националния кръг на 15-ата Национална олимпиада по география и икономика.

Учениците от първи "в" клас на Основно училище "Любен Каравелов" във Видин проведоха тържествен урок "Букволандия".

Радослав Попов от Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I"- Видин се класира на престижното шесто място в България на националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование в Смолян. Талантливият ученик постигна успеха в първа състезателна група в конкуренция на 60 връстници от цялата страна. Радослав Попов  събра 97.40 точки, а пред него са единствено възпитаници на Националната природоматематическа гимназия и Софийската математическа гимназия.

15 април е последната дата, до която желаещите от Враца и Монтана могат да се включат в програмата на "Заедно в час" и да подадат своите кандидатури. Одобрените кандидати ще преминат интензивно обучение през лятото, а от септември ще започнат двегодишната си работа като учители в 11 области на България.

Пролетно почистване организира Община Вършец в събота, 13 април. В него могат да се включат всички желаещи, прикани кметът Иван Лазаров. Стартът е в 9.00 часа, като от Общината са осигурени ръкавици и чували за смет. Ще се почистват входните артерии на Вършец откъм Берковица и Монтана, районите около жилищата. Вършечани могат да се включат и в засаждането на цветя в парковете, в центъра и пред Общината. При благоприятно време ще се боядисват и пейките в кътовете за отдих. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29