Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен на приблизително равно разстояние от столиците София, Белград и Букурещ. Перспективи за този район има също в развитието на туризма и земеделието. Според кмета на Община Видин Огнян Ценков има неизползвани възможности за привличане на инвеститори в региона, а това е от жизнено важно значение за неговото икономическо съживяване. Привличането на инвеститори е ключова цел и на местната власт във Враца, неведнъж е заявявал и кметът на Общината Калин Каменов. Постижимо ли е това, обаче и има ли наченки на първи стъпки в правилната посока? 

Три ключови инвестиции трябва да се осъществят в началото на 2019 година в периферията на Северозападния регион, в градовете Плевен и Ловеч. Постепенно ще се върви и към "по- тежките" градове, като Видин- това обяви в края на 2018 година в интервю за Българското национално радио Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Той прогнозира, че в България могат да се произвеждат електромобили или поне на този етап да имаме част от производството за тази специфична индустрия. 

В началото на миналата седмица беше направена първата копка на най-големия завод в новата история на Враца след социализма. Семейна компания от Германия ще изгради предприятие за автомобилни кабели с обща инвестиция от 22 млн. лева Започва ли по този начин градът под Околчица новия си индустриален живот? 

За строителството на предприятието е избрана плевенска компания с портфолио от заводи в Плевен и Димитровград. В завода във Враца, обаче, моделът не е строителство по мярка, запазване на собственост и отдаване на лизинг на чуждия инвеститор, а класическо изграждане на предприятието. Производствената сграда ще се строи на пълен инженеринг, каза за Радио ВИДИН Светослав Богалински, директор "Бизнес развитие" във фирмата, ангажирана със строителството на новия завод и допълни:

"Да се надяваме, че ще се възроди Българският Северозапад. Правим доста, както се вижда в последно време в тази посока- Ловеч, Плевен, Враца, в Монтана има разни неща. Иначе за самия завод- предстои разширение, започваме с първа фаза от 10 000 квадратни метра- производство, складова част и офисни площи. Заводът е за авточасти- кабелни инсталации, по- специфични и навигационни системи. Доколкото знам от инвеститора на първа фаза ще бъдат заети около 300 души." 

Сградата, която ще се използва за производство на кабели за данни и електронни компоненти за водещи производители на автомобили и доставчици на системи, ще е изцяло съобразена с нуждите на инвеститора, уточни още Светослав Богалински. Строителството трябва да приключи до началото на декември, което ще позволи монтажът на оборудването да се извърши в рамките на същия месец. По този начин, според предварително зададения график, в началото на следващата година сградата трябва да бъде въведена в редовна експлоатация. Според предварителните планове производството в новия завод трябва да започне през 2020 година. 

Регионът на Северозападна България има неизползван потенциал за развитие, който може да го изведе от негативната европейска класация- това каза преди време изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев, по време на срещата си с кметовете на Общините Видин и Враца. Според него, необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. 

"За да можем да привлечем инвеститори, които създават висока добавена стойност, има доста неща да се променят. Немският инвеститор, без да звучи обидно, е направил сериозна преценка, че инвестицията във Враца е нещо, което е доходоносно, поради това, че това е относително непривлекателен продукт за масовия производител. Тези предприятия се случиха по правило основно в Източна Европа. Към настоящия момент тази инвестиция е логична, но въпросът е дали това ще даде онзи мечтан тласък на Северозападна България, а моят отговор е "не"."

Как видинчани посрещат новината за строителството на новия завод във Враца и оптимисти ли за индустриалното развитие на този край:

"Ние сме "Северозапазена България" и кметството, и ръководството на Общината трябва да се моли, да реве и да плаче, да ги натисне и да каже, че и на нас трябва да се обърне внимание... Чуждите инвестиции са временни и нашите управници никога не взимат правилните решения."

Община Монтана от години работи в посока привличане на чужди инвестиции в региона. Тази седмица дори кметът Златко Живков е на посещение с 6-членна делегация в китайския град Инчуан, център на провинция Нинся Хуей. Местните власти в двата града имат споразумение за партньорство в областта на образованието, земеделието, културата, туризма и спорта, подписано праз август 2018 година. 

"Определено през последните 3- 4 години има засилен инвеститорски интерес от страна на външни инвеститори в региона. Откакто през 2015 година се пусна и обходът на град Монтана инвестиционният интерес още се засили"- коментира заместник кметът на Община Монтана Диман Георгиев.

В Община Кула очакват чрез белгийска инвестиция да започне реалното строителство на предприятие за преработка на етерични масла и дистилерия. Освен това ще се пусне в експлоатация и сушилна за производство на пелети. Тя ще поеме около 50 работници, което е добре дошло за този регион, коментира кметът на Община Кула Владимир Владимиров.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Кметът на Лиляче: Кражбите спряха, защото в началото почти не спях нощем

Това обясни в рубриката "Добро утро, кмете", Цветослав Цветков , кмет на врачанското село Лиляче. То е едно от най-големите села в община Враца и се намира само на 14 км от общинския център. Разположено е в своеобразен карстов район с много пещери, пропасти и извори. През този терен река Лиляшка бара с времето е издълбала интересен скален мост,..

обновено на 24.05.19 в 17:00

Живеем в пренаселени домове

Около 40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове , показва статистика на Евростат. Значението  на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Според статистиката, в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97%..

публикувано на 23.05.19 в 13:26

Повишава ли се стандартът ни на живот

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт . В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от..

публикувано на 22.05.19 в 12:00

Колебаещите се ще определят победителя в изборите

Какви са нагласите дни преди изборите на 26 май в България? Четири партии се очертават със сигурно представителство в Европарламента, показват данните от последното проучване на "Барометър България", направено между 10 и 15 май сред  843 души чрез телефонно интервю и със собствено финансиране на социологическата агенция.  "Четирите сигурни..

публикувано на 21.05.19 в 14:35

Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне..

публикувано на 20.05.19 в 16:31

"Умните къщи"- глезотия или неизбежно бъдеще

Развитието на информационните технологии през последните десетилетия е толкова интензивно, че не случайно се наложи твърдението, че днес живеем във века на информационните и комуникационните технологии. Освен в областта на изчислителните системи и комуникациите, информационните технологии навлизат във всички сфери на живота. Едно място, където те..

публикувано на 16.05.19 в 13:58

Как църковната камбана на видинското село Връв започна да бие в отсрещното румънско село

Църквата "Свети Никола" в бреговското село Връв е една от най-старите в  района, като строежът ѝ започва още през 1846 година. Тя се намира в близост до старата римска крепост Дортикум. Местните разказват, че преди много години църквата е била дървена и след едно нападение от черкези, храмът бил подпален и напълно изгорял. От него останало..

обновено на 15.05.19 в 14:51