Представят сборник за Видинския митрополит Неофит

Премиерата на книга за Видинския митрополит Неофит ще се състои във Видин. Сборникът "Митрополит НЕОФИТ Видински - велик духовен водач" ще бъде представен от неговия съставител Виктория Караабова-Стоянова, председател на Фондация "Постижения“ и родственица на митрополит Неофит:

"С изключителен трепет направих моето проучване за него, защото това е една колосална личност, която не може да се побере в рамките просто на един духовник. Той  е и светска личност, и благотворител, и организатор, и мениджър, ако трябва да бъдем със съвременната терминология, и вдъхновител. Така че за мен наистина това е една вдъхновяваща личност, която показва по какъв начин днешният човек, който има претенцията да влезе в политиката, в обществения сектор, или където и да било, би могъл да държи себе си, да отстоява тези ценности, за да може най-малкото да бъде пример за тези след него."


Книгата проследява историята на видния духовник и събитията, проведени през 2018 година за отбелязване 150 години от неговото рождение. Целта на това и на следващите събития, които предстоят, е да направят връзка с предстоящото честване на 50 години от кончината на митрополит Неофит, добави Виктория Караабова - Стоянова.

Гост на премиерата на сборника ще бъде Райна Антонова от Регионалния исторически музей-Стара Загора. Тя ще проследи връзката на Видинския митрополит Неофит с неговия духовен водач - Старозагорския митрополит Методий:

"Неофит е възхитен от дейността на Методий, от дейностите му по благоустрояване на красивия парк над града и именно вдъхновен от него, знаете, че откупува една блатиста местност край Видин и я превръща в парк, който видинчани и до днес наричат "Владикина бахча". Сред големите му заслуги е и дейността по спасяване на българските евреи, именно за това е предложен за обявяване за Праведник на света..."


На представянето на сборника ще присъства Видинският Митрополит Даниил. Той ще припомни факти от биографията на духовника, управлявал Видинска епархия в продължение на 57 години. Началникът на видинския "Държавен архив" Светлана Кръстева ще направи презентация на преминали през годините паметни чествания и изложби, свързани с живота и делото на архиерея.

Представянето е част от честванията на 149 години от основаването на Народно читалище "Цвят" Видин, което ще бъде негов домакин. Събитието ще се състои от 17:30 часа в салона на културното средище.
Вижте още

Наближават Летни вечери на операта и балета "Баба Вида"

С грандиозния спектакъл на една от най-любимите и популярни опери "Набуко", на 2 август във Видин   ще започне фестивалът  "Летни вечери на операта и балета "Баба Вида" . За първи път на единствената изцяло запазена българска крепост в България ще бъде изградена сцена, която ще бъде над 300 квадрата. Ще има трибуни за зрители с над 800 места...

публикувано на 23.07.19 в 17:35

"Горчиво" за младоженците и за любителите на тихите нощи

Ромските сватби през летните месеци са запазена марка на видинския квартал "Нов път" - шумни, многолюдни, разточителни и често смущаващи нощния покой, не само в квартала, но и в целия град. Тържества има почти всяка вечер, а понякога и по повече от едно. Две сватби са празнувани в квартала снощи, когато полицаи, граничари и жандармеристи..

публикувано на 23.07.19 в 17:04

Детски забавления на "Дунавски вълни"

Богата и атрактивна е програмата за децата в рамките на фестивала "Дунавски вълни". Днешният ден започна с  Детски пленер "Моят Видин" . До Библиопощата за младите художници бе подговен кът за рисуване, осигурени материали, платна, стативи и всичко необходимо, за да покажат таланта си. Художникът Петър Дарковски даваше насока на малчуганите, като им..

публикувано на 23.07.19 в 14:00

Деца от Врачанско твориха в будителска работилница

Врачанският митрополит Григорий участва в будителска работилница за детско творчество, посветена на св. Софроний Врачански. Тя събра в регионалната библиотека във Враца десетки деца на различна възраст от града и селата Згориград, Паволче и Чирен. Това е втората работилница, която отваря врати в регионалната библиотека "Христо Ботев". През тази..

публикувано на 22.07.19 в 17:55

Слънчевите очила-начин на употреба

Лято е, а слънцето освен приятел, може да бъде и наш враг, особено когато става въпрос за очите ни. То е опасно за очите ни заради ултравиолетовите лъчи (UV), които минават и през облаците. Освен това заради яркостта си всеки е изпитвал заслепяване, дискомфорт, който ни кара да притваряме очи. За наше щастие обаче и за това сме намерили решение-..

публикувано на 22.07.19 в 16:00

Странната и неразбираема молба на гадаринските жители

В Петата неделя след Петдесетница, Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство. "И когато стигна на отвъдния бряг, в страната Гергесинскa, срещнаха Го двама, хванати от бяс..." (Мат...

публикувано на 21.07.19 в 08:00

"Лейди Гергана" - историята на една видинчанка

Днес ви срещаме с авторката на емблематичната, диалектна северозапазна книга " Лейди Гергана " - Цветелина Цветкова от Видин. Историята на Цвети става известна, чрез литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки" . Пощенска кутия за приказки е за любители на късия разказ, които изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се..

публикувано на 19.07.19 в 17:55