Представят сборник за Видинския митрополит Неофит

Премиерата на книга за Видинския митрополит Неофит ще се състои във Видин. Сборникът "Митрополит НЕОФИТ Видински - велик духовен водач" ще бъде представен от неговия съставител Виктория Караабова-Стоянова, председател на Фондация "Постижения“ и родственица на митрополит Неофит:

"С изключителен трепет направих моето проучване за него, защото това е една колосална личност, която не може да се побере в рамките просто на един духовник. Той  е и светска личност, и благотворител, и организатор, и мениджър, ако трябва да бъдем със съвременната терминология, и вдъхновител. Така че за мен наистина това е една вдъхновяваща личност, която показва по какъв начин днешният човек, който има претенцията да влезе в политиката, в обществения сектор, или където и да било, би могъл да държи себе си, да отстоява тези ценности, за да може най-малкото да бъде пример за тези след него."


Книгата проследява историята на видния духовник и събитията, проведени през 2018 година за отбелязване 150 години от неговото рождение. Целта на това и на следващите събития, които предстоят, е да направят връзка с предстоящото честване на 50 години от кончината на митрополит Неофит, добави Виктория Караабова - Стоянова.

Гост на премиерата на сборника ще бъде Райна Антонова от Регионалния исторически музей-Стара Загора. Тя ще проследи връзката на Видинския митрополит Неофит с неговия духовен водач - Старозагорския митрополит Методий:

"Неофит е възхитен от дейността на Методий, от дейностите му по благоустрояване на красивия парк над града и именно вдъхновен от него, знаете, че откупува една блатиста местност край Видин и я превръща в парк, който видинчани и до днес наричат "Владикина бахча". Сред големите му заслуги е и дейността по спасяване на българските евреи, именно за това е предложен за обявяване за Праведник на света..."


На представянето на сборника ще присъства Видинският Митрополит Даниил. Той ще припомни факти от биографията на духовника, управлявал Видинска епархия в продължение на 57 години. Началникът на видинския "Държавен архив" Светлана Кръстева ще направи презентация на преминали през годините паметни чествания и изложби, свързани с живота и делото на архиерея.

Представянето е част от честванията на 149 години от основаването на Народно читалище "Цвят" Видин, което ще бъде негов домакин. Събитието ще се състои от 17:30 часа в салона на културното средище.
Вижте още

Непрестанната надежда на Разслабления

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления . "…и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше от каквато болест и де бе налегнат." ( Йоан 5 :4 ) "Възлюбени в Господа, братя и сестри, от..

публикувано на 19.05.19 в 08:00

Жители на Черкаски: Не ни върви, защото не вярваме в собствените си сили

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" гостува на село Черкаски . Намира се в община Вършец, а името му идва от руския юрист и държавник Владимир Черкаски. Генади Вельов провери какъв е животът на местните, стигат ли им заплатите и пенсиите, как се справят с поскъпването и доволни ли са от жизнения си стандарт точно по времето, когато в селския..

обновено на 17.05.19 в 19:00

Фестивалът на талантите- за едно по-добро бъдеще

35 училища от област Видин взеха участие във Фестивала на талантите под наслов "Цветове и усмивки" . Всички ученици представиха уменията си в клубовете по интереси и извънкласни дейности. Фестивалът се проведе в Крайдунавския парк пред Библиопощата във Видин. Той беше открит от кмета на общината Огнян Ценков и от началника на Регионалното..

публикувано на 17.05.19 в 16:15

Скалният лабиринт "Пешкето"- един нереален свят край Лиляче

В рубриката "Истории от миналото и днес" ще посетим района на река Лиляшка и намиращите се там природни забележителности. Природата тук е изваяла фантастичен скален лабиринт, наричан от местните "Пешкето" - един причудлив свят, изпълнен с невероятни скални форми и колонии от прилепи. Преданията разказват за съществувалите на това място през вековете..

публикувано на 17.05.19 в 15:15

Деца мериха знания за безопасността на движението

Ученици от област Видин участваха в състезание под надслов "Ваканция здравей! Да играем безопасно", което е част от дейностите по Национална програма "Работа на полицията в училищата“ за учебната 2018/2019 година. В надпреварата участваха шест отбора от училища в областта: СУ "Христо Ботев" - Белоградчик, СУ "Васил Левски" - Кула, СУ "Св. Св.Кирил и..

публикувано на 16.05.19 в 18:15

Иван Жуветов: Който се нуждае от помощ в Румъния, идва при мен

В "Думата имат старейшините" се срещаме с журналиста, преводач, ръководител на Румънски културен център и нереализиран цирков артист Иван Тодоров-Жуветов . Той описва себе си като:  "Доброжелателен, контакти бързо установявам, добър до глупост. В България, когато си много добър казват: "Той е глупав"." Роден е през януари 1942 година..

публикувано на 16.05.19 в 17:00
Детският православен лагер в Лопушанския манастир през 2018 година

Деца ще учат религия на лагер в Лопушанския манастир

Летен детски православен лагер ще се проведе за втора година в Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча". Организатор е Видинска света митрополия. Деца от Видинската епархия ще имат възможност да научат повече за православната вяра. Лагерът, който ще бъде през юли, е безплатен. "Те променят, макар и за кратко, своето ежедневие. Денят започва..

публикувано на 16.05.19 в 16:00