Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин като част от Поклонническия поход "Светият път"

Снимка: БГНЕС

"Светият път" се нарича предстоящият поклоннически поход, който се организира от родолюбиви българи във Велико Търново. Поводът е 550 години от пренасянето на светите мощи на Свети Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир. Участниците в похода ще изминат над 570 км, като ще тръгнат от Велико Търново, ще минат през Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, до Рилския манастир. 

Мощите на светеца са се съхранявали от 1195-та до 1469 година в Търново преди да бъдат изпратени в Рилската обител. Времето, в което ще продължи поклонническият поход ще бъде от 1 до 31 юли.

Паскал Пиперков, един от организаторите на похода, работи като главен асистент във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, освен това е турист, покорил десетте планиниски първенци в България и е вярващ християнин.
Формално неговата професия няма нищо общо с поклонничеството, но като вярващ човек и като турист е привлечен от идеята за поклоннически преходи. Участвал е в подобен поход, който се прави от Богословския факултет на Софийския университет, който  се нарича "Рилският чудотворец".   

"Идеята е, когато отиваме на свято място, това да го направим с някакво усилие- да изминем пътя пеша например. Идеята на поклоничеството е с някакво доброволно усилие да се направи нещо в името на Бога. И така по-пълноценно да се изживее този сакрален момент от срещата със светинята, която е в края на пътя. Идеята е чрез пътя да бъде опознат Бога. През това време ние се радваме на творението, тоест на природата, на всичко, което виждаме по пътя. Тази идея ми дойде доста присърце. Изминаването на пътя София-Рилски манастир в духовен план ме приближи до светеца Свети Йоан Рилски."

Паскал Пиперков участва в поклонническия поход до Рилски манастир, това го вдъхновява да организира подобни поклоннически  походи от Търново с вливане в този път и минаване по места, свързани със Свети Йоан Рилски.

"Това, което правим тази година е малко по-различно. Изминаваме път много близък до оригиналния път на мощите на Свети Йоан Рилски, когато те са пренесени от Велико Търново в Рилския манастир. Това се е случило през 1469 година, били сме вече под робство. Това шествие е повдигнало духа на народа, укрепило е вярата. А и самият светец е осветил този път. Нарекохме този път "Светият път". Става дума за едни над 570 км, които ще изминем това лято."


Организаторите се надяват това да стане всенародно събитие. Самият повод е 550 години, които  са минали от реалното историческо събитие на пренасянето на мощите на светеца от Велико Търново в Рилския манастир. Участниците в "Светия път" ще тръгнат на 1 юли и ще достигнат светата Рилска обител на 31 юли.  Как точно ще бъде организирано това уникално събитие, кой ще може да се включи, откъде и до къде, пеша или с превоз - това уточняваме в разговора с Паскал Пиперков:

"Има възможност за тези, които са силни и здрави да изминат целия път пеша. Ще има придружаващ транспорт. Ще се ходи с лек багаж само с най-необходимото за деня. Нощувките ще бъдат най-вероятно на палаткови лагери. Някой по-немощен може да извърви само част от пътя и да вземе някоя от придружаващите коли и да ни изчака. Не е задължително този, който тръгне в началото да стигне до края. Човек може да си избере някакъв участък, за който да дойде. Може да се включи в рамките на един ден, абсолютно свободно е."

Единственото условие е да се направи предварителна регистрация, за да могат организаторите да заявят определени помещения, територия и да се направи необходимата организация. Паскал Пиперков изказа и предположение, че светите мощи на Свети Йоан Рилски вероятно са минали през Видин на път за унгарския град Естергом, където са престояли от 1183-1187 година. Затова като идея съществува възможността Видин да се включи като част от поклонническия поход в бъдеще. 

Тази година този поклонническият поход "Светият път" ще се съедини с другия поход "Свети Рилски Чудотворец", който тръгва от 1 август и завършва на 6 август в Рилския манастир. Символът на "Светият път" е стилизирано дъбово листо с вписан православен кръст. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15