Стар обичай за Цветница в Спанчевци

Автор:
2
Снимка: Петя Генова

Китното балканско селце Спанчевци от община Вършец ще посрещне светлия празник Цветница със специални тържества. Местното сдружение "Тодорини кукли", подкрепени от кмета на селото Емил Иванов, възстановява автентичен обичай от старите времена. Мотото на инициативата е "Да покажем нашето минало, за да помни нашето бъдеще".

Празникът ще започне в неделя от 11.20 часа, когато глашатай ще събере хората. От четири страни на мегдана ще се съберат участници в народни носии. След това девойките ще се люлеят на специално направена люлка и ще изберат кой момък да ги свали от нея. Ще бъде направена демонстрация на автентични народни носии от региона.

В местната църква "Архангел Михаил" архимандрит Антим, протосингел на Видинска Света митрополия, ще отслужи тържествена служба.


"Най-малкият участник в празника е на 7 месеца, а най-възрастният – на 80 години", съобщи Наташка Станимирова – председател на сдружение "Народен будител".

Галерия

Вижте още

Документална изложба откриват в Берковица

Документална изложба на Държавен архив-Монтана гостува на Къща-музей "Иван Вазов" в град Берковица. Поводът е 107 години от започването на Балканската война, съобщи за Радио ВИДИН доктор Ивайло Пешков директор на музеен комплекс Берковица: "Изложбата представлява табла със снимки, документи и личности от времето на Балканската война 1912-1913г...

публикувано на 18.10.19 в 08:58

Писателят Владимир Зарев получи орден "Стара планина" първа степен

С орден "Стара планина" първа степен бе отличен писателят Владимир Зарев от президента на Република България Румен Радев. Най-висшето държавно отличие получава за заслуги в областта на културата и изкуството. С любовта към Видин, безсъниците и труда заслужавам този орден, коментира за Радио ВИДИН Владимир Зарев : "Защото голяма част от моето..

публикувано на 18.10.19 в 08:41

Снимката на 17 октомври 2019 година

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 17:50

Ремонти затварят временно част от улица "Петропавловска" във Враца

Поради извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект, на 18 октомври, от 08:00 ч. до 17:00 ч., ще бъде ограничено движението по ул. "Петропавловска", в участъка от кръстовището с бул. "Христо Ботев" до кръстовището с ул. "Казашка". Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в..

публикувано на 17.10.19 в 17:48

Община Видин спечели арбитражно дело за близо 8 млн. лева

Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата не е уважил искът на австрийско дружество срещу Община Видин. С решението на съда от 14 октомври са отхвърлени всички предявени искове в размер от близо 7 800 000 лева, а дружеството е осъдено да заплати на Община Видин почти 3 млн. лева и разноските по делото, съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 17.10.19 в 16:23

Откриха ремонтирания път до Цар Петрово (снимки)

Две пътни отсечки с обща дължина около 17 километра са напълно обновени във видинската община Кула. Те обслужват няколко села в обезлюдяващия граничен регион. Пътищата са четвъртокласни и бяха в много лошо състояние десетилетия наред. Строителите са положили нови пластове асфалт, възстановени и стабилизирани са банкетите, почистени и ремонтирани са..

публикувано на 17.10.19 в 15:25

Две секции за хора с увредено зрение или със затруднения в придвижването в Мездра

С решение на ОИК Мездра са определени две секции, в които ще имат право да гласуват избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването на изборите за общински съветници и кметове на 27.10.2019 година. Това са Секция №062700007 в Социалния комплекс /бившата сграда на АПК/ на ул. "Иван Вазов" №2 и секция 062700008 на ул. "Св...

публикувано на 17.10.19 в 15:20