Отбелязваме Европейския ден на пациента

Снимка: Радио Видин

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени ли са българските пациенти днес и какви са правата им? Федерация "Български пациентски форум" е неправителствена организация, която защитава правата на хората с различни заболявания, техният навременен достъп до качествено лечение и подходяща за състоянието им терапия. Предметът на дейност на организацията е защита на правата на гражданите в сферата на здравеопазването и осъществяване на национално представителство на пациентите и пациентски организация. Разговаряхме с Ирина Ценкова, представител на Федерация "Български пациентски форум" за регион Монтана и председател на Сдружение на болните от диабет  "Е10-14":

"Организацията ни съществува вече повече от 10 години с основната цел да запознава обикновения човек с правата му и с възможностите да се лекува в България и да се възползва от законодателството на страната. От много години правим кампании, които достигат до една много широка публика и за тях бяха привлечени много художници, артисти и писатели. 

Защитени ли са пациентите в българския Северозапад и информират ли се за правата, които имат- това попитахме още Ирина Ценкова, представител на Федерация "Български пациентски форум" за регион Монтана:

"Би било пресилено да се каже нещо такова, защото проблемите са в много посоки. Бих казала, че пациентът от българския Северозапад е най- пострадалият от случващото се в страната ни през последните 30 години. Основен проблем е и липсата на кадри в този регион."- допълни Ирина Ценкова.

Поставянето на гражданите в центъра на здравната политика на Европейския съюз започва с гарантиране на спазването на правата на пациентите.  Ето защо е изключително важно да се повишава осведомеността относно правата на пациентите и отговорността на всеки за тяхното спазване. Чувстват ли се защитени пациентите във Видин и знаят ли правата си? Това проверихме в анкета по темата пред видинската Многопрофилна болница за активно лечение "Света Петка":

"Не си знаем правата, питаме приятели, колеги и от там разбираме. Който е преминал по този път вече знае ... Лекарите се отнасят горе- долу нормално, но ние не сме достатъчно информирани, относно лекарската ни система."- коментираха видинчани в Европейскиея ден на пациента.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове към материала.
Вижте още

Разказвай какво ти стори Бог!

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила..

публикувано на 20.10.19 в 08:00

Младежи от шест държави се учат на медийна грамотност във Видин

В предаването днес ви срещаме с младежи от различни държави, които се учат да развиват своята медийна грамотност. Домакин на младежкия обмен е Видин, а организатор- сдружение "Видински фонд "Читалища", по европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм +". Младите хора бяха посрещнати и от екипа ни в Радио..

публикувано на 18.10.19 в 17:40

Редица прояви за Европейската седмица на програмирането в Северозапада

С различни инициативи в Северозапада отбелязват Европейската седмица на програмирането. Някои от тях предстоят през почивните дни. Н ай-голямото IT събитие в Северозападна България "Codeweek" 2019  ще се проведе за шести път тази събота и неделя. Предназначено е за начинаещи и напреднали с интереси в дигиталните сфери - програмиране,..

публикувано на 18.10.19 в 17:32

Пътешествие във времето и пространството с "Гаяни" на сцената в "Баба Вида"

Спектакъл, наречен "Древност и космос" ще представи тази вечер музикална общност "Гаяни" на откритата сцена в средновековната крепост "Баба Вида" във Видин. Групата съчетава различни стилове в музиката и сценични изкуства. Заедно с класическите инструменти използва екзотични. Всеки концерт е уникален, защото изпълнителите разчитат изцяло на..

публикувано на 18.10.19 в 15:35

С балон над Белоградчишките скали

Белоградчишките скали, погледнати отгоре- това беше една от атракциите, която организаторите на демотура за хора над 55 години ни предложиха. Нов поглед и незабравимо изживяване за всички нас – и за двадесетгодишните, и за 60 плюс-  годишните. Защото участниците в петдневната екскурзия, която показа част от забележителности на област Видин и Монтана..

публикувано на 18.10.19 в 11:21

Евростат: Българите най-застрашени от бедност

България е страната в ЕС с най-голям дял от населението, който е застрашен от бедност или социално изключване - 32.8 на сто, или над 2.32 милиона души.Това сочат представените днес данни на Евростат. Проучването излиза на Световния ден на борба с бедността - 17 октомври. Денят се отбелязва от 26 години, като основната му цел е да осведомява и..

публикувано на 17.10.19 в 16:37

Учебна производствена авария бе отстранена във Видин

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 16:13