Отбелязваме Европейския ден на пациента

Снимка: Радио Видин

На днешният 18 април отбелязваме Европейския ден на пациента. Той се отбелязва от 2007 година, когато мрежата от европейски граждански организации "Active Citizenship Network" започва популяризиране на ежегодното му честване, като повод за информиране, обсъждане и предприемане на действия за подобряване на правата на пациентите в Европа. Защитени ли са българските пациенти днес и какви са правата им? Федерация "Български пациентски форум" е неправителствена организация, която защитава правата на хората с различни заболявания, техният навременен достъп до качествено лечение и подходяща за състоянието им терапия. Предметът на дейност на организацията е защита на правата на гражданите в сферата на здравеопазването и осъществяване на национално представителство на пациентите и пациентски организация. Разговаряхме с Ирина Ценкова, представител на Федерация "Български пациентски форум" за регион Монтана и председател на Сдружение на болните от диабет  "Е10-14":

"Организацията ни съществува вече повече от 10 години с основната цел да запознава обикновения човек с правата му и с възможностите да се лекува в България и да се възползва от законодателството на страната. От много години правим кампании, които достигат до една много широка публика и за тях бяха привлечени много художници, артисти и писатели. 

Защитени ли са пациентите в българския Северозапад и информират ли се за правата, които имат- това попитахме още Ирина Ценкова, представител на Федерация "Български пациентски форум" за регион Монтана:

"Би било пресилено да се каже нещо такова, защото проблемите са в много посоки. Бих казала, че пациентът от българския Северозапад е най- пострадалият от случващото се в страната ни през последните 30 години. Основен проблем е и липсата на кадри в този регион."- допълни Ирина Ценкова.

Поставянето на гражданите в центъра на здравната политика на Европейския съюз започва с гарантиране на спазването на правата на пациентите.  Ето защо е изключително важно да се повишава осведомеността относно правата на пациентите и отговорността на всеки за тяхното спазване. Чувстват ли се защитени пациентите във Видин и знаят ли правата си? Това проверихме в анкета по темата пред видинската Многопрофилна болница за активно лечение "Света Петка":

"Не си знаем правата, питаме приятели, колеги и от там разбираме. Който е преминал по този път вече знае ... Лекарите се отнасят горе- долу нормално, но ние не сме достатъчно информирани, относно лекарската ни система."- коментираха видинчани в Европейскиея ден на пациента.

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове към материала.
Вижте още

В "Музикална зона" на 23 май 2019 слушаме Ричард Бона

Ричард Бона е виртуозен камерунски джаз басист, певец и композитор. Произхожда от семейство на гриоти – странстващи певци и поети в Западна Африка, съхранители на устното фолклорно творчество. Съчетава музиката на Западна Африка с култури от цял свят. Рядък африкански артист с доказана репутация в международен мащаб. За критиците -..

публикувано на 23.05.19 в 09:00

Руши се библиотеката в село Буковец

Днес ви срещаме с историята на библиотеката във видинското село Буковец. Повод за пътуването ни дотам бе публикация в социалните мрежи на жена от селото - Катрин Каменова и нейния апел за помощ. Отидохме и видяхме- стара дървена дограма, която е закована, стените се рушат, а покривът тече. "Написах тази публикация и качих снимките, тъй като съм..

публикувано на 22.05.19 в 17:55
Читалището в с. Арчар

Читалища недоволстват от законови промени

Читалищни дейци изразиха недоволството си от изискване в Закона за мерките срещу изпирането на пари, което задължава председателя на читалището като физическо лице, което притежава юридическото лице, отговарящо за всички операции, да бъде вписан в Агенцията по вписванията. В Интернет те са инициирали петиция под наслов "Будителите не сме търговци! За..

публикувано на 22.05.19 в 16:35

Елица Петрова: Грижата за собственото ни здраве е предпоставка за дълъг и достоен живот

Едва 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ето защо тази година Световният ден за борба с хипертонията - 17 май, премина под мотото "Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане" . Какво означава оптимален контрол, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на Фондация "Национална..

публикувано на 20.05.19 в 17:24

Непрестанната надежда на Разслабления

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления . "…и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше от каквато болест и де бе налегнат." ( Йоан 5 :4 ) "Възлюбени в Господа, братя и сестри, от..

публикувано на 19.05.19 в 08:00

Христина Кирилова - за историята като начин на живот

С историка Христина Кирилова си говорим тази седмица в "Калейдоскоп". Разговаряме уж за нея, а всъщност разговорът ни все отива към миналото на Видин, към онези знайни и незнайни наши предци, отдали живота си за свободата на родината. Защото оказва се в забързаното ни ежедневие някак си забравяме за най-висшето благо, което имаме, свободния живот,..

публикувано на 18.05.19 в 19:25

Жители на Черкаски: Не ни върви, защото не вярваме в собствените си сили

Днес рубриката "Добро утро, кмете!" гостува на село Черкаски . Намира се в община Вършец, а името му идва от руския юрист и държавник Владимир Черкаски. Генади Вельов провери какъв е животът на местните, стигат ли им заплатите и пенсиите, как се справят с поскъпването и доволни ли са от жизнения си стандарт точно по времето, когато в селския..

обновено на 17.05.19 в 19:00