Бивши работници в Коми: Навремето изградихме една малка България в сърцето на тайгата - снимки и видео

19
Снимка: Фейсбук

В "Другата истина днес ще се върнем години назад във времето, за да си спомним за българските дърводобивници в Коми. Темата не е случайна- оказва се, че само за периода от 1967 година до 1985 година, през Коми АССР са минали над 100 000 български Снимкаграждани. И нещо интересно- през 1980 година е уреден и въпросът за освобождаване от работа в България на всички желаещи да заминат в Коми, като местата им се пазят.

От българските строители в Коми са построени близо 8 000 км горски пътища в тайгата, 167 000 кв. м жилищна площ за 20 000 наши и съветски граждани, топлоцентрали, 4 общообразователни училища, 4 детски градини за 1 400 деца, една болница и три здравни пункта, както и много заведения за обществено хранене. За поддържане и опазване на техниката са построени ремонтни заводи и гаражи. В България пък са изградени дървопреработвателни заводи за дървесина от Коми.

Това е част от официалната информация за пребиваването на българските работници и специалисти в Коми. Животът им там през годините е оставил незабравими спомени.

Снимка"Доволни сме много. Първо бях сам, после съпругата ми, с която се запознахме в Москва, дойде с договор на работа. Децата си  изучихме тук", разказва 73-годишният Цветан Тодоров от врачанското село Лиляче. В Коми той е прекарал 13 години от живота си:

"Децата завършиха там начално, средно и висше образование записаха, но после"Перестройката" леко пообърка нещата и се наложи да ги прехвърлим в България. Ние живеехме в Усогорск- център на четирите българските селища в Коми. Аз работех към Топлофикация първоначално, а после бях и началник склад. Съпругата ми пък беше счетоводител. Що се отнася до заплащането, мога да кажа, че бе добро, защото бе по-високо от това в България..."

СнимкаНепосредствено след подписването на документа за сътрудничество, между България и бившия СССР, са предприети мерки, така че строителните работи, а оттам и дърводобивът, да започнат във възможно най-кратки срокове. За директор на Горското промишлено предприятие в Коми е назначен инж. Георги Стоев. Започва набирането на работници. На 4 февруари 1968 г., при минус 40 градуса студ в тайгата, е изпратена първата група от 50 души начело с директора по строителството - инж. Никола Петков. Мнозина се поизплашили и искали да се върнат, поради което е изпратена делегация , която успява да ги задържи.
Една от най-ниските температури, отбелязана в годините, когато нашенците са били в Коми, е през зимата на 1978-1979 година- минус 53 градуса.

Снимка"В Коми наистина беше много студено. Ние обаче свикнахме и твърдя, че там бяхме много по-здрави отколкото тук. Аз не си спомням там да съм кашлял...

Когато първите българи дошли в тайгата, там не е имало нищо. После прокарват железницата, после започват да строят и пътищата... Условията за живот бяха прекрасни. Задоволени бяхме с всичко- газ, парно, топла вода, всичко обзаведено. През Коми мина половин България. Четири селища, много народ. В Усогорск имаше две училища от първи до единадесети клас. В останалите български селища също имаше училища. Някои хора бяха дошли за да си изучат децата, други пък заради прословутите леки коли. Навремето да купиш кола не бе толкова лесно. Една малка България в сърцето на Коми.

СнимкаСега, ако държавата съумее да поднови тези връзки с Русия, няма да сбърка. Това ще бъде едно страхотно богатство за нас. Да внасяме дървесина и да подновим взаимоизгодните си връзки. Това би помогнало на много хора..
."

На същото мнение е и Панайот Панайотов от село Черкаски. Той е само на  26 години, когато авантюристичният му дух го отвежда насред тайгата. Един от пионерите, дървосекачи в Благоево и Усогорск- за хората работили там, тези имена значат много:

"Освен че се добиваше дървесина, строяха се и жилища за работниците там. Ние живеехме в домове, построени от български строители. После тези жилища останаха за руснаците. Най-вече за военнослужещите, командировани в другите тогава социалистически страни. И още нещо любопитно- по време на Втората световна война Хитлер е пратил в Коми една войска без да  съобрази, че тук с обикновено войнишко облекло не се живее. Когато докладвали на Сталин за десанта, той само попитал как са облечени. Като разбрал, махнал с ръка и казал да ги оставят. Нямало нужда да се занимават с тях. Там зимата е 8- 9 месеца. Аз съм се качвал на вишка да гледам тайгата. Не можете да си представите за какво става дума. Едно безкрайно Снимкапространство прорязано само от реките. Гори до хоризонта. Но все пак, колкото и да е величествена тази гледка, е леко еднообразна. В гората имаше и много животни. И ние, българите, понеже сме си авантюристи, намерихме начин да си купуваме оръжие и ходехме на лов. Но не мога и да не кажа, че е доста опасно човек да отиде да ловува в тайгата сам...

За съжаление завърши една епопея, свързана с историята на горското ни стопанство, а що се отнася до мен, признавам, че спомените ми за този период от живота ми са изпълнени с носталгия..."

Когато през 1967 г. нашите дървосекачи за първи път слизат на крайната спирка на ж.п. линия Микун - Кослан, пред тях са се ширели безкрайни горски масиви, покрити с кристално чист северен сняг, потопени в тайнствена тишина. Точно там през тези години нашите работници и специалисти оставят и част от своята младост.

Целите интервюта и подробности по темата чуйте в звуковия файл.


В материала са използвани снимки и видеоматериал от групата "Българите работили в Коми", elenа elena, Панайот Панайотов, Георги Адамов

 

Вижте още

Тони Димитрова: "Винаги ми е било приятно да идвам тук"

Обичаната българска певица Тони Димитрова ще изнесе концерт във Видин. Преди изявата гостува в следобедния блок на Радио ВИДИН "Цветовете на деня". "Една песен е едно малко послание, преминава през душата ми и аз я преживявам всеки път... Разпознавам песента, и ако ме докосне, я взимам... Времето отсява и показва коя песен я бива, тя остава в..

публикувано на 19.09.19 в 18:05

Благотворителна фотосесия в помощ на бездомните животни на Видин

Една от най-големите трудности, с които се сблъскват любителите на животни , е липсата на достатъчно средства, които да дарят на любимата си организация или за да подпомогнат четириног приятел в беда. Всяка стотинка може да е от помощ, но какво да правим, ако не разполагаме дори с толкова? Винаги има начин .. Тази седмица под наслов " Снимай се,..

публикувано на 19.09.19 в 16:20

Без телефон зад волана

КАТ започва акция срещу говорене по телефона зад волана. До 22 септември на територията на страната службите на Пътна полиция ще извършват засилен контрол за незаконосъобразното използване на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства. Целта на операцията е да се припомнят още веднъж последствията от пренебрегването на..

публикувано на 19.09.19 в 13:27

В "Музикална зона" на 19 септември 2019 слушаме Анна Томова-Синтова

На 22 септември българската оперна прима Анна Томова-Синтова става на 78 г. Макар вече да не е на сцена, любовта и към оперното изкуство не стихва – продължава да организира майсторски класове у нас и по света. Въпреки че живее в Германия, през април се завърна у нас, за да ръководи вокалната подготовка на певците за предстоящата тогава..

публикувано на 19.09.19 в 09:00

1 200 българчета в Чикаго тръгнаха на училище

Данните изнесе в "Другата истина" генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев . Според него, там се намира най-голяма българска общност зад граница. Само в района на голямо Чикаго живеят между 100 000 и 120 000 души: " Това обуславя и големия брой български училища в Чикаго- ние имаме над 12 училища. А за целия консулски окръг, за който..

публикувано на 18.09.19 в 18:10

Археолози търсят западната порта на крепостта Бонония във Видин

Започна новият археологически сезон в римската крепост Бонония във Видин. Проучването се ръководи от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който бе начело на археологическия екип и през предходните години. Задачата на екипа през този сезон ще бъде да разкрие западната порта на Бонония, обясни археологът:..

публикувано на 18.09.19 в 16:00

Молебен за чадородие бе отслужен във Видин

Двойки с репродуктивни проблеми преминаха безплатни прегледи и консултации във Видин. Организатор е фондация "Искам Бебе" . Като част от кампанията бе отслужен молебен за чадородие в катедралния храм "Свети Димитър". Проектът се казва "Надежда пътува“ и се осъществява между фондация „Искам бебе“ и една столична клиника - каза координаторът за..

публикувано на 18.09.19 в 15:02