110 години Лесотехническа гимназия в Берковица, 110 години професионално образование в област Монтана

Автор:
6
Снимка: Петя Генова

Ученици и учители, родители, гости от областта и цялата страна отбелязаха началото на първото професионално училище в област Монтана - Лесотехническата професионална гимназия.


Сред официалните гости на събитието бяха председателят на ОбС-Берковица Иван Кирилов, кметът инж. Милчо Доцов, доц. д-р Мариус Димитров от Академичния съвет на ВЛТУ, директорът на Северозападно държавно предприятие, гр. Враца инж. Цветко Цветков, Трайка Трайкова – началник на РУО-Монтана, инж. Сашко Каменов – директор на РДГ и др.


Честването започна с празничен водосвет, извършен от Негово Високопреподобие Архимандрит Антим Протосингел на Видинската митрополия.


С вълнение директорът на школото Христина Христова се обърна към всички:

„За мен е чест да ви поздравя за празника – 110 г. Лесотехническа професионална гимназия. Народната мисъл гласи: Ако мислиш за един ден, вземи си храна. Ако мислиш за години напред посади дърво. Ако мислиш за сто години напред, образовай нацията. Това е било веруюто на нашите предшественици – да възпитават качества и добродетели у младите хора, като любов и грижа за гората, да изграждат характерите им и формират ценностната им система. Ние продължаваме този път!“


За постоянни високи резултати и принос към професионалното образование, учебното заведение в лицето на директора Христина Христова получи почетния плакет на РУО-Монтана.


Доц. д-р Мариус Димитров, декан на факултет „Горско стопанство“ към ВЛТУ подчерта важното партньорство с ЛПГ и високата подготовката на възпитаниците й: „Вашите ученици са сред най-добрите ни студенти. И тази година тези, които участваха в националния горски многобой са приети за студенти редовно обучение в нашия университет. Благодарим ви за добрите професионални връзки и взаимодействие.“


Поколения ученици и учители си дадоха среща с усмивка и удовлетворение. За това и символично бяха избрани водещите на тържеството - Цвети от 8-и клас и нейният брат Стилиян – от 11-и клас са трето поколение възпитаници на школото.


Смях и сълзи предизвика словото на Алекс от името на дванадесетокласниците – добра дума за всеки учител стопли сърцата на всички присъстващи. Вълнуващ финал на празника бе изпращането на випуск 2019 г. Те целунаха знамето и си направиха снимки за спомен с любимото училище. В небето бяха пуснати ято гълъби като с пожелани за успешни и благословени дни на всички ученици и учители.


Галерия

Вижте още

Празнично шествие за 24 май премина по улиците на Белоградчик

С празнично шествие по главната улица на Белоградчик започна отбелязването на Деня българската просвета и култура и славянската писменост. В него участваха децата от ДГ "Иглика", НУ "Васил Левски" и СУ "Христо Ботев", както и представители на културните организации и институции. Прeд събралото се множество на площад "Възраждане" кметът..

публикувано на 24.05.19 в 17:56

За 24 май наградиха просветни дейци в Монтана

В Монтана за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост обявиха носителите на  почетна значка на община Монтана и почетното отличие "Неофит Рилски" на министъра на образованието. Отличените са   92-годишният  доктор - физиотерапевт Георги Б.Георгиев популярен с периодичните си анализи в местни вестници,..

публикувано на 24.05.19 в 17:00

Паметник на кинорежисьора Людмил Кирков е открит във Враца

Кметът на Враца Калин Каменов и актьорът Филип Трифонов откриха официално паметник-чешма в памет на емблематичния кинорежисьор Людмил Кирков, роден във Враца и заснел едни от най-великите български филми - "Момчето си отива", "Оркестър без име", "Селянинът с колелото". Идеята за създаване на монумента е на инициативен комитет "В памет..

публикувано на 24.05.19 в 16:00

За 24 май наградиха учители и изявени деятели на културата

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост беше отбелязан във Видин с празнично шествие, награждаване на изявени деятели и концерт. Шествието потегли от средно училище "Цар Симеон Велики" към откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров". Духовият оркестър при училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 24.05.19 в 15:25

50- годишнината на училище "Иван Вазов" отбелязаха в Берковица

С голям празничен концерт берковското основно училище "Иван Вазов" отбеляза своя половинвековен юбилей. Препълненият салон на читалище "Иван Вазов" в Берковица събра поколения учители и ученици, родители, граждани, обединени от спомените, традицията и благодарността. Тържеството уважиха народният представител Илиян Тимчев,..

публикувано на 24.05.19 в 14:46

До края на август ще има комплекс за мини футбол на колодрума във Видин

До края на август ще приключи изграждането на комплекса за мини футбол на колодрума във Видин . Инвестицията е на Българския футболен съюз. За да бъде реализирана, Общинският съвет е учредил безвъзмездно право на строеж върху имота в полза на Българския футболен съюз за срок от 25 години, каза кметът Огнян Ценков . Заедно с изпълнителния..

публикувано на 24.05.19 в 12:18

Наградиха деятели за принос в образованието и културата в Лом

Награди за принос в образованието и духовната култура връчи кметът Пенка Пенкова на 24 май в Лом . Общо 57 културни деятели, учители и ученици получиха грамоти и почетни плакети за своите постижения.   Женският вокален ансамбъл "Мистерия на българските гласове" зарадва ломчани с концерт пред  Народно читалище „Постоянство”, където се..

публикувано на 24.05.19 в 12:00