110 години Лесотехническа гимназия в Берковица, 110 години професионално образование в област Монтана

6
Снимка: Петя Генова

Ученици и учители, родители, гости от областта и цялата страна отбелязаха началото на първото професионално училище в област Монтана - Лесотехническата професионална гимназия.


Сред официалните гости на събитието бяха председателят на ОбС-Берковица Иван Кирилов, кметът инж. Милчо Доцов, доц. д-р Мариус Димитров от Академичния съвет на ВЛТУ, директорът на Северозападно държавно предприятие, гр. Враца инж. Цветко Цветков, Трайка Трайкова – началник на РУО-Монтана, инж. Сашко Каменов – директор на РДГ и др.


Честването започна с празничен водосвет, извършен от Негово Високопреподобие Архимандрит Антим Протосингел на Видинската митрополия.


С вълнение директорът на школото Христина Христова се обърна към всички:

„За мен е чест да ви поздравя за празника – 110 г. Лесотехническа професионална гимназия. Народната мисъл гласи: Ако мислиш за един ден, вземи си храна. Ако мислиш за години напред посади дърво. Ако мислиш за сто години напред, образовай нацията. Това е било веруюто на нашите предшественици – да възпитават качества и добродетели у младите хора, като любов и грижа за гората, да изграждат характерите им и формират ценностната им система. Ние продължаваме този път!“


За постоянни високи резултати и принос към професионалното образование, учебното заведение в лицето на директора Христина Христова получи почетния плакет на РУО-Монтана.


Доц. д-р Мариус Димитров, декан на факултет „Горско стопанство“ към ВЛТУ подчерта важното партньорство с ЛПГ и високата подготовката на възпитаниците й: „Вашите ученици са сред най-добрите ни студенти. И тази година тези, които участваха в националния горски многобой са приети за студенти редовно обучение в нашия университет. Благодарим ви за добрите професионални връзки и взаимодействие.“


Поколения ученици и учители си дадоха среща с усмивка и удовлетворение. За това и символично бяха избрани водещите на тържеството - Цвети от 8-и клас и нейният брат Стилиян – от 11-и клас са трето поколение възпитаници на школото.


Смях и сълзи предизвика словото на Алекс от името на дванадесетокласниците – добра дума за всеки учител стопли сърцата на всички присъстващи. Вълнуващ финал на празника бе изпращането на випуск 2019 г. Те целунаха знамето и си направиха снимки за спомен с любимото училище. В небето бяха пуснати ято гълъби като с пожелани за успешни и благословени дни на всички ученици и учители.


Галерия

Вижте още

Снимката на 18 ноември 2019 година

С шествие на деца от Основно Училище "Любен Каравелов" във Видин стартира втората част от дейностите на школото по отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия.  Инициативата е на Комисията по безопасност на движението към училището, обясни председателят ѝ Колетка Павлова. Лидерите на КТ..

публикувано на 18.11.19 в 17:50

Пристигнаха част от противогрипните ваксини за възрастните хора от област Видин

Започна разпределянето на 100 000 противогрипни ваксини, предназначени за пенсионери над 65-годишна възраст в страната. Те ще бъдат доставени на семейните лекари, заявили желание да участват в програмата.  Ваксините са по национална програма и не постъпват в Регионалната здравна инспекция, а директно при личните лекари в зависимост от заявката, обясни..

публикувано на 18.11.19 в 17:27

15 специализирани машини ще чистят снега в Монтана

Община Монтана е готова за зимното поддържане. Градът е разделен на  2 района.  Общината има готовност за поддържането на улици, паркове и площади през зимата, съобщи кметът Златко Живков . Градоначалникът представи програмата на предприятие "Чистота" за работа през следващите няколко месеца. "1200 тона е пясъка и 150 тона сол. Две палета..

публикувано на 18.11.19 в 17:23

Монтана не е заплашена от воден режим

В язовир "Среченска бара" има достатъчно запас.  Над 12 200 000 кубика вода има в хидровъзел "Среченска бара". Пълният обем е от 15.5 милиона кубика. "Вода в "Среченска бара" има достатъчно" , заяви кметът на Монтана Златко Живков . По думите му, с лед направените водни цикли в Монтана и Враца загубите на питейна вода значително са намалели...

публикувано на 18.11.19 в 15:55

Няма опасност от воден режим във видинска област

Няма опасност от воден режим във видинска област на този етап, каза за радио Видин инж. Георги Владов , управител на местното ВиК дружество. Ситуацията се контролира от два независими един от друг източника- това са Регионалната здравна инспекция и "Водоснабдяване и канализация".  "Вода се черпи от кладенците "Раней" до Сланотрън. Мрежата функционира..

публикувано на 18.11.19 в 15:35

Детско шествие за Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия

С шествие на деца от Основно Училище "Любен Каравелов" във Видин стартира втората част от дейностите на школото по отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия .  Инициативата е на Комисията по безопасност на движението към училището, обясни председателят ѝ Колетка Павлова : "Искаме да обърнем внимание на..

публикувано на 18.11.19 в 15:26

Община Мездра участва в туристическо изложение в Румъния

Близо 10 000 участници от цял свят събра есенното изложение Ром експо 2019 в румънската столица Букурещ. Община Мездра също взе участие в туристическия форум заедно с партньорската община Добрословени по проект "Добре дошли в средновековието", финансиран по програма INTERREG V-A Румъния – България 2014 – 2020г. В рамките на четири дни..

публикувано на 18.11.19 в 15:01