Как ще ни се отрази поскъпването на тока

Снимка: Радио ВИДИН

Трите електроснабдителни дружества поискаха увеличение на цените на тока за потребителите. Предложените цени от дружествата са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. В предложението на "ЧЕЗ Електро България" за нови цени за електроенергията за битови нужди- ниско напрежение, се предлага дневната енергия да поскъпне с 3,50%, а нощната- с 67,60%.

В предложението има промяна и при енергията, която се продава за стопанска и обществена дейност- ниско напрежение:
1. Три скали
- върхова - понижение с 23,08%;
- дневна - поскъпване с 17,15%;
- нощна - поскъпване с 31,72%.
2. Две скали
- дневната- по- ниска с 4,75%;
- нощната- по-скъпа с 31,72%.

Как видинчани приемат исканото поскъпване на тока?

"Какво е това чудо? 67% е нещо много... Аз нощно време си включвам бойлера... Тези 5,7%, които ще дадат на пенсионерите увеличение от 1 юли, то няма да се усети... Има ли нещо да не вдигат... Всяка година става това на 1 юли. Кой не ползва нощна? Хората на това разчитат. Те затова я увеличават с толкова голям процент, вероятно... Идеално. Просто нямам думи... Би било хубаво да се увеличи, ако увеличат и доходите. Няма как да вземеш минимална заплата 500 лева и да ти увеличават всичко...", коментираха видинчани.

Пролет Борисова е собственик и управител на шивашка фирма във Видин, която дава работа на 60 човека:

"Работим на ишлеме. Ние сме на фиксирани цени, които се определят от чужбина. Използваме електроенергия. Поскъпването ще се отрази много зле на малкия и среден бизнес."

Друга видинска фирма произвежда и продава закуски. Управител е Зорница Микова:

"То нас това с индустриалния ток не ни касае. Ние сме на промишлен все още. Но в последствие отразявайки се при нас като фактури, ще се отрази на клиентите като цени. Миналата година на два пъти поскъпна тока. За да може да компенсираме по някакъв начин, се увеличават цените."

СнимкаВсяко едно увеличение, независимо на какво е то, се плаща от крайния потребител, заяви икономистът Иван Георгиев:

"Да, има конкуренция, жестока, във всички сфери на бизнеса в България и конкуренцията просто поддържа цените в някакви по- разумни граници, така че да не скачат пряко от всяко едно увеличение на елементите, които ги формират."

Коментари от страна на КЕВР по темата ще бъдат направени в официалните доклади на КЕВР, които ще бъдат оповестени на откритите заседания и обществени обсъждания през месец юни. В момента тези доклади се изготвят от експертите на КЕВР, за да бъде установено доколко исканията за цени са основателни. В този смисъл всякакви предварителни коментари от страна на регулатора са необосновани, съобщиха в отговор на наше запитване от пресслужбата на КЕВР.

Търговците са направили своята заявка пред КЕВР. В момента регулираният пазар е по- малко от 50% от общото количество енергия, която се консумира. Единственият орган, който отговаря за цените на електроенергията в регулирания сектор е Комисията за енергийно и водно регулиране, обясни енергийният експерт професор Атанас Тасев:

"Заявките, направени от електроснабдителните дружества са само началото на разговора. Тепърва предстои анализ на експертизата от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране, след това ще има открито обсъждане и едва накрая след закрито заседание комисията ще обяви своите окончателни резултати. Но, като цяло, вече има официална декларация на председателя на КЕВР доц. Иванов и тя е, че могат потребителите на електроенергия в регулирания сектор да бъдат спокойни, защото очевидно ще има някакво увеличение, но то е в рамките на инфлацията. Или, ако трябва някакво число, то е около 4-5% на годишна база."

СнимкаМиналата година значителен брой потребители от малките и средни предприятия се върнали на регулирания пазар, поради високата волатилност /б.р. колебания на цените/  на свободния пазар:

"Така че, както виждате, регулираният пазар сега е един остров на спокойствие, но знаете, че ние имаме изискване от Европейската комисия да преминем към цялостно освобождаване на пазара. Но, когато вече има свободен пазар, тогава в отделни моменти цената ще бъде ниска, а в отделни моменти- висока, както се случи. За три последователни дни цените на Българска независима енергийна борса /БНЕБ/ на платформа "Ден напред", бяха по- високи, отколкото аналогичните за държави- членки на Европейския съюз. Но това е пазарна икономика."

На 9 май работодателските организации поискаха смяна на ръководството на НЕК и настояха за преструктуриране на държавния сектор в енергетиката и реална конкуренция между производителите на електроенергия. Позицията си работодателите изразиха в открито писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Причината- поредният скок в цените на тока за бизнеса на борсата и хаоса на електроенергийния пазар.

Случващото се с цените на електроенергията поставя в риск производството, растежа и инвестициите на индустрията, твърдят работодателите. Според тях неефективното управление на държавните централи води не само до високите цени на свободния пазар, но и до високи загуби на някои от централите. А комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията и свиващото се бизнес потребление ще са пагубни за икономиката на България, се казва още в писмото.

Снимка: БТПП"Има дни, в които цената на тока за бизнеса е на едни рекордни пикови нива. Като примери, които работодателските организации посочихме за цените на тока, например на 8 май от 160 лева за мегаватчаса, това са едни рекордни цени. Всичко това рефлектира върху себестойноста на продукцията, която произвеждат индустриалните производители. За нас с либерализацията на пазара на електроенергия беше направена една много добра стъпка, но по своето същество, когато не си извършим предварително оценка на въздействието, се доведе до такива несъвършенства, каквито наблюдаваме сега. Цените са резултат от това, че има липса на достатъчно количество ток на свободния пазар, който да бъде предложен на купувачите", заяви Олга Чугунска- експерт икономист от Българската търговско- промишлена палата.

Предишните няколко дни на пазара цената на "Ден напред" се стабилизира на нива между 70 и 90 лева за МВтч.

Национално представителните работодателски организации- Асоциация на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско- промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/, намират за неприемливи претенциите за допълнителни парични компенсации на така наречените "малки производители на енергия от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/".

"В позицията Асоциацията на българските работодатели отрази, че изграждането на тези източници на електроенергия, които са станали производители на електроенергия, са със средства от Европейския съюз по Програмата за развитието на селските райони. От друга страна, те получават и финансиране чрез преференциална цена за изкупуване на електроенергия, произведена от тях."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Кои са проблемите пред транспортния бизнес в Северозапада

Недостигът на шофьори и мерки за връщането на тези, работещи в чужбина, обсъдиха превозвачи на първия национален форум по проблемите на кадрите в транспорта. "И онези общи проблеми като сив сектор, като единствената държава в Европа, в която няма държавно финансиране на сектора, разбира се и транспортните схеми в държавата, маршрутни разписания,..

публикувано на 24.06.19 в 15:20

Боровица още чака ремонт на пътя до Червената църква

Лично дядо Дометиан навремето благослови Червената църква край Боровица за изграждането на манастир. Това каза за Радио Видин кметът на белоградчишкото село Боровица, Огнян Гаврилов. " Селото е разположено сред много хубава природа. Масивът на Белоградчишките скали започва също от тук. Край селото се намира и т.нар. Червена църква, която е..

публикувано на 21.06.19 в 17:30

Ученическите лагери- преди и сега

Всеки от по-възрастното поколение е ходил на ученически лагер, н аричан тогава и пионерски- по разбираеми причини. След 1989 година много от лагерите бяха реституирани, продадени или разграбени. Примери има много. Лагерен огън, карнавал, забавни игри с това се запълваха дните в лагерите някога. При по- големите момичета  и момчета имаше и първа..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Ще намали ли ДДС цените на стоките за потребителите

Преди дни председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира за БНР дали намаляването на ДДС ще намали цените на стоките. Според нея при свободна пазарна икономика няма кой да гарантира това. В разговорът за това с какви данъци трябва да се облага българинът, какви приходи трябва да..

публикувано на 19.06.19 в 11:42

Пациенти и здравни работници са недоволни- необходим ли е "рестарт" на здравната система

Медицински специалисти от видинската болница- сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и т.н. започнаха ефективни протести . Обявиха, че от 13 до 20 юни ще спират работа ежедневно по един час, след това ще увеличат времето, а ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови и да подадат колективно оставки. Причина за недоволството им са най-вече..

публикувано на 18.06.19 в 15:40

Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк. За намирането на иновативни решения, свързани с нови..

публикувано на 17.06.19 в 16:18
Румяна Алексиева, кмет на село Салаш

Румяна Алексиева: "В Салаш живеем спокойно, не си заключваме дори вратите"

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на белоградчишкото село Салаш , Румяна Алексиева: "В района природата е прекрасна, селото пък е приятно и спокойно. А общинският център се намира само на  20 км."  Освен, че се намира в планински район със запазена природа, Салаш има и интересно минало. Още римляните преди векове открили това..

публикувано на 14.06.19 в 15:40