Повишава ли се стандартът ни на живот

Снимка: Радио Видин

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт. В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от самостоятелна заетост- 6,4%. Спрямо първото тримесечие на 2018 г. относителният дял на доходите от работна заплата се увеличават с 1,3 процентни пункта, доходите от пенсии - с 0,9 процентни пункта, а доходите извън работната заплата намаляват с 0,7 процентни пункта. Изяждат ли разходите ни отчетения 8 процентен ръст на доходите на домакинствата? В номинално изражение през първото тримесечие на 2019 година в сравнение със същото тримесечие на 2018 година доходите средно на лице от домакинство по източници на доход се променят, като доходът от работна заплата нараства с 10,4%, доходите от пенсии се увеличават с 11,5%, а доходът от самостоятелна заетост нараства с 2,3%. Доходите от социални обезщетения и помощи намаляват от 41 на 35 лева или с 14,3%.

Повишава ли се стандартът ни живот в началото на 2019- та година- това попитахме икономистът Румен Гълъбинов, член на стратегическия съвет при президента на Република България Румен Радев:

"През миналата година имаше административно увеличение на минималната работна заплата с 50 лева, което оказа влияние включително и за увеличение и на средната заплата. Вследствие се отчете и номинално увеличение на доходите. В реално изражение, обаче и през 2018 година България остава на последно място по стандарт на покупателна способност. Това е възможността с наличните доходи българите да си купуват различни стоки и услуги. Добре е, когато отчитаме номиналния ръста на доходите да го сравняваме с реалната възможност за потребление."- коментира Румен Гълъбинов.

Общият разход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година е 1 403 лева и се увеличава с 11% спрямо същото тримесечие на 2018 година. В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна- 30,2%, следвани от разходите за жилище- 18,2%, данъци и социални осигуровки- 14% и транспорт и съобщения- 12,1%. Може ли да бъде регистрирано повишение на жизнения стандарт на хората и защо не излизат сметките ни? Какво казват синдикатите- попитахме Вероника Ценова, експерт към регионалния съвет на Конфедерацията на независимите синдикати в България за област Враца:

"Съгласно изследването на нашия Институт за социални и синдикални изследвания, издръжката на живот за 4- членно домакинство е нараснала с 32 лева през първите месеци на 2019- та година. Нарастването на доходите едва ли успява да покрие само това увеличаване на издръжката на живот у нас. Трябва да има много бърз темп на доходите, за да можем да догоним поне до някъде стандарта на живот на останалите страни от Европейския съюз."- каза Вероника Ценова

Според изнесените данни на Националната статистика за първото тримесечие на годината семейните разходи за храна и безалкохолни напитки са се увеличили с 10,2%. Разходите за алкохолни напитки и цигари се увеличават с 9,9 на сто, а разходите за облекло и обувки се увеличават от с 19,6%. Разходите за жилище- вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома нарастват от 233 на 255 лева или с 9,4%. Разходите за здравеопазване се увеличават от 75 на 84 лева- с 12%, а разходите за транспорт и съобщения нарастват от 150 на 170 лева- с 13,3%. Разходите за свободно време, културен отдих и образование нарастват с 15%, а разходите за данъци и социални осигуровки се увеличават с 10,2%, според данните от Националният статистически институт.

Разговарях с таксиметров шофьор от Видин, който работи като такъв вече повече от 20 години. Той пожела анонимност, а според него изнесените данни от Националната статистика са неверни и спекулативни:

"Всичко поскъпва и не знам тия какво са увеличили, но всичките цени са нагоре с по 50%. Просто лъжат хората с тия ръстове. Аз лично тоя 8% ръст не съм го усетил."

Николай Хараламбов попита видинчани как живеят днес и усещат ли, макар малко повишение в стандарта им на живот:

"Няма такова нещо, не съм усетила промяна ... Не съм усетила пенсията да ми е увеличена, нищо че казват, че са я увеличили. 34 години съм на голяма служба и изведнъж получавам няма и 300 лев пенсия ... Аз се чудя как да вържа двата края, вие ме питате къде си харча парите."- коментираха видинчани.

Какво казва бизнесът по темата? Представителите на малкия бизнес във Видин са категорични, че предвид повишението на цените на основните консумативи на този етап не могат да си позволят увеличение на работните заплати на служителите им. Разговаряхме с Елица Горанова, собственик на малък цех за производство на топли закуски в района на видинската автогара:

"Аз не отчитам подобен ръст, а дори обратното. За мен в момента има сериозна инфлация и вдигане на цените на основни хранителни продукти, плюс осигуровки и ток. не виждам откъде може да дойде такъв 8 процентен ръст на доходите."- смята Елица Горанова.

На фона на застоя в стандарта на живот на българите разликата между богати и бедни ще продължи да се увеличава, коментира още икономистът Румен Гълъбинов, а ще се повиши ли скоро стандартът ни на живот- предстои да разберем. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Ще се пресекат ли корупционните практики на изпитите по кормуване

Новите правила за провеждането на изпит по кормуване отново са на дневен ред пред младите шофьори и техните преподаватели. Миналата седмица една идея разбуни духовете в гилдията. Появи се информация, че кандидатите за шофьорска книжка ще трябва се явяват на изпита си на автомобил, различен от този, на който са се обучавали, по време на курсовете...

публикувано на 23.10.19 в 12:44

Знаем ли какви са рисковете на работното ни място?

От 21 до 27 октомври отбелязваме Европейска седмица за безопасност и здраве   при работа. Инициативата е на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Тази година акцентът е насърчаване на съвместното и активно безопасно управление на опасните вещества. Затова кампанията има за цел да насочи вниманието ни към рисковете..

публикувано на 22.10.19 в 15:15

Къде намира приложение статистиката

Какво приложение има статистиката и защо са важни данните, които събира и обработва? Поводът да потърсим повече информация по темата е Световният ден на статистиката, който се отбелязва на 20 октомври. Обявен е за такъв през 2010 година с резолюция от Общото събрание на ООН. Този ден трябва да ни напомни и да подчертае нарасналото значение на науката..

публикувано на 21.10.19 в 15:33

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45