Повишава ли се стандартът ни на живот

Снимка: Радио Видин

Общият доход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година средно е 1 519 лева и нараства с 8% спрямо същия период на 2018 година. Това показват данни на Националния статистически институт. В структурата на общия доход с най-висок относителен дял e доходът от работна заплата- 57,6%, следван от доходите от пенсии- 27,9% и от самостоятелна заетост- 6,4%. Спрямо първото тримесечие на 2018 г. относителният дял на доходите от работна заплата се увеличават с 1,3 процентни пункта, доходите от пенсии - с 0,9 процентни пункта, а доходите извън работната заплата намаляват с 0,7 процентни пункта. Изяждат ли разходите ни отчетения 8 процентен ръст на доходите на домакинствата? В номинално изражение през първото тримесечие на 2019 година в сравнение със същото тримесечие на 2018 година доходите средно на лице от домакинство по източници на доход се променят, като доходът от работна заплата нараства с 10,4%, доходите от пенсии се увеличават с 11,5%, а доходът от самостоятелна заетост нараства с 2,3%. Доходите от социални обезщетения и помощи намаляват от 41 на 35 лева или с 14,3%.

Повишава ли се стандартът ни живот в началото на 2019- та година- това попитахме икономистът Румен Гълъбинов, член на стратегическия съвет при президента на Република България Румен Радев:

"През миналата година имаше административно увеличение на минималната работна заплата с 50 лева, което оказа влияние включително и за увеличение и на средната заплата. Вследствие се отчете и номинално увеличение на доходите. В реално изражение, обаче и през 2018 година България остава на последно място по стандарт на покупателна способност. Това е възможността с наличните доходи българите да си купуват различни стоки и услуги. Добре е, когато отчитаме номиналния ръста на доходите да го сравняваме с реалната възможност за потребление."- коментира Румен Гълъбинов.

Общият разход на лице от домакинство през първото тримесечие на 2019 година е 1 403 лева и се увеличава с 11% спрямо същото тримесечие на 2018 година. В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна- 30,2%, следвани от разходите за жилище- 18,2%, данъци и социални осигуровки- 14% и транспорт и съобщения- 12,1%. Може ли да бъде регистрирано повишение на жизнения стандарт на хората и защо не излизат сметките ни? Какво казват синдикатите- попитахме Вероника Ценова, експерт към регионалния съвет на Конфедерацията на независимите синдикати в България за област Враца:

"Съгласно изследването на нашия Институт за социални и синдикални изследвания, издръжката на живот за 4- членно домакинство е нараснала с 32 лева през първите месеци на 2019- та година. Нарастването на доходите едва ли успява да покрие само това увеличаване на издръжката на живот у нас. Трябва да има много бърз темп на доходите, за да можем да догоним поне до някъде стандарта на живот на останалите страни от Европейския съюз."- каза Вероника Ценова

Според изнесените данни на Националната статистика за първото тримесечие на годината семейните разходи за храна и безалкохолни напитки са се увеличили с 10,2%. Разходите за алкохолни напитки и цигари се увеличават с 9,9 на сто, а разходите за облекло и обувки се увеличават от с 19,6%. Разходите за жилище- вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома нарастват от 233 на 255 лева или с 9,4%. Разходите за здравеопазване се увеличават от 75 на 84 лева- с 12%, а разходите за транспорт и съобщения нарастват от 150 на 170 лева- с 13,3%. Разходите за свободно време, културен отдих и образование нарастват с 15%, а разходите за данъци и социални осигуровки се увеличават с 10,2%, според данните от Националният статистически институт.

Разговарях с таксиметров шофьор от Видин, който работи като такъв вече повече от 20 години. Той пожела анонимност, а според него изнесените данни от Националната статистика са неверни и спекулативни:

"Всичко поскъпва и не знам тия какво са увеличили, но всичките цени са нагоре с по 50%. Просто лъжат хората с тия ръстове. Аз лично тоя 8% ръст не съм го усетил."

Николай Хараламбов попита видинчани как живеят днес и усещат ли, макар малко повишение в стандарта им на живот:

"Няма такова нещо, не съм усетила промяна ... Не съм усетила пенсията да ми е увеличена, нищо че казват, че са я увеличили. 34 години съм на голяма служба и изведнъж получавам няма и 300 лев пенсия ... Аз се чудя как да вържа двата края, вие ме питате къде си харча парите."- коментираха видинчани.

Какво казва бизнесът по темата? Представителите на малкия бизнес във Видин са категорични, че предвид повишението на цените на основните консумативи на този етап не могат да си позволят увеличение на работните заплати на служителите им. Разговаряхме с Елица Горанова, собственик на малък цех за производство на топли закуски в района на видинската автогара:

"Аз не отчитам подобен ръст, а дори обратното. За мен в момента има сериозна инфлация и вдигане на цените на основни хранителни продукти, плюс осигуровки и ток. не виждам откъде може да дойде такъв 8 процентен ръст на доходите."- смята Елица Горанова.

На фона на застоя в стандарта на живот на българите разликата между богати и бедни ще продължи да се увеличава, коментира още икономистът Румен Гълъбинов, а ще се повиши ли скоро стандартът ни на живот- предстои да разберем. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Възможно ли е развитие на местната икономика в защитени територии

Как може да се подобри животът на местните хора при използване на богатото разнообразие на региона по поречието на река Дунав по устойчив начин? Отговор дават природозащитната организация WWF- България и Община Иваново- единствената община, която изцяло попада на територията на природен парк. За намирането на иновативни решения, свързани с нови..

публикувано на 17.06.19 в 16:18
Румяна Алексиева, кмет на село Салаш

Румяна Алексиева: "В Салаш живеем спокойно, не си заключваме дори вратите"

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на белоградчишкото село Салаш , Румяна Алексиева: "В района природата е прекрасна, селото пък е приятно и спокойно. А общинският център се намира само на  20 км."  Освен, че се намира в планински район със запазена природа, Салаш има и интересно минало. Още римляните преди векове открили това..

публикувано на 14.06.19 в 15:40

Как да оценим риска на работното място?

Често говорим за оценката на риска на работното място.  Прави се, за да се установят опасностите, свързани с работата, работния процес и работната среда, с последващо вземане на решение за ограничаване или премахване на този риск. С това се цели намаляване на трудовия травматизъм и професионалните заболявания в предприятието. Правната уредба за..

публикувано на 13.06.19 в 11:42

2/3 от българите склонни към нелегитимни практики заради материални цели

Екип от Българската академия на науките изследва икономиката в сянка и изважда на светло нагласите на българите- склонност да се търсят вратички в законите, търпимост към сивия сектор и стремеж към постигане на материални цели. По темата разговаряме с професор Емилия Ченгелова, ръководител на екипа, извършил изследването и писателя..

публикувано на 12.06.19 в 15:28

Нужни ли са държавни субсидии за партиите?

Партийните субсидии отново са на дневен ред. Премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ внася законопроект за 1 лев субсидия за партиите срещу получен един действителен глас на избори, вместо сегашните 11 лева. Проектозаконът беше подкрепен от 10 гласа на депутати на ГЕРБ и Обединени патриоти в правната комисия. Срещу него гласува Йордан Цонев от ДПС,..

публикувано на 11.06.19 в 14:23

Нови възможности за работа и препитание в защитени природни зони

Как да се развива местната икономика в населени места със защитени природни зони? Решение предлагат от природозащитната организация WWF- България. В две български общини- Белене и Иваново, които попадат в два природни парка "Персина" и "Русенски Лом", са разработени иновативни решения, свързани с нови възможности за препитание. 7 страни по..

публикувано на 10.06.19 в 14:28

Иван Иванов, кмет на Стакевци: "Българчета от цяла Европа идват в Детския ни приключенски лагер"

"Възстановеният летен лагер дава възможност на децата не само да преживеят едно незабравимо лятно приключение, но и провокира творческия им потенциал. В продължение на седмица децата завързват нови контакти, учат се да общуват, да работят в екип, свикват да бъдат по-самостоятелни, да се справят сами в различни ситуации, добиват увереност и израстват...

публикувано на 07.06.19 в 16:00