Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?".

"От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с идеята за опазване чистотата на Дунав", обясни учителят Ели Цветанова.

Името на отбора идва от първите букви на имената на учениците - Светослав Каменов, Памела Стоянова, Анелия Стефанова и Симона Тихомирова- от 8 "а" клас, специалност "икономика и мениджмънт.

Проектът на отбора е "Водата е живот! Пазете живота!". Разработили са робот - плаващ понтон, който ще има за цел да пречисти водата. Роботът ще извършва два вида дейности: анализ на замърсеността на водата, посредством автоматизирана станция и задържане на плаващите на повърхността пластмасови отпадъци, посредством специална мрежа.

Наградата за призовите ученически проекти е участие в Лятна академия "Природата в помощ на устойчивите градове", която ще се проведе от 30 юни до 5 юли в Младежкия еколагер в село Очин дол, към Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан".  

СнимкаПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин отбеляза Международния ден на биологичното разнообразие с екопоход от Колодрума до Гребната база. По време на акцията училището обяви и екоконкурс за цветни снимки на: растителни видове, птици и животни, на река Дунав и живота в нея, пано от намерени материали, видеоклип от една минута, хербарий и ако направят скеч на реката,  да го изпратят на училищната поща до 30 май.

"Повечето от младежите изхвърлят отпадъците по пътя", каза Цецко Петров от 8 "б" клас.

"Намерихме чашки. Реката е много замърсена... По брега има много боклуци. Обмисляме дали да участваме в конкурса", заявиха Славена и Анелия, ученички от 8 "б" клас.

И втората тема в "Еко Свят"- Представители на малките производители на електроенергия от ВЕИ /възобновяеми енергийни източници/ с мощност 200 киловата, продължават втора седмица да отстояват своите позиции пред държавата и да обясняват какво е предизвикало тяхното недоволство. Дадоха и пресконференция, на която заявиха, че институциите не прилагат правилно законова разпоредба, което води до облагодетелстване на определени фирми за сметка на други.

www.uegep.eu/bg/"Ние доказахме пред обществото, че срещу проекти, изградени по Програмата за развитие на селските райони и Европейски план за икономическо възстановяване, неправилно се прилага параграф 18 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергията, който е приет през 2015 година. С това нерегламентирано прилагане първо са загубени над 100 работни места със средна заплата 800 лева в сектора. Това са работни места в обезлюдените райони на страната, трудно достъпни. Причината е, че с прилагането на параграф 18, изкупната цена на  произведената електрическа енергия беше намалена между 3 и 5 пъти. И самите проекти станаха икономически нежизнеспособни. Това наложи съкращаване на малко над 1000 работни места", каза Тихомир Тошев от щаба на протестиращите.

"Ще инициирам среща с представители на Народното събрание, Министерството на енергетиката, Комисията по енергийно и водно регулиране и Държавен фонд "Земеделие", на която производителите на електроенергия от възобновяеми източници да изложат своите искания". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща с представители на ВЕИ сектора по повод протеста им, свързан с промяна в Закона за енергетиката, направена през юли месец 2015 година.

От пресслужбата на ведомството съобщават още: "Министър Петкова обясни, че по силата на тази промяна е решен въпрос, свързан с двойно финансиране. Производителите на енергия от възобновяеми източници, които са получили финансиране по Оперативна програма за развитие на селските райони от Държавен фонд "Земеделие" са получили преференциални цени и с решение на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. След извършена проверка от Европейския одитен орган по програмата, е констатирано двойно финансиране. Министър Петкова припомни също така, че по отношение на промяната в Закона за енергетиката Конституционният съд се е произнесъл, че тя е законосъобразна."

За днес е насрочена среща на  273 потърпевши малки ВЕИ производители с министър Теменужка Петкова.


Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Пикникът- начин на употреба

Днес е международният ден на пикника . Празникът възниква в началото на 20-ти век. Тогава американските профсъюзи започват да събират своите членове на трапеза сред природата и да дискутират исканията, които да поставят пред работодателите и властите. Освен релаксиращ ефект, похапването на открито може да разчупи работния стереотип и да..

публикувано на 18.06.19 в 18:17

Ред и начини за плащане на глоби по Закона за движението по пътищата

Правилата за движение по пътищата и контролът за спазването им се регламентират в Закона за движението по пътищата . Състоянието на безопасността на движението по пътищата е отражение не само на състоянието на пътната инфраструктура, правилата за движение и техническата изправност на пътните превозни средства, движещи се по пътищата, отворени за..

публикувано на 18.06.19 в 11:13
басейн

Лятото- сезонът на басейните

Колкото повече се покачват температурите, толкова повече се увеличава и желанието у нас да се разхладим. Не всеки обаче има късмет да живее близо до море, затова и заместваме морските плажове с басейни. Сезонът за градските плажове обикновено се открива на 1 юни. Колкото и добре да са поддържани басейните, все пак има рискове за нашето здраве и трябва..

публикувано на 17.06.19 в 15:53

"Неделник" от 16 юни 2019 година

Ето го "Неделника"! Преглеждаме за начало старите вестници. В неделя православната църква отбеляза един от големите си празници - Петдесетница . Празникът възпоменава слизането по чуден начин на св. Дух над апостолите. Това велико новозаветно събитие се приема за рожден ден на Христовата църква. Картината на празника допълва врачанският..

публикувано на 17.06.19 в 11:18

Музикален понеделник с Vaya Con Dios

Всеки понеделник в "Музикална зона" събираме най- хубавите песни  на най-големите звезди от световната и родната музикална сцена и ви ги подаряваме в ефира на радио Видин. Този понеделник нашите музикални герои са Vaya Con Dios. Vaya Con Dios (в превод от испански „Върви с Бога“) е белгийска музикална група, която се отличава с характерното си звучене..

публикувано на 17.06.19 в 09:49

Видин - няма дърво, няма проблем

За отрязано дърво в района на автогарата във Видин ни сигнализира наш слушател. Възрастният мъж, който живее в блок в съседство каза за Радио ВИДИН, че тази сутрин, когато се събудил е видял паднало дърво в двора на Автогарата: "Питам съседите, казаха: май тия от автогарата са го отрязали. Минах в автогарата, нямаше го диспечера, шофьор имаше там и..

публикувано на 14.06.19 в 14:17

Градски младежи ще живеят 21 дни във видински села

Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три видински села- Синаговци и Кошава в община Видин и Неговановци в община Ново село. Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят. Това може да включва грижа за чистотата в къщата, помощ в градината, грижа за животни и други. В някои от селата..

публикувано на 11.06.19 в 18:30