Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?".

"От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с идеята за опазване чистотата на Дунав", обясни учителят Ели Цветанова.

Името на отбора идва от първите букви на имената на учениците - Светослав Каменов, Памела Стоянова, Анелия Стефанова и Симона Тихомирова- от 8 "а" клас, специалност "икономика и мениджмънт.

Проектът на отбора е "Водата е живот! Пазете живота!". Разработили са робот - плаващ понтон, който ще има за цел да пречисти водата. Роботът ще извършва два вида дейности: анализ на замърсеността на водата, посредством автоматизирана станция и задържане на плаващите на повърхността пластмасови отпадъци, посредством специална мрежа.

Наградата за призовите ученически проекти е участие в Лятна академия "Природата в помощ на устойчивите градове", която ще се проведе от 30 юни до 5 юли в Младежкия еколагер в село Очин дол, към Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан".  

СнимкаПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин отбеляза Международния ден на биологичното разнообразие с екопоход от Колодрума до Гребната база. По време на акцията училището обяви и екоконкурс за цветни снимки на: растителни видове, птици и животни, на река Дунав и живота в нея, пано от намерени материали, видеоклип от една минута, хербарий и ако направят скеч на реката,  да го изпратят на училищната поща до 30 май.

"Повечето от младежите изхвърлят отпадъците по пътя", каза Цецко Петров от 8 "б" клас.

"Намерихме чашки. Реката е много замърсена... По брега има много боклуци. Обмисляме дали да участваме в конкурса", заявиха Славена и Анелия, ученички от 8 "б" клас.

И втората тема в "Еко Свят"- Представители на малките производители на електроенергия от ВЕИ /възобновяеми енергийни източници/ с мощност 200 киловата, продължават втора седмица да отстояват своите позиции пред държавата и да обясняват какво е предизвикало тяхното недоволство. Дадоха и пресконференция, на която заявиха, че институциите не прилагат правилно законова разпоредба, което води до облагодетелстване на определени фирми за сметка на други.

www.uegep.eu/bg/"Ние доказахме пред обществото, че срещу проекти, изградени по Програмата за развитие на селските райони и Европейски план за икономическо възстановяване, неправилно се прилага параграф 18 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергията, който е приет през 2015 година. С това нерегламентирано прилагане първо са загубени над 100 работни места със средна заплата 800 лева в сектора. Това са работни места в обезлюдените райони на страната, трудно достъпни. Причината е, че с прилагането на параграф 18, изкупната цена на  произведената електрическа енергия беше намалена между 3 и 5 пъти. И самите проекти станаха икономически нежизнеспособни. Това наложи съкращаване на малко над 1000 работни места", каза Тихомир Тошев от щаба на протестиращите.

"Ще инициирам среща с представители на Народното събрание, Министерството на енергетиката, Комисията по енергийно и водно регулиране и Държавен фонд "Земеделие", на която производителите на електроенергия от възобновяеми източници да изложат своите искания". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на среща с представители на ВЕИ сектора по повод протеста им, свързан с промяна в Закона за енергетиката, направена през юли месец 2015 година.

От пресслужбата на ведомството съобщават още: "Министър Петкова обясни, че по силата на тази промяна е решен въпрос, свързан с двойно финансиране. Производителите на енергия от възобновяеми източници, които са получили финансиране по Оперативна програма за развитие на селските райони от Държавен фонд "Земеделие" са получили преференциални цени и с решение на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране. След извършена проверка от Европейския одитен орган по програмата, е констатирано двойно финансиране. Министър Петкова припомни също така, че по отношение на промяната в Закона за енергетиката Конституционният съд се е произнесъл, че тя е законосъобразна."

За днес е насрочена среща на  273 потърпевши малки ВЕИ производители с министър Теменужка Петкова.


Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" слушаме огнената Елена Папаризу - богинята на гръцката музика

 Красива, но и талантлива - тя е Елена Папаризу - една от най-известните поп певици в Гърция.  В България Елена става известна благодарение на участието си в  дует "Антик".  През 2001 г., на конкурса Евровизия, "Антик" печелят трето място за Гърция с песента "I Would Die For You". В края на 2003 г. групата се разпада, а Елена Папаризу започва своята..

публикувано на 21.10.19 в 09:17

"Неделник" от 20 октомври 2019 година

Златна есен е и новият "Неделник" вече е на сайта ни. В първият час си говорим за стари вестници, а след това с двама видинчани които са сред призьорите в конкурса "Приключение Дунав Ултра" . Найден Антонов е на първо място, а на трето е отличена фотография на неговия приятел Любослав Любомиров. Конкурсът е организиран от магазин..

публикувано на 20.10.19 в 22:24

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35