Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Снимка: Архив: Радио Видин
Във Видин празникът ще започне с шествие от средно училище "Цар Симеон Велики" към художествената галерия "Никола Петров". На откритата сцена в Крайдунавския парк в 11.00 часа ще започне награждаването на изявени деятели в областта на образованието, културата и изкуството.Там  ще е и празничният концерт на ансамбъла за народни песни и танци "Дунав", детски танцов състав и фолклорен ансамбъл "Цвят" при  читалище "Цвят-1870".


Отбелязването на 24 май- Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Белоградчик ще започне  с празнично шествие, което ще потегли от Художествената галерия "Вълчо Вълчев" в 10.00 часа. В него ще вземат участие учениците от НУ "Васил Левски", СУ "Христо Ботев", децата от ДГ "Иглика", културни и просветни дейци. По традиция шествието се води от духовия оркестър с диригент Ангел Джунински. За повдигане на настроението на жителите и гостите на града на площад "Възраждане" ще играят децата от школата по народни танци към Детски комплекс.

Празничната програма ще започне със слово на кметът на общината Борис Николов, който ще поздрави присъстващите. След което ще започне богата културна програма. В нея ще вземат участие клуб "Аеробика" и школата по народни танци към Детски комплекс - Център за подкрепа за личностно развитие, духовият оркестър, Мъжки камерен хор "Белоградчик", вокално - инструментална група "Чаровни години" и ВИГ "Феникс" към читалище "Развитие 1893", фолклорна група "Пей, сърце" към Пенсионерски клуб "Мадона"  и танцова формация "Рамонда" към Младежкия дом.

Пъстро шествие, 25-метров трибагреник и откриване на паметник-чешма за 24 май ще има във Враца. С празнично шествие, водено от представителен блок деца, спечелили награди и медали от национални и международни конкурси ще започне отбелязването на  24 май в града. В пъстрата колона ще се включат още мажоретен състав, духовата музика, ученици, педагози, граждани. И тази година през централната улица в града ще премине 25-метров трибагреник, който ще бъде пренесен от 60 ученици.

Цветното дефиле ще тръгне от площад „Македония“ в 10:00 ч., ще премине по бул. "Никола Войводов" и ще се насочи към монумента на светите братя Кирил и Методий пред сградата на общинска администрация, където ще бъде дадено началото на тържеството по повод 24 май.

След официалното честване на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, ще бъде открит паметника-чешма, в памет на бележития врачанин - кинорежисьорът Людмил Кирков. На събитието ще присъства и актьорът Филип Трифонов, изиграл главната роля във филма, сниман във Враца, "Момчето си отива".

В рамките на празничния ден, от 20:00 ч., пред паметника на великия революционер - Христо Ботев, ще бъдат официално открити Ботеви дни 2019. Веднага след това пред сцената пред Община Враца ще започне концертът на "Фондацията".

В 21:30 ч., пред сградата на читалище "Развитие", за трета година ще бъде представено уникално светлинно-звуково шоу, посветено на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

С шествие и празничен концерт Монтана ще чества  Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Водени от Духовия оркестър "Дико Илиев" към НЧ "Разум 1883" и Мажоретния състав към Общински младежки дом, официалните лица, преподаватели, дейци на културата и ученици ще преминат по бул. "Трети март" от църквата "Св. св. Кирил и Методий" до откритата сцена на площад "Жеравица".

Тази година празничен концерт ще изнесе младежкия духов оркестър към гимназия "Св. Климент Охридски". В програмата ще участват оперната певица Нелиан Николова, възпитаничка на училището, както и две фолклорни формации на читалището - "Огоста" и ПТА "Пъстрина".

Кметът на Монтана Златко Живков ще отправи празнично послание и ще обяви името на носителя на специалната стипендия на Община Монтана, определена на основание Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Раздават великденски пакети на възрастни хора от община Бойница

Възрастни хора с ниски доходи ще бъдат подпомогнати за Великден в община Бойница. Празнични пакети ще получат около 30 души от 4 населени места, каза общественикът и организатор на великденската кампания Радослав Треилов.  "Съдържанието, което сме предвидили, е по един козунак, боя за яйца и по 40 лева. В понеделник, 29 април, ще стартираме от..

публикувано на 27.04.24 в 08:00

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14