Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избираме новите членове на Европейския парламент

Снимка: БГНЕС

Днес избираме членове на Европейския парламент от Република България. Участват 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати. Общият брой на избирателните секции в страната е 11 661, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633.

По предварителна информация 88 952 са избирателите в област Видин. Те ще могат да гласуват в 259 секции, съобщи председателят на РИК Емил Емилов:

"Една е в Дома за стари хора в село Кутово, една е в специализираната институция в Ново село и една в ареста в РУ Видин. 17 са подвижните секции в общините, съответно за Видин са 6, Брегово-  7, за Ново село - 1, Кула, Ружинци и Макреш също по една. Към останалите 239 са включени 45-те секции за машинно гласуване. Те са определени с решение на ЦИК, като за цялата страна са около 3000."

297 са избирателните секции в 12-ти изборен район Монтана. За  изборите  за европейски парламент са доставени 55 машини за гласуване. Те са  разположени в различни селища, като ще има и в градовете и в селата на региона. Хората с увреждания в област Монтана ще могат да гласуват в 9 специално обособени за тях секции. До тези секции ще има лесен достъп от улицата, а общините ще осигурят транспорт за тези, които искат да гласуват, но са трудноподвижни и не могат да дойдат сами до изборните секции. Ще има и 7 подвижни избирателни комисии, които ще посещават неподвижни хора в домовете им.

За Европейските избори в област Монтана има на разположение  138 500 бюлетини. Над 400 служители на МВР ще осигуряват обществения ред и сигурността по време в изборния ден, съобщиха от ОД на МВР.

141 126 избиратели имат право на глас в област Враца по време на европейските избори в неделя, на 26 май, това говорителят на РИК Красимир Колев, като не изключи броят им да се увеличи, благодарение на хората от допълнителния списък, който ще бъде добавен към предварителния.

Вотът си хората ще дадат в 317 секционни избирателни комисии, разпределени в 10-те общини от VІ многонмандатен избирателен район. Най-много – 105, са СИК-овете във Враца, по брой ги следват Мездра – 42 и Бяла Слатина – 39, 26 СИК-а има в Козлодуй, а с една по-малко са секциите в Оряхово, където са 25. В община Мизия има 18, 17 са СИК-овете в Роман, а в Хайредин и Борован – съответно 11 и 10.

В една на всеки четири СИК-а във Врачанско ще може да се гласува машинно, като техниката е разположена в 77 секции. Най-много – 31 са СИК-овете за машинно гласуване във Враца, а най-малко – 2, в Борован.

9 са подвижните секции, които са разкрити в помощ на лица с увреждания, за да могат да упражнят правото си на глас в неделя. Най-много – 3, са в Белослатинско, а по две в Борован и Криводол, като в общините Хайредин и Роман има по една подвижна СИК. По време на изборите за европейски парламент ще има и 9 допълнителни секции, които ще са в болници и затвора.

Изборният ден започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа. Когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа.

Справка за номера на избирателната секция и мястото за гласуване може да бъде направена на сайта на главна дирекция гражданскя регистрация и административно обслужване. Друг вариант е чрез SMS на номер 18429. Цената на един SMS e 25 стотинки без ДДС. Спарвка може да се направи и на безплатния за цялата страна телефон 0800 1 4726.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34