Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С приходите от ДДС и събраните такси от българската страна са изплатени около 125 милиона лева за моста

6 години Дунав мост 2- промени ли се нещо за Видин?

Дунав мост 2
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин


Съвсем скоро се навършват 6 години от откриването на "Дунав мост 2 Видин-Калафат". Още по време на строежа имаше очаквания важният инфраструктурен проект да допринесе за това във Видин да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори. За съжаление, Видин все още чака големия си инвеститор. Градът все така си остава на последните места в страната по демографски и икономически показатели, което е ясен знак, че ползите от самият мост не могат да се усетят от повечето граждани. 


Разбира се, не може да се каже, че от моста няма ползи, напротив- такива има- за превозвачите и за хора, на които се налага да пътуват често. Свидетели сме и на засилените връзки между гражданите на България и Румъния, като все повече наши съседи идват да пазаруват или просто да разгледат забележителностите на града. Ние също честичко посещаваме съседните румънски градове. 

Повечето видинчани казват, че не използват често моста и не могат да усетят ползите от съоръжението:


"За нас нищо не се промени, специално за моста не виждам, работата е много зле, във Видин младите хора ги няма. Моят син работи в Бургас, дъщеря ми работи в Пловдив. Младите хора, тираджии го използват, иначе аз не... Полза никаква няма, защо русенлии им позволяват да минават безплатно с колите, а за нас не може. Не виждам нищо хубаво поне за обикновените граждани. Може да се направи един хубав зеленчуков пазар- в Румъния има такъв, може да се направи нещо съвместно с тях и да се зарежда цяла Северозападна България... За момента донесе малко повече смърт на пътя. Общо за България е бонус. За транспортните фирми от Видин има ползва, което значи, че за част от обществото със сигурност е полезен."  


Главното предимство на моста беше и трябваше да бъде бързината на преминаване, в сравнение с ферибота, която е безспорна, но въпреки това се създават ненужни опашки и чакания, така коментира ползите от моста Петър Захариев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и представител на автобусна фирма от Монтана:



"Мостът беше отдавна необходим. Ето съществува вече 6 години и има огромно значение за товарните превози, за частно пътуване, леки коли и разбира се, за автобуси. Проблема е, че организацията по преминаването е под всякаква критика. Часове наред чакане дори и цели денонощия, огромни опашки- една ненужна мъка за всеки шофьор. А е административна мярка може и трябва да бъде оправена, това е тема, която ние ще дискутираме с правителството и институциите, за да може час по-скоро да коригираме организацията."  



До миналата година с приходите от ДДС и събраните такси за преминаване на моста, за българската страна са изплатени около 125 милиона лева от съоръжението, това съобщи за Радио ВИДИН Любомир Низамов директор на дружеството за управление на моста:



"Още около 20, 25 години, колкото е и предвидено, ще се изплаща по сегашните темпове на развитие. Това, което говорят, че трафика многократно надвишава очакванията, не е вярно. Защото примерно, товарния трафик е на базовата прогноза даже към консервативната отива, за тази година. Автомобилният трафик и железопътният транспорт са многократно под това, което се очакваше. Дружеството просто прибира парите от таксите за моста и ги предава на държавния бюджет. Като парите, които ние събираме, ние сме Българо-румънско дружество, се делят някъде в съотношение около 75% на 25 % за двете страни, по-високият процент е за България. Забавянето при преминаване по моста се дължи на граничния контрол. Всеки автомобил подлежи на гранична проверка от най-различни служби. Въпроса е, че има ограничен брой платна те са 6. Преминаването на КПП Видин-Калафат е точно толкова, колкото и на останалите гранични пунктове."



По случай годишнината от откриването на Дунав мост 2 за утре- 8 юни дружеството за управление организира безплатни автобуси за хора, които искат да се разходят от Видин в Калафат и от Калафат във Видин. Линиите са в 08:30 часа от Видин, 09:30 - от Калафат, 10:30 - от Видин, а последните от Калафат са в 15:30 часа. За другата седмица- на 14 и 15 юни, са предвидени баскетболен турнир за деца и бънджи скокове.


Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50